Wormfood – Posthume

Francúzska partička muzikantov Wormfood mala až do tohto roka na svojom konte tri albumy. Hneď však musím napísať, že ich doteraz posledný štúdiový album France z roku 2005 radím medzi moje najobľúbenejšie vôbec. Wormfood mali s vydaním novinky Posthume naozaj obrovské problémy, pretože pôvodne mala vyjsť už minuý rok. Po bližšie nešpecifikovaných problémoch s vydavateľstvom sa im Posthume podarilo vydať až začiatkom tohto roka.
Kto pozná Wormfood, tak určite vie, že ich hudbu je len veľmi ťažko opísať. K ich tvorbe som sa veruže dostal aj ja iba vďaka albumu France, no ten sa mi časom dostal tak pod kožu, že patrí medzi moje top albumy celkovo. Ich zmysel pre bizarnosť, bláznivé kúsky a nečakané zvraty nemala hraníc. Keby v tom čase existovala Valhalla, tak France má jednoznačne u mňa 10 bodov.

Na Posthume som sa preto netrpezlivo tešil už od minulého roka, no dočkal som sa až teraz. Na novinke sa oproti France toho na prvé počutie až tak veľa nezmenilo. No, nie je tomu tak. Áno, kostru albumu tvoria nečakané zvraty, bizarné prvky, neskrývaná noblesa, ktorá je umocnená najmä francúzskymi textami. Nielen na France, ale aj na Posthume pôsobia na vás niektoré momenty absolútne upokojujúco, aby vás vzápätí niektoré zase totálne znepokojili. Toto sú stále ešte podobné črty. Novinka mi príde o čosi melodickejšia. Bolo by zbytočné opisovať každú jednu skladbu, to by táto recenzia mala minimálne 20 wordovských strán. Celým albumom sa nesie výraznejšia melodická linka spojená s psychedéliou a miestami až pochmúrnou atmosférou a výraznými aranžmánmi. Veľmi dlho som rozmýšľal ku komu prirovnať tvorbu Wormfood, ale veruže nenapadla ma okrem ich krajanov Misanthrope azda žiadna kapela a v podstate aj prirovnanie práve ku Misanthrope berte s veľkou rezervou. Wormfood sú neuveriteľne talentovaní muzikanti a majú v sebe obrovskú dávku kreativity. Každá jedna skladba oplýva množstvom riffov, mnohými zmenami tempa a variabilnosťou. Jednoznačne pri počúvaní Posthume sa nudiť nebudete. Album treba určite brať ako celok, no ak by som bol nútený vybrať vyčnievajúce skladby, tak to sú Passage A Vide, Salope a najdlhšia na albume deväťminútová Les Seul Amour. Rozpisovať sa o nich naozaj nejdem, v tomto prípade platí heslo radšej raz počuť, ako stokrát čítať.

Na vypočutie tohto albumu vám bude potrebná obrovská dávka trpezlivosti, album je na sústredené počúvanie naozaj veľmi náročný. Kto sa však odhodlá na túto strastiplnú cestu, určite neoľutuje. Na Posthume budete stále objavovať nové a nové krásy a zákutia skladieb. Ak sa rozhodnete počúvať tento album, garantujem vám, že to neoľutujete. Posthume určite nie je určený pre každého poslucháča, ale ak si k nemu už raz nájdete cestu, tak niet z nej úniku.

Priznám sa, že o bodoch pre novinku od Wormfood som veľmi dlho uvažoval. Posthume je naozaj strhujúce dielo, no, môj najobľúbenejší album France určite neprekonal. O tom svedčí aj fakt, že na France by som vám ani za nič nevymenoval pár skladieb, ktoré vyčnievajú nad ostatnými. Pri novinke som to spraviť dokázal, aj keď tiež len veľmi ťažko. Avšak, tak ako som si France zamiloval až časom, verím, že to príde aj pri Posthume. Momentálne to však je na 8,5 boda. Ak sa ma spýtate napríklad o rok, tak vám zrejme poviem 9,5 alebo 10.

Žáner: avantgarde metal
Krajina pôvodu: Francúzsko
Vydavateľstvo: Mala Fortuna
Dátum vydania: 7.1.2011
Web: www.wormfood.fr
Zostava:
Emmanuel „El Worm“ – vokály, gitara
Renaud Fauconnier – gitara
Vincent Liard – basgitara
Thomas Jacquelin – bicie
Pierre La Pape – klávesy
Diskografia:
Eponym – 2003
Jeux d Enfants – 2004
France – 2005
Posthume – 2011
Tracklist:
Les Noces Sans Retour (8:31)
Vanité Des Amants (7:27)
Troubles Alimentaires (5:52)
Passage A Vide (7:51)
Salope (4:20)
Des Hauts Et Des Bas /Stephan Eicher cover/ (6:25)
Les Seul Amour (9:00)
EWB28IF (4:28)
Definitíva:
Melodický avantgardný album prepletený
so psychelelickými, pochmúrnymi a miestami
 až bizarnými prvkami. Hudba Wormfood je naozaj výnimočná
 a jej členovia sú skutoční umelci. Tak ako France, tak aj Posthume
 sa stane nesmrteľným dielom, avšak treba mu nato dať ešte nejaký čas intenzívneho počúvania.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla