Steve z BRUTE o novom albume: Bude pestrejší, technickejší, aj trošku melancholickejší

Východoslovenská death metalová úderka BRUTE dokončuje práce na treťom štúdiovom albume nazvanom „Henchmen“. O pripravovanej novinke sa rozhovoril hnací motor kapely, jej srdce i duša, Štefan Tokár alias Steve.

Vznik skupiny BRUTE sa datuje ešte na konci starého milénia, avšak zaslúženú pozornosť začala kapela pútať v posledných piatich rokoch. Kvalita ich death metalovej produkcie na zatiaľ dvoch štúdiových albumoch sa môže v pohode rovnať so západnými spolkami zvučnejšieho mena a so zanietenosťou lídra kapely Stevea spolu s ochotou nepoddať sa, jasne ukazuje, že s touto smečkou treba naplno počítať. Práve so Steveom sme sa porozprávali predovšetkým o ich nadchádzajúcej albumovej novinke.

Na úvod začneme hneď otázkou na situácie, ktoré ti veľmi často pridávajú  vrásky na čele. BRUTE sprevádzajú neustále zmeny a problémy so zostavou. Aké sú hlavné dôvody, že sa ti nedarí udržať stálych členov?
V prvom rade je to nedostatok práce na východe, preto chalani odchádzajú do zahraničia alebo do väčších miest. Niekedy ukončím spoluprácu ja. Ak vidím, že to nemá význam, dotyčný nemá čas, nedokáže sa dostaviť pravidelne na skúšky, tak to je utrpenie pre obe strany. Nechcem už strácať čas. Či má človek naozaj záujem a srdce pre boj, to poznám hneď. Každý má svoje starosti, no keďže sú na východe Slovenska ťažké podmienky, treba o to viac zaťať zuby, o to viac vynaložiť úsilie. Môj názor.

brute-rzohovor-3

BRUTE, duša skupiny Štefan Tokár v popredí

Ako ste na tom momentálne s postom bubeníka?
Bubeníka momentálne stále nemáme. Neprestávame hľadať. Oslovili sme každého, v koho sme verili, bohužiaľ asi hráme na prd, alebo sme na nich príliš šialení (smiech).

Mohol by si priblížiť prvé roky fungovania kapely? Na čom stroskotala prvotná snaha, nakoľko ste boli koncertne aktívni a prečo sa nepodarilo prísť s debutom skôr?
Začiatok bol ťažký. Písal sa december 1998. Striedali sme skúšobne, aparáty bedne, no podarilo sa nám po nejakom čase v roku 2000 splodiť prvé demo „Fetus of Evil“. Keďže som mal vtedy mladú manželku a malého syna, musel som sa najprv postarať o zázemie mojej rodiny. Odišiel som za prácou do Prahy s tým, že banda bude pokračovať. Bohužiaľ sa to po pár mesiacoch rozpadlo. V Česku som pracoval približne 4 roky a kým som sa dostal opäť k BRUTE, trvalo to ešte tri roky. Ale tvoril som celú dobu. Oficiálne som oživil BRUTE v roku 2007 a o rok neskôr som ako „One man band“ nahral druhé demo/promo s názvom „Furious Pistures and Agony“. Trvalo potom ešte zo tri roky kým som pomaly dal dokopy reálnu zostavu, s ktorou sme v roku 2011 nahrali debut „Sophisticated Atrocity“ (recenzia TU). Vyšiel v roku 2012 prostredníctvom Nice to Eat You Records a spolu so mnou ho nahrali Pafo, Hety a Hegrid.

Mnohí by si mohli od teba brať inšpiráciu za trpezlivosť a vytrvanie. Aké aspekty ťa nútili nezabaliť to, zaťať zuby, zotrvať a v istom čase dokonca potiahnuť BRUTE ako jednočlenný projekt?
Som šialený. Bez muziky nedokážem dýchať, existovať a bez rodinného zázemia a najúžasnejších našich fanúšikov, priateľov a spoluhráčov, by som to zrejme nedokázal. Od srdca ďakujem.

Teraz sa už presuňme k hlavnej záležitosti tohto rozhovoru, ktorou je nový album „Henchmen“. Do štúdia ste zamierili 3. septembra. Kde ste nahrávali a koľko piesní máte pripravených?
Už to máme za sebou. Album je nahratý a dal nám „kapku“ zabrať. Ešte čakáme na mastering a onedlho sa vypustí smačná ochutnávka. Je na ňom spolu s introm 8 skladieb v časovom rozmedzí okolo 35 minút.

brute-rzohovor-1

BRUTE

Nedávno ste naverbovali nového gitaristu. V akom zložení ste nahrávali album?
Áno, konečne sa zdá, že máme stabilného druhého gitaristu. Stal sa ním šikovný Boris z DISCONSOLATE.  Tak ako pre dvomi rokmi pri druhom albume „Pillory“ nám bicie pomohol nahrať aj tentokrát na nesmrteľný Jirka Zajíc z HEAVING EARTH. Náš veľký kamarát, brat a profesionál v jednej osobe. Gitary som nahral ja, basu Rado Rochnyak Michalko a vokál Martin Fetus Calko, tiež pôsobiaci aj v PERVERSITY na poste gitaristu.

Prečo ste zvolili práve názov „Henchmen“?
Páčil sa nám. Sedí k textom a ich koncepcii na tomto albume. Znamená to niečo ako pomocníci v zlých veciach. Pomáhali v starých žalároch a mučiarňach.

Akým smerom sa bude uberať nový album? Na čo sa môžu fanúšikovia tešiť? Niečo som zachytil, že to bude ešte väčšie „peklo“…
Je brutálnejší, pestrejší, technickejší aj trošku melancholickejší v rámci atmosféry. Všetci sme z výsledku dosť šokovaní. Ani sami sme to nečakali. V podstate je to však furt rukopis BRUTE. Myslím, že sa vyvíjame správnym smerom.

Budú všetky songy kompletne nové alebo si ešte opäť vytiahol aj staré záležitosti zo šuplíka?
Totálne nové veci, až na fakt len zopár krátkych riffov, ktoré sa nikde ešte v našej tvorbe neocitli.

brute-henchman

Artwork nového albumu „Henchmen“

Ako dlho vznikal nový materiál? A kto bol hlavným skladateľom?
Materiál začal vznikať už pred vydaním „Pillory“ v Gothoom Productions. Čiže to trvalo cez dva roky. Materiál mohol byť vonku už pred rokom, no okolnosti v meniacich sa zostavách to nedovolili. Zásadne všetko robím sám. Cez programming bicích, texty a celú hudbu. Nestabilita v zostave ma k tomu donútila. Samozrejme si Jirka bicie poupravoval podľa uváženia, no štruktúru jednotlivých skladieb ponechal. Taktiež Rado mal voľnú ruku pri svojich linkách a Fetus to naspieval totálne podľa môjho gusta.

O čom budú texty na novinke „Henchmen“? Vašou devízou boli doteraz texty zamerané na ľudí, konkrétne na nie príliš svetlú stránku ich činov…
O žalároch duše a tela. O temných útrobách mysle človeka. O šokujúcich činoch ľudstva, o živote a smrti.

Už ste zverejnili aj artwork. Kto sa oň postaral?
Mal som určitú predstavu a v rámci možností sa mi o to pekne postaral Peter Handzuš (DIGITAL WORTEX), ktorý robil aj covery napríklad pre PERVERSITY.

U akého vydavateľstva vyjde novinka? Debut vám vyšiel na Nice To Eat You Records a druhú dosku vydal domác label Gothoom Productions, ktorý však svojou činnosťou pomaly utícha…
Rozhodli sme sa, že najprv nahráme album a potom budeme hľadať label. Chceme to skúsiť aj vo svete. Snáď sa to podarí. Budeme informovať.

brute-rzohovor-2

BRUTE

Hľadali ste dlho pri „Sophisticated Atrocity“ a „Pillory“ ten správny zvuk alebo ste príliš nešpekulovali? Zvukovo sú vaše dve radovky na výbornej úrovni.  Dúfam, že nemáte v úmysle nejako zmodernizovať váš sound a ostanete pri tom valivom old school vyznení…
Od 2008 roku nahrávame v tom istom štúdiu, vo vranovskom Tretradrot. Nemáme dôvod to meniť. Zvuk sa nám a očividne aj fanúšikom páči. Na naše pomery je to vynikajúci zvuk. Samozrejme kapela, ako aj štúdio, sa rokmi vyvíja. Vždy treba pošpekulovať, no dobré veci nemá význam meniť.

Zaregistroval si po oživení BRUTE vôbec nejakú zlú odozvu? Lebo ja mám pocit, že tú muziku sekáte tak, že sú všetci z vás hotoví (smiech).
Myslím, že nie. Sme za to vďační. Nemáme preto sklony k nadutosti. Práve naopak. Pokiaľ budeme zdraví, budeme drtiť a snažiť sa hrať. Nechceme sklamať to najvzácnejšie, čo sa nám podarilo ako BRUTE získať. Priateľstvo a podporu našich fanúšikov. Ale pozor! Sme len ľudia. Máme kopec chýb a fántov.

Na scéne si už dosť dlho. Mohol by si prezradiť tvoj názor na domáci underground? Na jeho vývoj, prípadne jeho neduhy…
Milujem UG, aj našu scénu a to rátam aj českú, kapely a fanúšikov. To snáď vystihuje všetko. Intrigy boli a budú. Dôležité je mať voči iným rešpekt a stáť za svojím názorom. Neohováraj za chrbtom iného, lebo v tvojom môžu skončiť nejaké vidly. Môj názor. Treba si vážiť priateľstvo a rešpekt iného. Vráti sa ti to.

Máš nejaký sen čo by si chcel s kapelou dosiahnuť? Alebo sa na tieto veci pozeráš už triezvejšie po tvojom tuhom boji udržať BRUTE na scéne?
Mám. Byť zdravý, aby som mohol tvoriť a robiť death metalovú muziku čo najdlhšie. Aby som nestratil svojich priateľov. Takých priateľov, akých mám popri BRUTE, inde nemám, a veľmi si ich vážim. Aby sme albumy tvorili so srdcom a prenášalo sa to na fanúšikov. Viac ukáže čas a osud. Ďakujem ti Miro a tiež Vallhala.sk za priestor a priazeň. Pozdravujem našich kamarátov z radov fans, muzikantov, organizátorov dobrých akcií, podporovateľov UG scény a tvorcov rôznych tlačených zinov i webzinov. Máme vás radi. DEATH METAL TILL DEATH.