Benedictum – Dominion

Americká heavy metalová formácia Benedictum zatiaľ nemá za sebou veľkú históriu. Na scéne je piaty rok a nedávno vydala svoj tretí štúdiový album s názvom Dominion, ktorý prišiel na svet po trojročnej pauze. Tieto fakty sľubujú prudký temperament a nové prvky mladej a modernej kapely.
Priznám sa, že heavy metalu prichádzam na chuť pomalšie a navyše ma americká scéna len zriedka osloví aj v ostatných žánroch. Nuž, ale zmena je život a keďže mám rád albumy so ženským vokálom, misky váh sa priklonili na druhú stranu a album Dominion som si na recenziu z redakcie vybral ja.

Prvé prekvapenie prichádza pri pohľade na tracklist – až trinásť skladieb, z ktorých dve majú dokonca viac ako osem minút. Druhé prichádza pri kliknutí na „play“ v mojom prehrávači. Opäť zažívam šok ako pri albume formácie Virtual Sin. Napriek tomu, že Benedictum má za mikrofónom ženu, zo slúchadiel sa na mňa vyvalí brutálny hrubý hlas a ja si overujem, či počúvam správnu kapelu. V pilotnej a rovnomennej skladbe Dominion to Veronica roztočila naozaj naplno a svojím hlasom ma absolútne dostala do pozoru. Ako šoková terapia veľmi dobré, ale musím priznať, že zo začiatku som mal z albumu rozpačité pocity. Z prekvapenia ma vyviedla až v poradí tretia skladba Seer, kde som sa konečne utvrdil, že ide o ženský vokál. Seer patrí medzi najlepšie veci na albume (ale je ich naozaj dosť), ide o melodickú skladbu s celkom chytľavým refrénom, kde aj hutné gitary a bicie presedlali na melodický štýl s pár sólami.

 
Album Dominion je zaujímavý hlavne svojím konceptom – po tom, ako vás na úvod omráčia tvrdé skladby s hrubým Veronicinim hlasom, celá kapela presedlá na melodickejšiu nôtu, kde sa zas prejavujú krásy klasického ženského vokálu. Taktiež nezaostávajú ani muzikanti za hudobnými nástrojmi. To však tiež len na pár skladieb, pretože gro albumu tvorí práve heavy metalová zložka. Takýchto prestriedaní je však na albume viac. Asi k najlepšiemu prepojeniu tvrdých skladieb s melodickejšími dochádza v skladbe The Shadowland, kde gitary udávajú jasné tvrdé a rýchle tempo bez sól, no Veronica volí spev v polohe niekde medzi hrubosťou a melodikou, k čomu sa pridáva pomerne chytľavý refrén. Skĺbenie viacerých prvkov sa Benedictum naozaj podarilo.  Podobne je to aj s inštrumentálnou časťou. Väčšinou je zvuk klasického staršieho razenia, ako sme pri heavy metale zvyknutí a tieto prvky sú vsunuté aj do melodických skladieb. Benedictum sa mi dosť podobá na už spomínaný Virtual Sin, ten však bol monotónnejší, zatiaľ čo na albume Dominion môžeme postrehnúť viacero experimentov a aj keď má album svoju formu jasne stanovenú, má čo ponúknuť.

Na albume len ťažko nájdete skladby, ktoré by ste si pospevovali, alebo by sa inak prejavili na vašom vokálnom či pohybovom ústrojenstve, o tom to však celé je. Niektoré skladby (napríklad Seer, Grind It, The Shadowland) sa síce dostanú poslucháčovi po pár vypočutiach do uší, ale tento album je nemožné hodnotiť podľa toho, či si skladby pamätám, alebo aké mali tempo. Na albume je toľko rôznorodých songov, že v prvom rade treba hodnotiť kvalitu z pohľadu výborného nápadu, nespornej snahy a až k tomu ide ako čerešnička na torte výkon hudobníkov, ktorý sa niekomu páčiť bude a niekomu nie – tak to už pri hudobných albumoch chodí.

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Frontier Records
Dátum vydania: 18.2.2011
Web: www.benedictum.net
Zostava:
Veronica Freeman – vokály
Pete Wells – gitara
Tony Diaz – klávesy
Chris Shrum – basgitara
Mikey Pannone – bicie
Diskografia:
Uncreation – 2006
Seasons Of Tragedy – 2008
Dominion – 2011
Tracklist:
Dominion (4:18)
At The Gates (4:00)
Seer (4:34)
Grind It (2:44)
Prodigal Son (4:55)
The Shadowlands (4:56)
Beautiful Pain (1:30)
Dark Heart (4:00)
Bang (4:31)
Loud Silence (5:08)
Epsilon (8:54)
Sanctuary /Bonus Track/ (5:08)
Overture / Temples of Synix /Bonus Track/ (8:22)
Definitíva:
Dominion nie je album pre väčšie masy
 a je určený skôr pre náročnejšieho poslucháča.
Taktiež môže poslúžiť ako zlomový pri prechode
 na iný žáner. Snaha hudobníkov vytvoriť niečo
špecifické a zapamätateľné sa kapele Benedictum jednoznačne podarila.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla