JORN – Heavy Rock Radio

Nórsky rock/metalový mág Jorn Lande má toho na svojom hudobnom konte už viac než dosť. Avšak ani tento rok nelenil a popri koncertovaní s projektom AVANTASIA, vydal zaujímavý štúdiový album plný známych cover verzií.

Jorn má bohaté skúsenosti aj s cover verziami. V roku 2007 vydal album „Unlocking the Past“, na ktorom sa zameral na rockové a metalové pecky zo 70. a 80. rokov. O tri roky neskôr vzdal ďalším cover albumom poctu zosnulému Ronnie James Diovi na albume „Dio“.

jorn-heavy-rock-radio

JORN – Heavy Rock Radio

Tentokrát si pán Lande zvolil trochu inú cestu. Ako už prezrádza názov, album „Heavy Rock Radio“ je rockovo ladený, no nachádzajú sa na ňom aj prerábky popových muzikantov a prierez ročníkmi je tiež pestrý. Na nahrávke nájdeme aj skladby, ktorých originálne verzie boli vydané aj v tomto miléniu.

O zásahu do popových sfér svedčí hneď úvodná skladba „I Know There´s Something Going On“, ktorá bola veľkým hitom v 80. rokoch a album tak od samého úvodu môže prilákať aj nerockových poslucháčov.

Na albume „Heavy Rock Radio“ sa len veľmi ťažko vyzdvihuje nejaký vrchol. Rockové verzie skladieb idú veľmi rýchlo do ucha a pod kožu. Týmto albumom robí Jorn tak trochu aj osvetu. Aj keď ide zväčša o veľké hity, priznám sa, že pár skladieb som predtým nepoznal, no vďaka Landeho podaniu mám o niekoľko obľúbených nahrávok viac.

jorn

Jorn Lande so svojou kapelou

Jorn sa na celom albume drží pomerne presného scenára, zbytočne nešlape na plyn a keď sa poslucháč do nahrávky započúva po niekoľkatýkrát, tak mu čas strávený počúvaním ubehne neskutočne rýchlo. Je až očarujúce, ako do podobnej polohy dokázal naštylizovať staršie hity, ale aj relatívne novšie skladby ako „Live to Win“, či hitovku „The Final Frontier“ od IRON MAIDEN.

Aj keď skladby občas môžu pôsobiť ťahavým dojmom, Jorn presne vedel, aká je tá správna cesta, k čomu po hudobnej stránke dopomohlo aj niekoľko hosťujúcich muzikantov.

Medzi tie najznámejšie cover verzie hitovka „Hotel California“ od EAGLES. Nórsky hudobník však opäť nezabudol ani na Dia, vďaka remaku skladby „Rainbow in the Dark“ a oživenia sa dočkala aj „Die Young“ od BLACK SABBATH.

Priznám sa, že dávnejšia Jornova sólová tvorba ma až tak neoslovila, no vďaka svojim pôsobeniam v kapelách MASTERPLAN a AVANTASIA si ma jednoznačne získal a album „Heavy Rock Radio“ len potvrdzuje jeho dlhoročné majstrovstvo.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: hard rock/heavy metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Frontiers Records
Dátum vydania: 3.6.2016
Web: http://www.jornlande.com

Zostava:
Jorn Lande – vokály
Trond Holter – gitara
Thomas Bekkevold – basgitara
Alessandro Del Vecchio – klávesy
Francesco Jovino – bicie

Hostia:
Tore Moren – gitara (9)
Jimmy Iversen – gitara (9)
Nic Anglieri – basgitara (9)
Willy Bendiksen – bicie (9, 11)
Jorn Viggo Lofstad – gitara (11)
Sid Ringsby – basgitara (11)

Tracklist:
I Know There´s Something Going On (4:55)
Running Up That Hill (5:04)
Rev on the Red Line (3:56)
You´re the Voice (5:02)
Live to Win (3:53)
Don´t Stop Believin´ (4:42)
Killer Queen (3:27)
Hotel California (6:31)
Rainbow in the Dark (5:00)
The Final Frontier (5:52)
Stormbringer (3:56)
Die Young (5:13)
Diskografia:
Starfire – 2000
Worldchanger – 2001
Out to Every Nation – 2004
The Duke – 2006
Unlocking the Past – 2007
Lonely are the Brave – 2008
Spirit Black – 2009
Dio – 2010
Bring Heavy Rock to the Land – 2012
Symphonic (Best of) – 2013
Traveller – 2013
Heavy Rock Radio – 2016
Definitíva:
„Heavy Rock Radio“ je skvelou mini-encyklopédiou a prierezom času v mrazivo-chraplavom podaní, ktoré sa len tak ľahko nezunuje. Jorn Lande sa držal často opakovaného hesla, že všetko dobré už bolo vymyslené a tomu dobrému z minulosti teda pridal punc výnimočnosti. 

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla