SepticFlesh – The Great Mass

Grécki velikáni SepticFlesh nás už pred polrokom naplnili vysokými očakávaniami, keď vydali singel The Vampire from Nazareth, avšak na celý album sme museli ešte chvíľu čakať. Tri roky, to je doba ktorú oddeľuje vydanie najnovšieho albumu The Great Mass a predošlý album Communion.  Túto kapelu spolu s novými skladbami si budeme môcť vychutnať najbližšie na veľmi dobre známom metalovom festivale Brutal Assault.
Pri SepticFlesh je vždy sa načo tešiť. Orchestrálne prvky spolu s metalovým šialenstvom znejú v ich podaní dokonale a vzbudzujú v mysliach poslucháčov pocity dokonalosti, pompéznosti ale aj strachu a úzkosti. V konečenom dôsledku však prevláda dobrý pocit z kvalitnej hudby.  Aj pri tomto albume SepticFlesh spolupracovali s Pražskou filharmóniou, ktorá má vo svete umenia veľmi vysokú reputáciu.  O celkový dojem z albumu, najmä ten atmosférický, sa postaral gitarista Christos Antoniou, ktorý má na starosti tvorbu orchestrálnych prvkov do jednotlivých pesničiek. Poslucháči sa môžu tešiť na 44 minút čistého umenia plného emócií.  Album sa začína už vyššie spomínaným singlom The Vampire from Nazareth. Táto pesníčka okamžite vtiahne poslucháča do „iného sveta“ , kde nevieme čo môžeme očakávať. Od kľudných pasáži nahaňajúcich strach sa v tejto skladbe poslucháč dopracuje k častiam metalového „šialenstva“ , kde dominujú hlavne bicie. Neustále meniaca sa nálada vás určite nenechá na pokoji , až kým ju nedopočúvate. Podobne sú natom aj ďalšie skladby. Druhá skladba A Great Mass of Death začína energickými bicími za doprovodu chorálu. Ďalej album pokračuje pesničkou Pyramid God. Mal som z nej taký dojem, že muzikanti chceli, aby si poslucháči oddýchli od predošlého výbuchu nálad, ale v konečnom dôsledku to tak nie je. V polovici pesničky sa to zmení na poriadny nárez s doprovodom orchestru.  Album obsahuje ďalších sedem skladieb. Každá je unikátna a nemusíte sa obávať toho, že sa vám bude zdať, že poslúchate to isté dokola. Na novinke nájdeme aj krásne ženské operné vokály, ktoré sa mi najviac páčia v Oceans of Grey.  The Great Mass obsahuje aj čisté mužské vokály, ktoré iba upevňujú dojem z dokonalého albumu. Práve vďaka týmto vokálom, by som dal do popredia pesníčku Rising, kde sa strieda brutálny growling s clean vokálom. Novinka obsahuje aj skladby, ktoré by sa určite dali použiť aj ako soundtrack k nejakému filmu. Tento dojem som mal hlavne pri počúvaní predposlednej skladby Mad Architect, ktorá spravila na mňa dojem, ako keby som sedel v kinosále a čakal na nejaký šokujúci moment . Album zakončuje pieseň Therianthropy.  Je to rýchla energická skladba, ktorá však vyvoláva dojem oddychu. Myslím, že skvelé zakončenie skoro trištvrte hodinovej dlhej „púte“ do neznáma.

SepticFlesh opäť ukázali , že aj po dlhých rokoch hrania sa stále dá vymýšľať niečo nové, neotrepané a hlavne originálne. Celkový dojem z The Great Mass bol veľmi silný. Týmto albumom predbehli SepticFlesh azda všetky kapely, ktoré tento rok vydali nové albumy. Momentálne má The Great Mass v mojom pomyselnom rebríčku prvé miesto medzi albumami vydanými v tomto roku. Tešíme sa na Brutal Assault.

Žáner: Death/Atmospheric Metal
Krajina pôvodu: Grécko
Vydavateľstvo: Season of Mist
Dátum vydania:18.4.2011
Web: http://www.myspace.com/septicfleshband  http://www.septicflesh.com/
Zostava:
Spiros Antoniou – vokály, basgitara
Chris Antoniou – gitara, orchestrálne prvky
Sotiris Vayenas – gitara, klávesy, čisté vokály
Fotis Benardo – bicie
Diskografia:
Mystic Places of Dawn – 1994
Esoptron – 1995
Phidian Wheel – 1997
A Fallen Temple – 1998
Revolution DNA – 1999
Sumerian Daemons – 2003
Communion – 2008
The Great Mass – 2011
Tracklist:
The Vampire From Nazareth (4:08)
A Great Mass of Death (4:46)
Pyramid God (5:13)
Five-Pointed Star (4:33)
Oceans of Grey (5:11)
The Undead Keep Dreaming (4:29)
Rising (3:16)
Apocalypse (3:55)
Mad Architect (3:36)
Therianthropy (4:28)

Definitíva:
The Great Mass je album nevídaných kvalít,
 na ktorý môže byť Grécka metalová scéna
 maximálne hrdá. Je to album pre všetkých
 milovníkov kvalitnej hudby a hlavne je určený
 pre náročnejších poslucháčov. Orchestrálne prvky,
 death metal s divokými rytmami, čisté vokály, ale aj growling. To všetko nájdete na tomto albume,
ktorý vás určite očarí.

Autor: Vaco

Hodnotenie autora: 10 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla