FLOTSAM AND JETSAM – Flotsam and Jetsam

Snáď najviac nedocenená thrash metalová banda na svete počúva na meno FLOTSAM AND JETSAM, no chalani sa aj napriek obrovskému prievanu v zostane stále nevzdávajú. Dôkazom môže byť novučičká kolekcia, jednoducho nazvaná „Flotsam and Jetsam“.

Vydanie rovnomenného albumu po dlhých tridsiatich sezónach kariéry? Prečo nie? Najmä keď ide o akési znovuzrodenie, ako aj v  prípade týchto rodákov z amerického Phoenixu.

Flotsam-and-jetsam-flotsam-and-jetsam

FLOTSAM AND JETSAM – Flotsam and Jetsam

Upísanie sa stabilnému vydavateľstvu AFM Records a výmena rovnej trojice hráčov – to sú určite všetky pozitívne predpoklady na podarený reštart, ktorým tu práve recenzovaná novinka rozhodne je. Spoľahlivý frontman Eric A.K. spolu so svojimi kolegami sa na nej totiž  vracajú späť do minulosti, teda k tomu najlepšiemu, čo päticu charakterizovalo na konci 80. a začiatku 90. rokov.

Priamy predchodca „Ugly Noise“(2012) ozaj nijak zvlášť neohúril. Namiesto dunivej thrash metalovej búrky viac pripomínal nežný letný vánok a s ním i oťapenú bandu, ktorá akosi nevie „kudy-kam“. Silný impulz musela dodať až svieža prerábka staručkej klasiky pod názvom „No Place for Disgrace – 2014“, no hlavne príchod šikovného sólistu Pištu Conleya, starého známeho basáka Michaela Spencera (vo FLOTSAM AND JETSAM pôsobil v čase 1987 až 1988) a ostrieľaného tlčmajstra Jasona Bittnera (ex-SHADOWS FALL). A je to práve on, kto nakopol kapelu priam neuveriteľným spôsobom!

flotsam-and-jetsam-promo

FLOTSAM AND JETSAM

Jasonova technická hrá plná rôznych muzikantských „serepetičiek“ (len si všimnite tie lahôdkové dvojkopy!), totiž posúva päticu na úplne novú, omnoho sebavedomejšiu úroveň. Sánka taktiež padá nadol z  pekelne vytiahnutej, majstrovsky bublajúcej basy, takže po rytmickej stránke FLOTSAM AND JETSAM skutočne zabodovali.

Nádherný kontrast ponúka gitarová práca dua Gilbert/Conley – krásne tučné mäsité riffy sú veľmi umne kombinované s príjemnými melodickými vyhrávkami, ktorých je na doske doslova neúrekom. Svojím obrovským vkladom do mlyna samozrejme prispieva aj  nenahraditeľný, dnes 51-ročný spevák Eric Knutson a na „Flotsam And Jetsam“ si opäť vyberá jednu zo svojich najsilnejších chvíľok.

Pritom nahrávka nezačína úplne najlepšie a úvodnú, orientálnymi motívmi pretkanú „Seventh Seal“ radím spolu s nešťastným zlepencom „Iron Maiden“ (tak necitlivé požičiavanie od kolegov z ARCH ENEMY a IRON MAIDEN snáď nebolo potreba) na úplný chvost celej kolekcie. Ešteže sa zvyšná desiatka piesni nesie v oveľa pozitívnejšom duchu a fanúšik thrash metalových chuťoviek zažíva hotové hody na čele s mastnými groovy nárezmi „Taser“, „Creeper“, „Smoking Gun“ a „Monkey Wretch“, alebo poriadne ostro nakorenenými rýchlovkami „Life Is Mess“, „L.O.T.D.“ (kuriozitou je, že táto famózna vec pochádza ešte z čias 1988 a session k spomínanej klasike „No Place for Disgrace!), „Time To Go“ a „Forbidden Territories“.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 20.5.2016
Web: www.flotsam-and-jetsam.com
Zostava:
Eric A.K. – vokál
Steve Conley – gitara
Michael Gilbert – gitara
Michael Spencer – basgitara
Jason Bittner – bicie
Tracklist:
Seventh Seal (4:10)
Life Is A Mess (3:09)
Taser (5:28)
Iron Maiden (4:19)
Verge of Tragedy (4:17)
Creeper (5:29)
L.O.T.D. (3:25)
The Incantation (4:45)
Monkey Wrench (3:07)
Time To Go (2:53)
Smoking Gun (3:08)
Forbidden Territories (3:17)
Diskografia:
Doomsday for the Deceiver  – 1986
No Place for Disgrace – 1988
When the Storm Comes Down – 1990
Cuatro – 1992
Drift – 1995
High – 1997
Unnatural Selection – 1999
My God – 2001
Dreams of Death – 2005
The Cold – 2010
Ugly Noise – 2012
No Place for Disgrace 2014 – 2014
Flotsam and Jetsam – 2016
Definitíva:
…a ďalší masterpiece máme na svete! Bezchybný sound, dychberúce inštrumentálne výkony, neuveriteľne nápadité skladby. Tým všetkým disponuje thrash metalová legenda FLOTSAM AND JETSAM na svojej rovnomennej novinke. Skvelá práca!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla