Amon Amarth – Surtur Rising

Amon Amarth si za 19 rokov existencie a po 7 albumoch dokázali vypracovať osobitý štýl, ktorý by sa dal nazvať vikingský melodic death metal. Niektorí ich milujú, iní zasa nenávidia. Ale tak to už v hudobnom priemysle chodí, nemôžete ulahodiť každému. Vydanie každej novinky týchto vikingov sprevádza vždy veľký záujem médií. Nebolo tomu inak ani pri vydaní najnovšieho albumu Surtur Rising.
Za seba môžem povedať, že hudba Amon Amarth sa mi páči a bol som zvedavý, s čím príde kapela tentokrát. Ani ja sám som však nečakal nejaké veľké zázraky, nedajbože inovatívne veci. A dobre som urobil.

Album odpáli typická skladba pre Amon Amarth War of the Gods. Výkrik Johana Hegga odštartuje rýchle deathové tempo, na pozadí vás sprevádzajú typické gitarové melódie a vzápätí sa na vás vyvalí ľahko zapamätateľný refrén. Som si vedomý toho, že nič podstatné nám Amon Amarth touto skladbou neponúkli, ľahko zapamätateľná melódia sa vám však vryje pod kožu. Ak máte, čo i len trošku radi atmosféru severskej agresivity spojenú s krásnymi melódiami, granatujem vám, že nielen War of the Gods, ale aj celý album si zamilujete. Oproti predchádzajúcim albumom sa mi zdá novinka Surtur Rising o dosť agresívnejšia a v gitarových linkách je oveľa väčší tlak na vaše uši ako kedykoľvek predtým.  Nielen War of the Gods, ale aj skladby Destroyer of the Universe, Slaves of Fear alebo Live Without Regrets patria naozaj k tým nahjlepším, ktoré nám nový album Surtur Rising ponúka. Týmito songami sa nesú výrazné melódie, ktoré prejdu do priam až hymnických refrénov. Verzia albumu, ktorú som mal ja k dispozícii ponúka ešte cover verziu skladby Aerials od System of A Down a musím povedať, že táto „systemovka“ znie v podaní Amon Amarth naozaj veľmi dobre. Musím sa priznať, že s albumami Amon Amarth som mal vždy taký problém, že ma na nich upútala iba prvá polovica a v druhej časti som už poväčšinou iba čakal, kedy sa album skončí. Dôvod som mal nato jednoduchý. V podstate bola štruktúra skladieb tá istá a jednoducho ma to už prestávalo baviť. Tak to bolo pri albumoch Fate of Nors, With Oden On Our Side, ale aj pri predošlom Twilight of the Thunder God. Pri novinke Surtur Rising som očakával, že sa u mňa udeje to isté, ale na moje vlastné počudovanie sa tomu tak nestalo. Album ma baví celý a rád si ho púšťam dookola. Avšak, aby som len nechválil túto partiu švédskych vikingov, plne si uvedomujem, že novinka neprináša absolútne nič nové. Amon Amarth sa stále nesú na vlne svojho úspechu a osvedčených receptoch pri tvorbe skladieb. Agresívna jazda, výrazná melódia a úderný refrén. Niektoré melódie na novinke mi pripomínajú ich staršie veci. Ako by sa Amon Amarth točili v jednom kruhu, ale na druhej strane prečo by sa nemali, keď to funguje. Ľuďom sa to páči a ani ja nie som výnimka.

Takže, aby sme si to zhrnuli. Kto máte radi Amon Amarth, rozhodne vás novinka nesklame a budete sa rozplývať nad novými skladbami a ešte dlho si budete pospevovať refrény z tohto albumu. Neprajníci si budú opäť obtierať ústa a tešiť sa, že kapela nevymyslela nič nové a stále dookola hrá svoj vikingský death metal a budú škodoradostne čakať, dokedy to bude ich fanúšikov baviť. Priznám sa, že nato som zvedavý aj ja, ale pokiaľ to stále funguje, tak ako aj na Surtur Rising, nie je dôvod niečo meniť. Nový album mňa osobne veľmi zaujal a keď chcem uletieť z reality, veľmi rád si ho pustím. Zhrnuté a podčiarknuté, nový album Surtur Rising sa vydaril, ale je jasné, že sto ľudí, má sto chutí. Tak ako vždy záujem médií o túto kapelu opäť rapídne stúpol, no v podstate sa nestalo nič prevratné. Takisto ako po minulé roky vydali Amon Amarth nový album. Surtur Rising fanúšikov kapely poteší, zrejme sa budú k nemu radi vracať a život ide ďalej. To je celé. 

Foto: Steve Brown

Žáner: viking death metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 28.3.2011
Web: www.amonamarth.com
Zostava:
Johan Hegg – vokály
Olavi Mikkonen – gitara
Johan Soderberg – gitara
Ted Lundstrom – basgitara
Fredrik Andersson – bicie
Diskografia:
Once Sent from the Golden Hall – 1998
The Avenger – 1999
The Crusher – 2001
Versus the World – 2002
Fate of Nors – 2004
With Oden On Our Side – 2006
Twilight of the Thunder God – 2008
Surtur Rising – 2011
Tracklist:
War of the Gods (4:33)
Tocks Taunt – Lokes Treachery Part II. (5:58)
Destroyer of the Universe (3:41)
Slaves of Fear (4:25)
Live Without Regrets (5:03)
The Last Stand of Frej (5:37)
For Victory or Death (4:30)
Wrath of the Norsemen (3:44)
A Beast Am I (5:14)
Doom Over Dead Man (5:55)
Itunes Bonus:
Aerials /Cover System of A Down/ (3:39)
Definitíva:
Výrazné melódie, severská agresivita
 a ľahko zapamätateľné refrény.
Amon Amarth nepriniesli novinkou nič nové,
stále tvoria skladby podľa osvedčeného receptu,
ktorý naozaj funguje. Koniec koncov prečo to meniť,
 keď sa to fanúšikom páči. Tak, nový album je vonku,
už si len treba počkať na ohlásenie turné
a treba dúfať, že neminie ani našu krajinu.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla