Nespútaný thrash ako remeň: Brazílske amazonky NERVOSA vyvolali v Košiciach metalovú agóniu

Číro ženské zoskupenie brazílskej thrash metalovej úderky NERVOSA preverilo silu hlasiviek, odolnosť sluchového aparátu a húževnatosť krkov návštevníkov košického klubu Collosseum.

Ten sa stal jednou zo zastávok ich spanilej dámskej jazdy naprieč Európou, počas ktorej táto nekompromisná trojka propaguje svoju aktuálnu novinku „Agony“.

nervosa-kosice-2016-5

NERVOSA v košickom klube Collosseum

Za poctivých šesť rokov pôsobenia na scéne sprevádzaných koncertnou aktivitou a úctivou frekvenciou vydávania nových albumov sa kapele podarilo vybudovať si relatívne slušné zázemie. To je potvrdzované aj záujmom známeho rakúskeho vydavateľstva Napalm Records, ktoré im doteraz vydalo EP „Time of Death“ (2012) a dva radové kúsky „Victim of Yourself“ (2014) a „Agony“ (2016).

Nedeľný večer v Collosseu sa začal s takmer hodinovým meškaním oproti pôvodne avizovanému začiatku. NERVOSA nasypali do hŕstky sa prizerajúcich dávku žeravého thrash metalového olova leptajúceho zvukové bubienky všetkým navôkol. Práve intenzita, ktorou na nás tieto amazonky vleteli, donútila vari okolo stovky sa prizerajúcich natlačiť sa do predných radov a minimálne silou hlasiviek násobiť počet prizerajúcich.

nervosa-kosice-2016-6

NERVOSA

Thrash ako remeň, čerpajúci v „old schoolových“ SLAYER, inšpirujúci sa nespútanosťou teutónov DESTRUCTION a častokrát páchnuci zdrvujúcim death metalovým rytmom naplnil viac než hodinovú prehliadku doterajšej tvorby. Tá začala dvojicou skladieb z tohtoročnej albumovej novinky „Hypocrisy“ a „Arrogance“. Následne došlo aj na nekompromisný hit „Into Moshpit“, kedy sa pod pódiom spustila mela tiel, akoby reagujúc na výzvu samotnej skladby.

Setlist kombinoval skladby z radových dosiek, samozrejme s väčším dôrazom na album „Agony“, z ktorého odznelo až osem kúskov. Nezabudlo sa ani na spomínané EP a tak zaznela aj „Masked Betrayer“. Radová prvotina „Victim of Yourself“ bola zastúpená šlehami najhrubšieho zrna a to samotnou titulnou skladbou a štipľavou „Envious“.

nervosa-kosice-2016-7

Fernanda Lira

Po skladbe „Theory of Conspiracy“ nasledovalo predstavenie ženského osadenstva na pódiu, ktoré pokračovalo krátkym bicím sólom Pitchu Ferraz. Jediná zakladajúca členka aktuálnej zostavy Prika Amaral (gitara) nás prebodávala po celý večer svojimi gitarovými riffmi a rýchlymi sólami. Fernanda Lira (basgitara a vokál) so žiletkami v hrdle, mnohokrát pripomínajúc Schmiera (DESTRUCTION), cez zuby sypala kritiku sociálnych pomerov, ktoré sú tak častou lyrickou témou skladieb NERVOSA. Medzi jednotlivými piesňami sa na nás milo usmievala a mnohonásobne ďakovala za divácku odozvu. S tónmi gitarových riffov sa však okamžite menila na vlasmi metajúcu beštiu.

„Morbid Courage“ a „Death“ z albumu „Victim of Yourself“ ukončili tento vydarený metalový večer, ktorému nechýbali emócie, či už divákov, alebo samotnej kapely. Veriac, že tá má dôvod sa navrátiť do našich končín aj do tretice.

Playlist NERVOSA: „Hypocrisy“, „Arrogance“, „Into Mosh Pit“, „Surrounded by Serpents“, „Victim of Yourself“, „Failed System“, „Envious“, „Intolerance Means War“, „Guearra Santa“, „Masked Betrayer“, „Hostages“, „Theory Of Conspiracy“, „Morbid Courage“, „Death“.

PLUSY:
Divácka odozva aj napriek menšiemu počtu ľudí, nasadenie kapely, ich sympatický prejav a zjav

MÍNUSY:
Skromnejšia divácka účasť