OLA S. HANA (INSENSE): BLACK METAL NÁS VEĽMI NEOSLOVIL

Nórska skupina Insense nie je v našich končinách známym pojmom. Kapelu založili v roku 1999 Tommy Hjelm (vokály, gitara) a Martin Rygge (gitara). Nato, že muzikanti pochádzajú z Nórska, hrajú pre túto krajinu skôr ojedinelý melodic death metal. Prvý album vyšiel tomuto kvartetu v roku 2002 a mal rovnomenný názov ako kapela. V roku 2005 vydali druhú nahrávku Soothing Torture. V roku 2007 nahrali tretí album The Silence Epidemic, ktorý im produkoval Daniel Bergstrand (In Flames, Meshuggah, Strapping Young Lad). Tento renomovaný producent dal vypočuť túto nahrávku spevákovi In Flames Andresovi Fridénovi a v tom momente sa veci pohli správnym smerom. Fridén sa stal manažérom kapely a Insense sa upísali nórskemu vydavateľstvu Indie Recordings. Už 8. apríla vyjde kapele nový album Burn In Beautiful Fire. A práve preto sme sa spojili s basgitaristom Olom S. Hanom, s ktorým sme sa porozprávali nielen o novinke, ale aj o začiatkoch tejto zaujímavej kapely.
Na úvod nám prosím ťa opíš vašu kapelu. Ako ste vznikli a kto prišiel s týmto nápadom?
Kapela Insense vznikla v roku 1999 a založili ju Tommy (vokály/gitara) a Martin (gitara). Po niekoľkých zmenách v zostave dostala dnešnú podobu spolu s Trulsom (biciem) a Olom (basgitara). Kapela vznikla v podstate ako vedľajší projekt, ale potom, ako sme si uvedomili, že sme niečím výnimoční, sa kapela stala pre nás serióznou záležitosťou.

Nórsko je zasľúbenou krajinou black metalu. Vy hráte trošku neštandartne štýl, ktorý je typický skôr pre Švédsko…Prečo ste sa rozhodli práve pre melodic death metal?
Áno, Nórsko je známe ako mekka black metalovej scény. Hneď ako poviete, že hráte v metalovej kapela z Nórska, ľudia vás považujú za black metalistu. Nás tento žáner veľmi neoslovil, hráme typický švédsky metal alebo jednoduchý “gotheburský” metal, zmiešaný s americkým death metalom, respektíve hardcoreom. Vzali sme to najlepšie zo všetkých týchto štýlov a vznikol z toho náš osobitý žáner. Vyrastali sme na klasickom death metale a tento žáner sme vždy milovali. Ale máme radi aj iné druhy hudby, myslím si, že si to môžete všimnúť, ak sa do našej hudby započúvate. Na novinke nájdete veľa melodických vecí, ale taktiež aj nadupané a temné veci. 
Keď robíme hudbu, nemáme žiadne zábrany a obmedzenia. Nemusí to byť vždy len brutálne a agresívne. Ak zložíme niečo, čo sa nám páči, pokúsime sa to prispôsobiť nášmu štýlu. A to je dôležité, teda ak chcete robiť niečo špeciálne, čo sa vymyká normálu. Nekopírujte iné kapely, vyjadrite vaše vlastné pocity.

Vašim manažérom je Anders Fridén (In Flames). Ako vznikla táto spolupráca?
Bol to producent Daniel Bergstrand, ktorý nás dal dokopy s Andersom. Oni sú dobrí kamaráti a majú z minulosti veľa spoločného. Danne ukázal Andersovi našu poslednú nahrávku, ktorá sa mu, našťastie pre nás, veľmi páčila. Práve sa začal venovať jeho nahrávacej spoločnosti a manažovaniu spolu s jeho spolupracovníkom Danielom “Tive” Tivemarkom. Je to malá firma, ktorá má názov Selective Notes  a prostredníctvom nej prečesávali hudobnú scénu s podobnými kapelami. Takže teraz sú Anders a Tive našimi manažérmi a robia si svoju prácu naozaj výborne! Sú v tomto obore už dlhú dobu a majú známosti a prepojenia, o ktorých my môžeme len snívať. V posledných dňoch sa veci začínajú poriadne rozbiehať.

Na novinke Burn In Beautiful Fire ste pracovali s producentom Danielom Bergstrandom. Vlastne ste sa s ním spoznali už v roku 2007 pred vydaním albumu The Silent Empire. Aká bola spolupráca s Danielom na novinke?
Náš posledný album The Silent Episemic sme mixovali v Danovom štúdiu Dugout Production ešte v roku 2007. S jeho prácou sme boli naozaj spokojní a nepochybovali sme o ďalšej spolupráci. Takže, keď sme napísali materiál pre pripravovaný album Burn In Beautiful Fire, takpovediac sme si zarezervovali Dana, aby ho opäť produkoval. Bolo to pre nás niečo nové, pretože predtým sme si všetko robili sami. Takže pod Dannovým dohľadom sme museli robiť inak, ako sme boli zvyknutí. Samozrejme, to inak myslím v pozitívnom slova zmysle.
Keď niečo Dann robí, je tomu veľmi oddaný. Je precízny a presný a je to aj počuť na našej novej nahrávke. Náš zvuk je lepší ako kedykoľvek predtým a Dannov perfekcionizmus a profesionalita žiari celým albumom.

Ovplyvnil vás pri tvorbe novinky aj Anders z In Flames?
Anders z nového albumu nepočul nič, až kým nebom celý nahratý a zmixovaný, takže nie. Nemal žiadny vplyv na nahrávací proces.

Vydali ste už 3 albumy, no musím sa priznať, že ja som o vás počul prvýkrát. Myslíte si, že prechod ku vydavateľstvu Indie Recordings vám pomôže presadiť sa viac v Európe a svete?
Indie Recordings sa v krátkom čase stala jednou z najvýznamnejších nahrávacích spoločností v Nórsku. Držia sa najlepších a najznámejších nórskych metalových kapiel, ktorých zoznam je celkom pôsobivý. Myslím, že to pre nás, ako pre undergroundovú kapelu, bola najlepšia alternatíva podpísať zmluvu s Indie. Ukázali, že vedia ako vybudovať a spropagovať kapely, či už z Nórska, alebo zo zahraničia a my sme s našou novou nahrávacou spoločnosťou ozaj veľmi spokojní. Vážne sme ohromení, keď vidíme, kam až môže spolupráca Insense a Indie zájsť, počnúc našim novým albumom.

Nový album vyjde 8. apríla. Chystáte na jeho podporu aj nejaké turné? Uvidíme vás aj na nejakých väčších letných festivaloch?
V blízkej budúcnosti máme pred sebou nejaké vystúpenia v Nórsku spoločne s ďalšími dvomi nórskymi metalovými kapelami Purified in Blood a Djerv. Potom máme na programe nejaké festivalové vystúpenia v Nórsku a Švédsku. Nuž a niekedy počas jesene chceme urobiť poriadne turné po celej Európe. Podrobnosti o turné ešte nie sú úplne doladené, ale oznámime ich v krátkom čase.

Vplyvy kapiel ako In Flames alebo Dark Tranquillity sú vo vašej tvorbe rozpoznateľné. Je však ešte nejaká kapela, ktorá vás v mladom veku natoľko ovplyvnila, že ste si povedali: „Chcem sa stať hudobníkom“ ?
Samozrejme, všetci sme boli fanúšikmi typických metalových kapiel, na ktorých vyrastal každý metalový fanúšik ako dieťa: Slayer, Metallica, Pantera, Megadeth, Machine Head, Obituary, Death, Napalm Death, Sepultura a tak ďalej. Tieto kapely boli pre mňa niečím ohromným v detských časoch, keď som začínal s gitarou. Len pred pár dňami som bol v mojom rodnom meste Oslo na koncerte Slayer a Megadeth. Bola to skvelá zábava, znovu som sa cítil skoro ako teenager.

Poznáte Slovensko, alebo boli ste už niekedy u nás?
Na Slovensku sme boli raz. Hrali sme v bratislavskom klube, ktorý sa volal Randal. Hrali sme tam, keď sme boli na turné s našimi kamarátmi z Českej republiky Locomotive. Bolo to v roku 2008. Bohužiaľ sme veľa zo Slovenska nevideli, pretože sme tam boli iba na jedno vystúpenie, ale Slovensko vyzeralo ako pekná krajina.

Čo by ste odkázali na záver slovenským fanúšikom?
Veríme, že Slovensko čoskoro navštívime a veľmi by sme ocenili, ak sa na nás prídete pozrieť! A nezabudnite si vypočuť náš nový album, sme naň skutočne hrdí. A samozrejme aj naše staršie nahrávky (smiech).

Autor: Stillborn

Preklad: Fiju

Foto: Joern Veberg