OBITUARY ODOHRALI SHOW ZLOŽENÚ Z NAJVÄČŠÍCH HITOV

Minulá nedeľa 17. apríla sľubovala nevšedný koncertný zážitok a pre death metalistov ozajstný sviatok. Do bratislavského Majesticu totiž zavítali (vôbec prvýkrát) americké legendy žánru Obituary. V rámci The European Metal Chainsaw Massacre Tour 2011 sa spoločne s Obituary predstavili slovenskému publiku aj Švédi Grave a Američania Pathology.
Zo Zvolena sme vypravili do nášho hlavného mesta štyria. Samozrejme, že na cestu vlakom sme si museli kúpiť pivné zásoby, predsa pitný režim treba dodržiavať. Po príchode do Majesticu sme sa rozhliadli a postretávali všetkých členov kapiel, ktorí sa pred vystúpením svojvoľne pohybovali v okolí priestorov klubu. Niektorým, nielen z nás, sa podarilo vyfotiť s členmi všetkých troch kapiel. Jeden náš parťák má dokonca fotku s každým jedným účinkujúcim.

Kapely začali hrať krátko po ôsmej hodine a ako prvý sa na pódiu predviedli Američania Pathology. Žiaľ túto predkapelu sme zmeškali, pretože sa ozvali naše hladné žalúdky a tak sme ich museli ísť zaplniť do neďalekej pizzerie. Pathology hrajú brutal death metal a majú na svojom konte 4 štúdiové albumy. Priznám, že ma mrzí, že sme ich nevideli, ale verím, že možnosť vzhliadnuť ich sa mi ešte naskytne.

Po pár minútovej pauze vystúpili na pódium švédske legendy žánru Grave. Pódium bolo od začiatku pripravené pre Obituary, avšak Grave si zo sebou priniesli aspoň švédske vlajky, na ktorých boli lebky. Grave od úvodu nekompromisne naservírovali do riedko zaplneného publika svoj old school death metal. Líder kapely Ola Lindgren zbytočne nerečnil a poväčšine oznámil iba názov skladby. Odídeného basáka Fredrika Isaaksona vystriedal na pódiu Tobias Christiansson (Dismember). V pokoncertnej debate nám Tobias prezradil, že jeho domovská kapela Dismember má momentálne pauzu, pretože dvaja členovia sa stali čerstvými oteckami a tak v rámci nečinnosti vypomáha kamarátom z Grave. Ale späť ku koncertu. Ich playlist bol prierezom celej tvorby. No, slovenskí fanúšikovia sa azda najviac tešili na kultovú skladbu Into the Grave a dočkali sa jej v samotnom závere koncertu. Ktovie aký pocit z vystúpenia mala kapela samotná, no po show sa OLa Lindgren odmietol fotiť s nadšenými fanúšikmi…

Majestic sa po vystúpení Grave začal pomaly, ale isto zapĺňať, pretože sa blížilo vystúpenie hlavnej hviezdy večera Obituary. Počet divákov veľmi odhadovať nechcem, aby som neprestrelil. Avšak nato, že tu Obituary hrali úplne prvýkrát a že sú jednými z tvorcami americkej death metalovej scény bolo ich fanúšikov dosť málo. Niektorí sa možno pýtate, prečo boli Obituary na turné, keď ich posledný štúdiový album Darkest Day vyšiel v roku 2009. Odpoveď je jednoduchá. Kapela sa jednoznačne na turné zabáva, užíva si ho a to potvrdila aj v Bratislave. Koncert odštartovali mojou najobľúbenejšou a to otváracou skladbou z ich debutu Internal Bleeding. Od úvodných tónov tejto skladby bolo vidieť, že kapela sa prišla baviť aj do Bratislavy. Oproti minuloročnému vystúpeniu na Brutal Assulte to bolo sto a jedna. Na tomto turné hrajú Obituary najväčšie hity a tie odzneli aj na Slovensku. Chopped In Half, Turned Inside Out z Cause of Death, Rotting Ways z The End Complete, alebo By the Light z Back From the Dead skutočne rozvášnili slovenské publikum a vytvoril sa aj ako taký circle pit. Dodať treba, že k Obituary sa okrem Ralpha Santollu pripojil aj basák Terry Butler (ex – Death, ex – Massacre, ex – Six Feet Under), ktorý vystriedal Franka Watkinsa, takže zostava Obituary bola naozaj hviezdna. Uprostred koncertu začala asi polovica publika kričať: „Obité rúry, obité rúry.“ Podľa mňa to bolo dosť nemiestne. Pravdou však je, že členovia kapely počuli zrejme pravý názov kapely, pretože Donald Tardy pár krát do rytmu skandovania zabubnoval. Už, keď som pri Donaldovi, tak ten sa nám prezentoval aj krátkym bubeníckym sólom, po ktorom si svoje sólo, tentokrát gitarové strihol aj Ralph Santolla. Už, keď som pri jeho osobe, tak si neodpustím malú poznámku. Ralph je excelentný gitarista, čo predviedol aj na posledných dvoch štúdiových albumoch Obituary a koniec koncov aj na novinke To Hell With God od Deicide. Avšak jeho kvílivé sóla mi do starých skladieb nepasovali a viackrát boli ako vytrhnuté z konceptu. Dojem z koncertu to však nepokazilo. Sledovať celú kapelu bolo naozaj skvelým zážitkom. Práve na koncerte bolo rozoznať, kto akú dôležitú úlohu zastáva v kapele. Hlavné riffy mal na starosti Trevor Peres, rytmus udával Donald Tardy, Santolla sóloval a vokál Johna Tardyho má takú silu ako na debute. Naozaj všetci predviedli famózne výkony. Celý koncert zakončili nesmrteľnou skladbou Slowly We Rot. Tí, ktorí vydržali v klube aj po koncerte a nestihli sa odfotiť s kapelou ešte pred show, tak neľutovali, pretože Trevor Peres a Ralph Santolla sa ochotne pofotili s fanúšikmi.

Rozhodnutie ísť na Obituary určite neľutuje nikto, kto tam bol. Pre mňa osobne bol toto zatiaľ najlepší koncert tohto roka. Opäť raz mrzí nižšia návštevnosť, no s tým sa dá ťažko niečo urobiť. Myslím si, že Obituary sú momentálne v skvelej forme. Na záver už ostáva len dodať, že sa teším na ich nový štúdiovým album.

PLUSY:
Playlist tvorili najväčšie skvosty ich diskografie
Vynikajúci výkon kapely
Vystúpenie si užívali aj samotný členovia Obituary
Dobrý zvuk, najmä pri Obituary

MÍNUSY:
Slabšia návštevnosť

Poznámka: Za fotky sa chcem poďakovať nášmu kamarátovi Borovi.

Autor: Stillborn

Foto: Dalibor Kocka