Kaktus – Mária

Z času na čas sa nám v redakcii objaví album slovenskej kapely a aj keď nejde priamo o metalovú hudbu, rozhodli sme sa napísať recenziu aj na rock n rollový album, pretože radi podporujeme domáce kapely. Skupina Kaktus pochádza z Bratislavy a tvoria ju štyria mladí chalani. Aj keď je ich počin s názvom Mária prvým oficiálnym albumom, kapela už má za sebou nejaké úspechy. V roku 2005 vydali neoficiálny album Mexiko, o rok neskôr sa ich skladby objavili na DVD Brutal scene Vol. 1 a na kompilácii Punk rock made in Slovakia Vol. 5. V roku 2008 hosťovali na československom tribute Ramones so skladbou KKK Took My Baby Away.
Aj keď ich skladby vyšli aj na punk rockovom výbere, ich tvorbe dominuje hlavne rock n roll. Na albume sa nachádza jedenásť skladieb, ktoré rock n rollového poslucháča neprekvapia – ide o klasický americký starší rock n roll s celkom trefnými riffmi a veselými textami. Texty skladieb sú energické a veselé, z čoho jasne vidieť, že chalani si hranie a život celkovo užívajú. Ak som spomenul, že punkové prvky sa na albume veľmi nevyskytujú, tak medzi výnimku môžem zaradiť úvodnú skladbu Čiara života, ktorá mi trochu pripomína štýl Ramones v mäkšej verzii. Táto skladba fanúšikov tohto žánru určite upúta a ak si album zapne niekto neznalý tohto žánru (ako napríklad ja), donúti ho v počúvaní pokračovať, pretože ho navnadia tvrdšie gitary a jednoduchý a zborový refrén. Texty mi najprv pripadali trochu prvoplánové a jednoduché, no keďže som si pred recenziou album vypočul niekoľkokrát, práve toto sa ukázalo ako pozitívum – texty niektorých skladieb sa dostanú ľahko pod kožu.

Čo sa týka inštrumentálnej stránky, tak tu tiež nehľadajme nejaké majstrovstvo, avšak chalani šlapú na 100 percent, aj keď sa mi zvukový podmaz v niektorých skladbách zdá trochu monotónny – hlavne v druhej polovici albumu. Dočkal som sa, ale aj gitarového sóla a to veľmi vydareného v skladbe Nina, ktorá patrí medzi tri najlepšie na albume. Piesne nie sú zbytočne natiahnuté a tak by poslucháča nemali unudiť. Priznám sa, že ja ako neznalý v tomto žánri som s albumom Mária najprv bojoval, ale po niekoľkých vypočutiach sa mi táto jednoduchšia hudba dostala do uší a niektoré skladby ostali v mojom archíve. Chalani pri textoch pravdepodobne čerpali aj z vlastného života, ide o rôzne príhody z hudobných kruhov až po medziľudské vzťahy. Vokálne časti sú zvládnuté dobre, presne mi pasujú do tohto štýlu, na väčšine albumu sú refrény spievané zborovo. Old schoolový zvuk a celkovo štýl nemusí sedieť každému, no niektoré skladby si ho doslovne pýtajú a inak si ich predstaviť neviem. Skvelým príkladom sú Ona je nádherná a Bigbít. Aj keď nejde o žiadne zbesilé tempo (veď o tom tento žáner ani nie je), z týchto skladieb cítiť veľkú energickosť a radosť hudobníkov z toho, čo robia.

Aj keď som sa k napísaniu tejto recenzie musel dlhšie dokopávať, pretože tento žáner nie je moja šálka kávy a z úvodu som s ním naozaj bojoval, nakoniec som si našiel niekoľko skladieb, ktoré ma oslovili. Aj keď old-schoolový zvuk k tomuto žáneru patrí, nebolo by zlé v niektorých skladbách zaexperimentovať a ponúknuť poslucháčom modernejšie prvky. Chalani vsadili na istotu a na osvedčené rock n rollové prvky, ktoré na jednej strane albumu dodávajú šmrnc, no na druhej strane mu odopierajú na jedinečnosti a hrozí, že album poslucháčov omrzí. Pri mladej kapele je však najdôležitejšie to, že ich hudba baví to dokazuje aj energickosť, ktorá ide snáď z každej skladby. Každopádne chalanom držíme palce v ďalšej tvorbe.

Žáner: rock n roll
Krajina pôvodu: Slovensko (Bratislava)
Vydavateľstvo: MUSICA, s. r. o.
Dátum vydania: 26.2.2011
Web: www.bandzone.cz/kaktus
Zostava:
Jany – vokály
Kubo – gitara
Šuky – basgitara
Karol – bicie
Diskografia:
Mária – 2011
Tracklist:
Čiara života (2:17)
Nina (3:56)
Biele dni (3:34)
Ona je nádherná (2:52)
Mária (2:40)
Propeler (4:02)
Bigbit (2:57)
Už sa so mnou nikto nemazná (3:22)
Posledný krát (3:30)
Samovrah (2:26)
Staré rádio (2:49)

Definitíva:
Album Mária sa mi hodnotí ťažko,
pretože nejde o môj obľúbený žáner,
pravdupovediac som nikdy podobné veci nepočúval,
no chalani z Kaktusu mi pomohli pootvoriť
 dvere k tomuto žánru. Fanúšikovia tohto žánru,
 by si album mali určite vypočuť a ostatní,
vychovaní na metale, by mu mohli venovať chvíľku
 voľného času – a možno ich príjemne prekvapí.
Album osloví hlavne bezstarostných mladých poslucháčov,
ktorí si život užívajú na maximum a netrápia
 ich katastrofy okolitého sveta – presne taká je Mária.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 4,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla