DARK FUNERAL – Where Shadows Forever Reign

Možno v to nik už ani neveril, možno v to nik už ani nedúfal, avšak jedno je isté – DARK FUNERAL sú späť a v neuveriteľnej kondícii!

Aktuálna placka nazvaná „Where Shadows Forever Reign“ konečne uzrela svetlo sveta a každý vyznávač „čierneho kovu“ si môže smelo mädliť ruky. Máme čo dočinenia s priam zabijáckym materiálom!

dark-funeral-where-shadows-forever-reign

DARK FUNERAL – Where Shadows Forever Reign

Za tých predlhých sedem sezón od vydania predchádzajúceho opusu „Angelus Exuro Pro Eternus“, to  úprimne s touto black metalovou legendou zo švédskeho Štokholmu vyzeralo všelijako. Frontman Caligula postupne uprednostnil čerstvé manželstvo, basákovi s pseudonymom B-Force sa zachcelo hudobne posunúť niekam ďalej, a aby toho nebolo málo, akúsi malú pauzu si naordinoval i bicmen Dominator.

Ten sa po krátkom roku  vracia opäť do hry a s ním vstupuje na palubu aj novučičký krikľúň Nachtgarm. Náš vyčerpávajúci sumár diania v radoch DARK FUNERAL však ešte stále nie je na svojom úplnom konci, lebo novinke vydanej u stajni Century Media nakoniec definitívne prepožičiava hlas bývalý vokalista DIABOLIC LUST, Andreas Vingbäck alias Heljarmadr. Ťah viac než šikovný – jeho vysoko zrozumiteľné „krákanie“ patrí bezpochyby k najväčším pozitívom aktuálnej dosky.

Fúúúúúú, pomerne ťažký pôrod, že?! Môžeme si teda konečne od potu otrieť mierne orosené čelo a nazrieť  pod pokrievku, z pod ktorej sa to len tak parí, šťava strieka nekontrolovateľne von a pach hnilobou popretkávaného mäsa pomaly, ale isto opantáva naše čuchové zmysly. Najdôležitejšia je až výsledná chuť, a s tou sa DARK FUNERAL skutočne vyhrali.

dark-funeral-2016-ok

DARK FUNERAL

Už samotné servírovanie si zaslúži  iba tie najvyššie možné známky, keďže artwork z dielne ilustrátora Necrolorda (DISSECTION), je jedným slovo úžasný a producent Daniel Bergstrand (IN FLAMES, BEHEMOTH) takisto vôbec nezaháľal. Najmä vďaka nemu znesie finálny zvuk tie najprísnejšie kritéria a svojim moderným poňatím ťahá práve recenzovanú novinku ešte o nejaký ten level vyššie.

Nabrúsená gitara nášho starého známeho Lorda Ahrimada to všetko pekne krásne istí a kúzli množstvo zaujímavých motívov, od krvilačných riffov, až po vskutku chytľavé melódie. Rozhodne neočakávajte žiadne tupé hobľovanie bez ladu a skladu. Práve naopak!

DARK FUNERAL majú zmysel pre rozvážnu stavbu kompozícií, kde sa vždy niečo deje, aj za cenu malej straty divokosti a nespútanosti z dôb dávno minulých. Máme preto čo dočinenia s veľmi zaujímavou nahrávkou, ktorej na jednej strane nechýba rýchlosť a všetky typické black metalové klišé deväťdesiatych rokov, lenže na druhej stráne prináša kopec prepracovaných motívov,  mrazivú severskú atmosféru a viacero silných piesni.

Medzi nimi určite vyčnieva bleskový kopanec a asi najväčší hit (ak sa to tak vôbec dá pomenovať) dosky, bomba „Unchain My Soul“. Nezabudnuteľný je aj titulný buldozér „Where Shadows Forever Reign“, klipovka „Nail Them To the Cross“ alebo smrtiace plazivé duo As I Ascent“ / „Temple of Ahriman“.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: black metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 3.6.2016
Web: www.darkfuneral.se
Zostava:
Lord Ahriman – gitara, basgitara
Heljarmadr  –  vokály
Chaq Mol –  gitara
Dominator –  bicie
Tracklist:
Unchain My Soul (5:20)
As One We Shall Conquer (4:46)
Beast Above Man (4:44)
As I Ascend (6:17)
Temple of Ahriman (5:21)
The Eternal Eclipse (4:14)
To Carve Another Wound (4:44)
Nail Them To the Cross (4:42)
Where Shadows Forever Reign (5:31)
Diskografia:
The Secrets of the Black Arts – 1996
Vobiscum Satanas – 1998
Diabolis Interium – 2001
Attera Totus Sanctus – 2005
Angelus Exuro Pro Eternus – 2009
Where Shadows Forever Reign – 2016
Definitíva:
DARK FUNERAL prežili vlastnú smrť a nakoniec  ešte stihli vyrukovať  s výborným materiálom „Where Shadows Forever Reign“, ktorý na jednej strane ctí ich black metalové korene, avšak navrch prináša skvelý moderný zvuk a cit pre výraznú melodiku a zapamätateľné skladby. Dobrá práca!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla