Sarke – Oldarhian

Nórske zoskupenie Sarke, nie je veľmi známym pojmom v našich končinách, avšak ten, kto bol na minuloročnom Brutal Assaulte, tak ich možno videl hrať naživo. V Sarke však nepôsobia žiadny hudobní zelenáči, ale ostrieľané mená metalového priemyslu. Za mikrofónom stojí Nocturno Culto (Darkthrone) a zvyšní členovia majú skúsenosti z kapiel Satyricon, Dimmu Borgir, Khold alebo Susperia.
Sarke sú mladou kapelou, ktorá vznikla iba v roku 2009. Na svojom konte majú zatiaľ iba debut Vorunah. Avšak pri debute zakladateľ Sarke, vlastným menom Thomas Bergli spojil svoje sily s Nocturnom Cultom a klávesákom Andersom Hunstadom. Táto trojica vydala naozaj čerstvo znejúci blackový album, z ktorého bolo cítiť inšpiráciu kapelami Mayhem, Slayer, Darkthrone, Celtic Frost, Black Sabbath, Death, Candlemass Motorhead alebo Kreator. Voronah mal naozaj pozitívnu odozvu, tak ako u novinárov, tak aj  u fanúšikov. Sarke sa rozhodli prijať do skupiny ďalších troch plnohodnotných členov a kapela sa postavila aj na festivalové pódia. Odvtedy kapela funguje ako šestica a ako sexteto pracovali aj novom albume s názvom Oldarhian, ktorý vyjde 15. apríla.

Poďme sa teda pozrieť novinke Oldarhian pod pokrývku. Novinka je evidentne inšpirovaná rockovou hudbou 70 – tych rokov, presnejšie najmä pompéznosťou vtedajčích kapiel. Ďalej deathom a thrashom rokov 80 – tych, presnejšie ich rýchlosťou. A v neposlednom rade black metalom rokov 90 – tych. Keď to všetko spojíte dokopy vznikne kreatívny, úprimný a surový album s prvkami pochmúrnej rockovej muziky. Novinka vlastne pokračuje v nastolenom trende debutu Vorunah. To znamená, že stále v nej nájdeme pochmúrne a temné prvky, epické časti a aj groovy vsuvky. Osobité čaro novinke dodáva Noctrunov vokál. Oldarhian ponúka rytmické skladby, ktoré nesú v sebe aj niekoľko punkových prvkov. Práve punková neotesanosť dodáva skladbám potrebné čaro a šmrnc. Rytmické skladby striedajú náladotvorné s rockovými prvkami. Všetko je to samozrejme zabalené v blackovej surovosti. Ďalšou výhodou Nocturnovho vokálu je jeho zrozumiteľnosť. Čo mi po viacerých počúvaniach vadilo na albume bola v podstate rovnaká štruktúra skladieb a dosť monotónne bicie. Medzi tie najlepšie skladby určite patria Pessimist, ktorá je pestrou black/punkovou jazdou s nádychom ranných Darkthrone. Rytmické pasáže striedajú atmosferickejšie a to všetko je zabalené v old school zvuku. Z tých pomalších a náladotvorných zrejme najviac vyniká Novel Dawn. Baviť vás však budú aj Pilgrimm of the Occult, Flay the Wolf alebo The Stranger Brew. Oldarhian je zaujímavou a pestrou jazdou, ktorá sa vám však v konečnom dôsledku môže veľmi rýchlo zunovať.

Ako je písané o pár riadkov vyššie, z veličín žánru si Sarke vzali to najlepšie a snažia sa to prerobiť na svoj obraz.V niektorých prípadoch to funguje naozaj dobre, v iných je to obyčajný priemer. Záleží aj na vás ako sa k novinke postavíte. Sarke tvoria naozaj zaujímavé hudobné mená a azda najviac vás pritiahne osoba samotného Nocturna Culta. Tento album si určite z času načas pustím rád, avšak, keď som ho kvôli recenzii počúval často, tak si mi zunoval. Koniec koncov všetkého veľa škodí. Oldarhian je dobrá nahrávka, ktorá si nájde okruh svojich poslucháčov.

Album na recenziu poskytlo vydavateľstvo Indie Recordings.

Žáner: black/punk/thrash metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Indie Recordings
Dátum vydania: 15.4.2011
Web: www.myspace.com/sarkeofficial
Zostava:
Nocturno Culto – vokály
Steinar Gundersen – gitara
Cyrus – gitara
Sarke – basgitara
Asgeir Mickelson – bicie
Anders Hunstad – klávesy
Diskografia:
Vorunah – 2009
Oldarhian – 2011
Tracklist:
Condemned (3:46)
Pilgrimm of the Occult (4:21)
Pessimist (4:20)
Passage To Oldarhian (4:11)
Flay the Wolf (3:09)
Captured (4:37)
Paradigm Lost (3:29)
Novel Dawn (4:15)
Burning of the Monoliths (4:28)
The Stranger Brew (4:06)
Definitíva:
Zaujímavé hudobné mená sa skryli pod hlavičku Sarke.
 Najviac z nich vyčnieva nielen Nocturno Culto,
 ale aj jeho výkon na albume.
Novinka je pestrá, striedajú sa na nej
 rytmické skladby s pochmúrnejšími a atmosferickejšími. Oldarhian si zaiste nájde svojich fanúšikov.
  

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla