Smashed Face – Misanthropocentric

Už pred nejakým časom k nám do redakcie prišlo nové CD od českej kapely Smashed Face. Myslím, že kapelu okolo speváka Freda netreba nikomu nijak bližšie predstavovať. Nie všetci ich mali možnosť počuť z CD nosiča, no Smashed Face u nás pomerne často koncertujú, tak pevne verím, že ste ich všetci videli aspoň jeden krát. Novinka s krkolomným názvom Misanthropocentric je ich v poradí tretí štúdiový album.
Kvôli nahrávaniu nového albumu si táto sympatická kapela odskočila na Slovensko do Zvolenskej Slatiny, kde sa im o zvuk postaral Roland Grapow. A ten si myslím, že dopadol vcelku dobre.

Smashed Face vo svojich začiatkoch hrali brutal death metal. Postupom času sa do ich tvorby primiešali prvky deathcore, ktoré v podstate vládnu aj novému albumu. Novinka obsahuje sedem skladieb, ktoré vás zvalcujú na ploche 27 minút. Celú nahrávku otvára akoby intro The Day Man Turned To Ghost, ktoré má jemný atmosferický nádych a nadupané sekavé riffy. Hneď v ďalšej Breaching the Arctic Seal  sa na vás vyvalí brutálne tempo s kvalitným Fredovým vokálom. Táto skladba má azda najviac prvkov staršej tvorby, aj keď už aj tu vyčnievajú core pazúry. Smashed Face patria k špičke vo svojom žánri u našich západných susedov a darí sa im presadzovať aj v zahraničí. Aj keď tam, sú zrejme iba priemernou kapelou, ale myslím, že svoju kariéru majú dobre našliapnutú. Celému albumu dominuje najmä Fredov vokál, coreové sekavé riffy a v podstate aj technické a až disharmonické prvky. Keď som už spomenul Fredov vokál, tak najviac mi sedí v „šialenejších,“ jačiacich polohách ako v deathovom murmure. Kvalitný jačiaci vokál prestriedaný s murmurom vyniká najmä v úvode a v strede skladby We Are Drowning…As We Reach for Stars. Vrátim sa naspäť k samotnej kapele. Oveľa viac mi sedela ich raňajšia tvorba. Na Misanthropocentric je na môj vkus až veľa core vsuviek a prvkov. Nemôžem si pomôcť, ale všetky žánre s prívlastkom core (metal, thrash, death) mojim ušiam vôbec nesedia, výnimku tvorí hardcore. Týmto však rozhodne nechcem znižovať kvalitu celej nahrávky. Zo začiatku som síce s novinkou priam bojoval, ale po čase som našiel jej krásy a vôbec neľutujem, že som jej venoval toľko času.

Smashed Face rozvíjajú nielen svoj potenciál, ale aj štýl. Na kapele sa mi páči, že nezastali na jednom mieste a snažia sa posúvať vpred. Aj na novinke nájdeme určité novoty v ich štýle, avšak zároveň Fred a spol. nezabudli ani na svoje korene. Zo začiatku bude ich novinka možno pôsobiť ako jeden veľký chaos, ale ak jej dáte čas, objavia sa vám jej krásy a zákutia. 

Žáner: deathcore/death metal
Krajina pôvodu: Česká republika
Vydavateľstvo: Shindy Productions, Radioation Noise, Cosmopoliteage Records
Dátum vydania: 10.12.2010
Web: www.myspace.com/smashedfacecz
Zostava:
Fred – vokály
Ondra – gitara
Patrik – gitara
Roman – basgitara
Lukas – bicie
Diskografia:
Human: Earth Paradise – 2004
Virulent Procreation – 2006
Misanthropocentric – 2010
Tracklist:
The Day Man Turned To Ghost (2:11)
Breaching the Arctic Seal (3:25)
Until the Indolence Makes Us Dead (3:37)
What Once Burnt (3:54)
The End In Red /An Anatomy of Maya/ (4:21)
We Are Drowning…As We Reach for Stars (3:49)
Architects of A New Aeon (4:49)

Definitíva:
Misanthropocentric sa čechom Smashed Face podaril. Prevládajú na ňom coreové prvky, ktoré sú však vhodne skĺbené s tými deathovými. Pre milovníkov deathcoreu
je album ako stvorený. Šancu tejto azda jednej
z najkvalitnejších českých skupín vo svojom žánri,
by však mali dať aj milovníci technického death metalu. Tých 27 minút za pokus stojí. 

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla