Cavalera Conspiracy – Blunt Force Trauma

Po tom čo v roku 2007 bratia Cavalerovci obnovili spoluprácu, zaplesalo nejedno srdce fanúšika brazílskej Sepultury. Ako je známe, Max s Igorom už dávno nepôsobia v tejto kapele, ktorú kedysi založili. Debut ich kapely Cavalera Conspiracy s názvom Inflikted z roku 2008 bol veľmi úspešný. Taktiež koncerty, ktoré nasledovali boli pre fanúšikov veľmi atraktívne. Tí boli radi, že môžu znovu vidieť najznámejšie súrodenecké metalové duo na jednom pódiu.
V týchto dňoch vychádza ich druhý album s názvom Blunt Force Trauma. Oproti debutu nastal progres porovnateľný s obdobím v Sepulture. Zatiaľ čo prvému albumu CC dominovali rýchle, tvrdé a úderné skladby, na novinke je viac pomalších hardcore songov so silnými refrénmi. Taktiež sa tu našlo viac miesta aj pre gitarové melódie v podaní talentovaného Marca Rizza.

Ale poďme pekne po poriadku. Úvodnú Warlord odštartujú mohutné bicie a riffy, ktoré nám pripomenú najlepšie časy Sepultury. Skladba rytmicky graduje a obsahuje aj dobré sólo. Podobne je riešená aj Burn Waco, ale tá je však o čosi z tvrdšieho zrna. Torture je krátka, rýchla s gitarovými úletmi Marca Rizza. Tretia Lynch Mob je rýdza hardcorová vec. Maxovi so spevom sekunduje hosť z Agnostic Front, Roger Miret. Nasledujúca Killing Inside je singlom a jej video môžete vidieť pod touto recenziou. Piata skladba nesie názov Thrasher a myslím, že tento názov ju úplne vystihuje. Podobná jej je aj skladba Targer. Šiesta I Speak Hate je melodickejšia so zasekávaným refrénom. Genghis Khan je pestrejšou kompozíciou a silno mi pripomína obdobie Sepultury od albumu Chaos A.D.  Podobne je na tom aj desiata Rasputin, tá je však rýchlejšia, ale taktiež disponuje pestrou štruktúrou a nápadmi. Posledná a vlastne titulná Blunt Force Trauma začína pomerne zostra, ale postupne spomalí a ponúkne zaujímavé gitarové harmónie, pripomínajúce súhru gitaristov v konkurenčnej kapele Machine Head. Vo verziách s bonusovými skladbami sa nachádzajú tri kúsky, ktoré však rozhodne stoja za to. Sepulturovská Psychosmatic či hymnická Jihad Joe určite potešia. Podarený je aj cover Electric Funeral od Black Sabbath.

Suma sumárum, druhý album je vydareným počinom. Oproti debutu je pestrejší. Ťažko však hodnotiť či je aj lepší. Je to vec vkusu. Mne osobne sa viac páči práve novinka. Je to dokonalá vzorka doterajšej tvorby bratov Cavalerovcov. Snáď s výnimkou etno prvkov, ktoré sa často vyskytovali najmä v tvorbe kapely Soufly. Je to proste čistokrvný thrash metal miešaný s hardcoreom, groove metalom a miestami aj death metalom. Skladby majú príjemnú stopáž. Album odsype za niečo viac ako polhodinku a vzbudzuje nutkanie pustiť si ho znovu. Ťažko by som nejakú skladbu z albumu označil za najlepšiu, alebo najhoršiu. Asi v tom spočíva najväčšia sila tohto albumu. V jeho vyrovnanosti.

Autor: Bulljoe

Hodnotenie autora: 8 / 10

Názor redakcie:

O obnovení starej zostavy Sepultury sa bude polemizovať asi večne. Položme si však ruku na srdce všetci. Nemáme najradšej práve toto obdobie? Ani Sepulture s Derrickom Greenom a ani Maxovi so Soulfly a Cavalera Conspiracy to nejde úplne podľa predstáv. Špekulovať a polemizovať, však o tom môžeme do zblbnutia a nič tým nezmeníme.

Zatiaľ, čo Sepultura usilovne pracuje na novom albume, bratia Cavalerovci nahrali pokračovateľa Inflikted už v podstate minulý rok. Avšak vtedy Max uprednostnil Soulfly s albumom Omen a na Cavalera Conspiracy sme si museli počkať dlhšie. Či však Blunt Force Trauma splnili naše očakávania sa dá polemizovať. Rozhodne je novinka kvalitnejšia ako posledný album Soulfly. Niektoré skladby sú naozaj úderné, ale nečakajte nič prevratné. Sú to proste „Cavalerovky“ ako vyšité. Oproti Inflikted sa novinka posunula trošku ďalej a to najmä vďaka gitarovej práci Marca Rizza. Práve gitarové časti sú prepracovanejšie, zvyšok ostáva po starom. Dovolím si tvrdiť, že oproti debutu zmenil Max trošku aj štýl spevu. Album sa dobre počúva, avšak opäť raz nájdem na ňom aj skladby, ktoré mi doslova vadia. Nimi sú Torture alebo Genghis Khan. Od Blunt Force Trauma som nečakal nič nové a v podstate ma album nijak výrazne nenadchol, ale ani nesklamal. Som však zvedavý dokedy vydrží Max držať pri živote aj Soulfly aj Cavalera Conspiracy. Fanúšikovia sa toho môžu časom presýtiť, aj keď pri Cavalera Cosnpiracy to ešte ako tak funguje…

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: thrash/hardcore/groove metal
Krajina pôvodu: Brazília/USA
Vydavateľstvo: Roadrunner Records
Dátum vydania: 28.3.2011
Web: www.cavaleraconspiracy.com
Zostava:
Max Cavalera – spev, gitara
Marc Rizzo – sólová gitara
Johny Chow – basa
Igor Cavalera – bicie
Diskografia:
Inflikted – 2008
Blunt Force Trauma – 2011
Tracklist:
Warlord (3:05)
Torture (1:51)
Lynch Mob (2:31)
Killing Inside (3:28)
Thrasher (2:49)
I Speak Hate (3:10)
Target (2:36)
Genghis Khan (4:23)
Burn Waco (2:52)
Rasputin (3:22)
Blunt Force Trauma (3:58)
Bonus Tracks:
Psychosomatic (3:07)
Jihad Joe (3:29)
Electric Funeral /Black Sabbath Cover/ (5:39)
Definitíva:
Nástupca debutu Inflikted je pestrejší,
 vyrovnanejší a obsahuje samé dobré skladby.
Bratia Cavalerovci zo seba vydali to najlepšie
 a sólový gitarista Marc Rizzo tomu dodal šmrnc.
Neprišli síce s ničím novým, ale rozhodne
 sú v najlepšej forme. Absolútna povinnosť
pre fanúšikov Sepultury.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla