Destruction – Day of Reckoning

O prínose týchto nemeckých veteránov  pre svetový thrash metal niet pochýb. Spoločne s krajanmi Kreator a Sodom tvorili a tvoria dodnes veľkú nemeckú thrashovú trojku. Práve tieto tri kapely vždy zvádzali boj a pretekali sa s americkou thrashovou špičkou, ktorú tvorili Slayer, Metallica alebo Megadeth. Vo februári vyšiel Destruction už 11. štúdiový album Day of Reckoning.
Destruction vstúpili do nového desaťročia ozaj agresívnym albumom s príznačným názvom. Do kapely prišiel ešte v roku 2010 nový bubeník, poliak Vaaver, vlastným menom Wawrzyniec Dramowicz z poľskej kapely Unsun. Ktovie, kde ho Schmier našiel, ale Vaaver dodal nahrávke energiu a celkovo ju obohatil a priniesol do kapely sviežu a mladú krv.

Hneď od úvodu to na vás nemecké trio rozbalí skladbou The Price a to je úvod ako hrom. Rýchla, agresívna thrashová jazda s vynikajúcimi bicími a so skvelým Schmierovým vokálom. Gitarové riffy sú priamočiare a správne rezavé. Dovolím si tvrdiť, že úvodná skladba je asi aj najlepšou na albume. V ďalších nasledujúcich skladbách budeme počuť klasický thrash typický pre Destruction. Silnejšie a zaujímavejšie momenty prichádzajú až od štvrtej Devils Advocate. Spoločne s The Price však albumu vládnu ešte skladby Sorcerer of Black Magic a Church of Disgust. V prvej menovanej zažijete pestrú thrashovú jazdu, v ktorej sa dôraz kladie na atmosféru a Schmier speva aj čistejším vokálom, tak ako sme na neho zvyknutí v jeho druhej kapele Headhunter. Sorcerer of Black Magic  vám dodá kopec energie. Druhá menovaná Church of Disgust vyniká super refrénom, Schmier spieva v niektorých momentoch až totálne od podlahy a hlasivkami doslova tlačí na pílu. Skrátka silný a poctivý thrash metal. Textovo sa nahrávka zaoberá psolednými chvíľami človeka na tejto planéte. Jasné a stručné refrény sa vám vryjú do pamäti. Hráčska zručnosť je za tie roky, čo sú na scéne vypilovaná priam do dokonalosti. No, mne trošku vadí po úvodnej „šlehe“, nezáživnejší prechod k lepším skladbám. Jednoducho ma album nedokázal počas celej stopáže (46 minút) udržať v takom vytržení ako pri tých vyššie spomenutých skladbách. Ako celok je však Day of Reckoning viac ako vydarené dielo.

Oproti predchádzajúcemu albumu D.E.V.O.L.U.T.I.O.N., je novinka viac priamočiarejšia a rezavejšia. V rovine thrash metalu nahrali Destruction ozaj pestrý album. Day of Reckoning je nahrávka typická pre nemecký thrash metal. Kapela je naozaj vo vynikajúcej forme a príchod Vaavera ju nakopol k lepším výkonom.

Nielen Destruction, ale aj Sodom priniesli naozaj kvalitné nové albumy, ktoré čerpajú z 80-tych rokov. Thrash metal zažíva jednoznačne vydarené obdobie, miestami mám pocit, akoby sa trošku vracali 80 te roky. Destruction, vám chcú naznačiť, že Deň zúčtovania sa blíži a ten nebude žiadnou prechádzkou rajskou záhradou. Bude nekompromisný ako ich nový album.

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 18.2.2011
Web: www.destruction.de, www.myspace.com/officialdestruction
Zostava:
Marcel „Schmier“ Schirmer – vokály, basgitara
Mike Sifringer – gitara
Wawrzyniec „Vaaver“ Dramowicz – bicie
Diskografia:
Infernal Overkill – 1985
Eternal Devastation – 1986
Release From Agony – 1988
Cracked Brain – 1990
The Least Successful Human Cannonball – 1998
All Hell Breake Loose – 2000
The Antichrist – 2001
Metal Discharge – 2003
Inventor of Evil – 2005
D.E.V.O.L.U.T.I.O.N. – 2008
Day of Reckoning – 2011
Tracklist:
The Price (3:39)
Hate Is My Fuel (4:24)
Armageddonizer (4:09)
Devils Advocate (4:18)
Day of Reckoning (3:58)
Sorcerer of Black Magic (4:25)
Misfit (4:26)
The Demon Is God (5:11)
Church of Disgust (4:05)
Destroyer of Creator (3:09)
Sheep of the Regime (4:59)
Definitíva:
Day of Reckoning je celkovo
 o niečo tvrdší ako predchádzajúci album D.E.V.O.L.U.T.I.O.N.,
je o niečo priamočiarejší a je na ňom počuť
 aj viac odkazov z minulosti.
Doslova a do písmena,
 poctivý old school thrash metal.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla