Scar Symmetry – The Unseen Empire

Fanúšikovia melodického death metalu si už určite všimli skupinu Scar Symmetry zo Švédska. Môžeme o nich hovoriť ako o jednej z najpopulárnejších skupín v tomto žánri. Osobne som sa tiež veľmi tešil s čím na nás táto zostava vybehne tento rok. Predchádzajúce štyri albumy mali tendenciu kvalitou a hudbou napredovať stále vpred. Album je priamočiary, pesničky nie sú kompozične rozličné, preto sa nebudem venovať menovite každej zvlášť, ale budem album The Unseen Empire hodnotiť postupne.
Už pri predchádzajúcom albume z roku 2008 Dark Matter Dimensions som veľmi pozitívne vnímal zmenu na speváckom mieste, keď za vyhodeného Christiana Älvestama nastúpili dvaja vokalisti, ktorí sa perfektne dopĺňajú. Ani chvíľku som nedúfal, že by zmena vokalistov mala za následok rozpad kapely, alebo zníženie ich popularity. Growlové a cleanové pasáže majú pekne rovnomerne rozdelené a tým pádom je vokálny prejav veľmi rôznorodý. Scar Symmetry si podľa mňa najviac zakladajú práve na rôznorodosti vokálov a to im doteraz vychádza a určite to majú jednoduchšie aj na koncertoch. Koncepčne album pojednáva o šedej vládnej eminencii, konšpirácii alebo ak chcete, ako nás ovplyvňuje hnutie Iluminátov a NWO.

The Unseen Empire je oproti predchádzajúcim kúskom určíte menej progresívny – technický a je viac melodickejší a priamočiary. Na albume nájdeme rôzne elektronické – klávesové vsuvky, ktoré perfektne pasujú na tento album. Každý, kto má rád metal, by si tu našiel nejakú pasáž, ktorá by sa mu zapáčila. V samotných pesničkách nájdeme skutočne všetky rôzne odrody tvrdej hudby. Death, thrash niekde s blackovým nádychom a všetko veľmi vkusne zakomponované do jednej celistvosti. Vplyvy skupín ako Soilwork a Fear Factory sú veľmi počuť. Úžasné. Spontánne pohadzovanie hlavou pri počúvani ma v tom iba utvrdilo. Skupina si píše veľmi melodické refrény, na ktorých si veľmi zakladá, počuť to hneď v úvodnej piesni The Anomaly. Skladby majú klasickú štruktúru, kde tu je krátke intro. Všetky songy majú príjemnú atmosféru, a čo je podstatné pre mňa, melódie nie sú až príliš jemné, všetko je v rámci normy pre tento žáner. V druhej skladbe Illuminoid Dream Sequence pekne cítiť gradáciu, keď po melodickejšej časti a sóle nás nakopne temnejšia čast piesne. Gitarové pasáže, sóla a riffy sú na veľmi vysokej úrovni a ani chvíľu ma hra pánov Jonasa Kjellgrena a Pera Nilssona nenudila. Moje obľúbené pesničky sú pekne rozhádzané po celom albume, ktorý ma preto nenudí. Najlepšími sú pre mňa The Anomaly, Illuminoid Dream Sequence, Seers Of The Eschaton, Astronomicon a Rise Of The Reptilian Regime.

The Unseen Empire od Scar Symmetry je celkovo piaty album a len druhý s dvoma spevákmi Roberthom „Robbanom“ Karlssonom a Larsom Palmqvistom. Scar Symmetry týmto kúskom zatienili predošlé albumy. Mňa osobne veľmi teší, keď sa kapela posunie niekde inde, ale len v rámci daného žanru. Tým pádom sa Scar Symmetry celkom odlíšili od  príbuzných skupín  v tomto žánri.

Žáner: melodic progressive death metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 15.4.2011
Web: www.scarsymmetry.com
Zostava:
Roberth Karlsson – vokály
Lars Palmqvist – vokály
Per Nilsson − gitara, klávesy
Jonas Kjellgren – gitara, klávesy
Kenneth Seil – basgitara
Henrik Ohlsson − bicie
Diskografia:
Symmetric in Design – 2005
Pitch Black Progress – 2006
Holographic Universe – 2008
Dark Matter Dimensions – 2009
The Unseen Empire – 2011
Tracklist:
The Anomaly (3:50)
Illuminoid Dream Sequence (5:00)
Extinction Mantra (5:31)
Seers of the Eschaton (5:51)
Domination Agenda (4:00)
Astronomicon (4:03)
Rise of the Reptilian Regime (4:24)
The Draconian Arrival (5:25)
Alpha and Omega (5:02)
Definitíva:
Nový album Scar Symmetry môže na
 jednej strane potešiť fanúšikov metalovej hudby
 svojou melodickosťou, ale na druhej strane väčšia
 porcia cleanového vokálu môže death metalistov
 od tohto kúsku odradiť.
U mňa ako „hudobného schyzofrenika“ prevládol
 prvý pocit, keďže Scar Symmetry, by som nikdy
 nezaradil do ortodoxnej death metalovej odnože.

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 7 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla