KVELERTAK – Nattesferd

Viete, akoby asi znel Elvis, keby ešte žil a mal warpaint na ksichte? Nie? KVELERTAK s novým albumom „Nattesferd“ vám s touto predstavou radi pomôžu.

Miešať rock’n’roll so žánrami najtvrdšieho zrna nie je dnes už žiadnou novinkou (námatkovo mi napadajú SIX FEET UNDER a českí MALIGNANT TUMOUR), na druhej strane, niektoré štýlové variácie vedia ešte stále prekvapiť. V roku 2010 sa podarilo takto ponamáhať mozgovými závitmi poslucháčov práve nórskym KVELERTAK pri vydaní rovnomenného debutu. Hrať black metal v Škandinávii je jav bežný asi ako slovenské ementálové cesty, KVELERTAK však práve jeho kombináciou s popredným štýlom 50. rokov a punk-rockom na seba patrične upozornili.

kvelertaknattesferd

KVELERTAK – Nattersferd

Po 3 rokoch od vydania albumu „Meir“ prichádzajú títo Nóri s novinkou „Nattesferd“ (v preklade nočný jazdec ), na ktorej kapela svoju povesť pionierov black’n’rollu päť potvrdzuje. Deväť kúskov (tradične v Nórčine) prináśa neobvyklú jazdu ponad nádherné fjordy a nórsku prírodu, avšak s pivom v ruke a pomádou na hlave.

Je až neuveriteľné, že aj v roku 2016 sa dokáže z tak jednoduchých motívov, z akých jednotlivé skladby na „Nattesferd“ vychádzajú, vytvoriť tak svieži album. Každá jedna pesnička je veľmi osobitá, celý album ani chvíľkami nenudí a je skrátka radosť ho počúvať.

Zdá sa mi, že oproti predošlým nahrávkam sa kapela nechala mierne ovplyvniť zvukom 70. a  80. rokov, čo často počuť napríklad na niektorých basových linkách (v istých momentoch možno započuť aj mierny vplyv ranných IRON MAIDEN alebo BLACK SABBATH).

Kvelertak-promo

KVELERTAK

Netreba sa však nechať zmiasť, KVELERTAK napriek svojej priamočiarosti nie sú ďalším nudným hudobným telesom, ktoré iba pripomína niečo, čo tu už bolo… Práve naopak! To, čo robí hudbu KVELERTAK tak zaujímavou je práve spôsob, akým dokážu z jednoduchých nápadov v spojení s netradičným žánrovým zlepencom vyťažiť maximum. Kapele navyše nie sú cudzie ani drobné rytmické hračky a tak sa poslucháčovi hlava zatočí napríklad pri kúskoch ako „Nattesferd“ alebo „Ondskapens Galakse“. Ak sa k tomu ešte pridá akustická gitara ako v prvej zmieňovanej, o „srandu“ je postarané.

Ťažkým orieškom ostáva odpoveď na otázku, pre koho je hudba KVELERTAK určená. Dovolím si povedať, že ich tvorbe dokážu podľahnúť rovnako ľahko pankáči ale aj hudobní fajnšmekri. Práve vďaka žánrovej výstrednosti spojenej s priamočiarosťou, čo je javom rovnako zaujímavým. Kto ešte nemal tú česť sa s hudbou KVELERTAK stretnúť, vrelo odporúčame to zmeniť.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: black’n’roll
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Roadrunner Records
Dátum vydania: 13.5.2016
Web: http://kvelertak.com/
Zostava:
Erlend Hjelvik – vokály
Vidar Landa – gitary, klavír
Bjarte Lund Rolland – gitary
Maciek Ofstad – gitary, vokály
Marvin Nygaard – basgitara
Kjetil Gjermundrød – bicie
Tracklist:
Dendrofil for Yggdrasil (5:40)
1985 (5:33)
Nattesferd (5:03)
Svartmesse (3:34)
Bronsegud (SSQ) (2:57)
Ondskapens Galakse (5:33)
Berserkr (4:54)
Heksebrann (9:07)
Nekrodamus (4:47)
Diskografia:
Kvelertak  – 2010
Meir – 2013
Nattesferd – 2016
Definitíva:
Netradičný žánrový zlepenec, nápaditosť a priamočiarosť, z ktorej je vydolované maximum. To sú všetko elementy, ktoré možno nájsť na novinke „Nattesferd“ od nórskych black’n’rollových KVELERTAK. Výborná nahrávka, ktorá nenudí do poslednej sekundy si zaslúži pozornosť širokého poslucháčskeho spektra.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články