PAIN – Coming Home

Metalový boh a workoholik Peter Tägtgren prichádza po piatich rokoch s novým albumom pod hlavičkou PAIN. Aký je jeho návrat domov na v poradí ôsmej štúdiovke?

Zatiaľ čo sú HYPOCRISY uložené k ľadu a na výslní sa vyhrieval album projektu LINDEMANN, Peter Tägtgren pracoval na novom albume „Coming Home“ v priebehu celého roka. Popri tom stihol produkciu novinky „The Last Stand“ od SABATONU.

pain-coming-home-artwork

PAIN – Coming Home

Azda najvyťaženejšia osoba v metalovom svete opäť vymyslela na album PAIN všetko, čo na nej môžeme počuť. Peter si taktiež všetko nahral sám vo svojej vlastnej dedine, až na bicie. Album nabúchal jeho synátor Sebastien.

„Coming Home“ nie je koncepčným dielom a tentokrát sa na nej Mr. Tägtgren ani nevenuje svojej obľúbenej téme – mimozemšťanom. Je to z každého rožku, trošku. Nazrieme do sveta gigolov („Call me“), cestovania duší („Starseed“), a tentokrát si vzal švédsky hudobník na paškál aj neutešenú politickú situáciu vo svete („The Final Crusade“).

Rozbeh novinkového albumu je parádny. Pieseň „Designed to Piss You Off“ je klasická „Painovská“. Rýchla, mierne prekvapujúca, so silným a chytľavým refrénom. V dobrom slova zmysle prekvapí doslova až country gitarová country vsuvka (alebo bluesová s rýchlym rytmom? ). Skladba sa síce nesie vo veselej nálade, ale aj tak máte pri nej chuť rozmlátiť všetko navôkol.

pain-coming-home-promo-1

PAIN

Pokračuje sa v rýchlom tempe klipovkou „Call Me“, v ktorej si zaspieval Joakim Brodén zo SABATONU a vrátil tak Petrovi nielen jeho produkčnú prácu, ale aj jeho spevácke hosťovanie v skladbe „Gott Mit Uns“. Brodén rýchlu a sviežu pieseň oživil svojim vokálom.

Album je opäť zmesou doslova až tanečných skladieb, v ktorých vyčnievajú tvrdšie riffy (už spomínané dve úvodné piesne „Designed to Piss You Off“, „Call Me“, „Pain in the Ass“, „Black Light Satelite“, „Absinthe-Phoenix Rising“, „Final Crusade“ a „Natural Born Idiot“). Tie striedajú strednotempné s typickou PAIN atmosférou („A Wannabe“, „Coming Home“ a záverečná „Starseed“).

To, že je Tägtgren mojim najobľúbenejším muzikantom je už všeobecne známe, no musím sa priznať, že aktuálny album mi po hudobnej stránke liezol do uší veľmi, veľmi pomaly. Z úvodu som z neho nebol veľmi nadšený, jednoducho som ho bral, ako poctivo odvedenú prácu, avšak bez pridanej hodnoty a niečo mi na ňom chýbalo.

painheads

Peter a Painheads

Myslím si, že predchádzajúci album „You Only Live Twice“, ktorý ma posadil na prdel už od začiatku, prekonaný nebol, ale aj nové piesne sa dostávajú pod kožu. Aj keď treba na to viac času. Album je plný typických prvkov pre Petrovu tvorbu v PAIN. Nechýba miestami až rádiová hitovosť, chytľavé a ľahko zapamätateľné refrény a všade prítomná atmosféra alá Mr Tägtgren. No, jednoznačne mu treba venovať pozorný posluch a viac času.

Oproti minulému albumu PAIN sa nedočkáme ani žiadneho typického Petrovho screamingu, spieva síce vo viacerých polohách, ale všetko čistým vokálom. Peter sa v poslednej dobe, či už pri HYPOCRISY alebo PAIN, nevyhne miernej podobnosti z predošlou tvorbou. Na „Coming Home“ je to najviac citeľné v úvode „Pain in the Ass“, netreba sa ani špeciálne sústrediť a úvodné riffy sú ako vystrihnuté z „The Great Pretender“. Mimochodom, tie sa tiahnu v podstate celou novou piesňou.

Za vrcholy nahrávky „Coming Home“ jednoznačne považujem piesne „„Designed to Piss You Off“, „Call Me“, „Natural Born Idiot“, refrén v „Absinthe-Phoenix Rising“ a záverečný opus „Starseed“, ktorý ma neskutočnú atmosféru a Peter sa so svojim čistým vokálom prekonáva. V „Starseed“ spieva o dušiach, ktoré putujú telami a pýta sa odkiaľ prichádzajú…, zároveň emotívne a „zúfalo“ volá „Vráťte nás domov“. A podľa neho sa každá duša sa potrebuje vrátiť domov…

Stále sa nemôžem zbaviť pocitu, že Peter sa po hudobnej (nie tematickej) stránke mierne vystrieľal v projekte LINDEMANN (ohlásili druhý album, keď budú mať obaja s Tillom čas), ktorý sa niesol v duchu PAIN, aj keď chápem, že nechcel porušiť klasickú hierarchiu HYPOCRISY-PAIN z posledných rokov, no zrejme malo dôjsť na nový album HYPOCRISY a PAIN možno mohol počkať…

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: elektro/industrial metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 9.9.2016
Web: http://www.painworldwide.com/
Zostava:
Peter Tägtgren – vokály, gitara, basgitara, klávesy
Sebastien Tägtgren – bicie
Ardek – orchestrálne časti
Hosť:
Joakim Brodén – vokály v piesni č. 2
Tracklist:
Designed to Piss You Off (3:54)
Call Me (4:12)
A Wannabe (4:15)
Pain in the Ass (4:05)
Black Knight Satellite (3:41)
Coming Home (4:39)
Absinthe-Phoenix Rising (3:42)
Final Crusade (3:54)
Natural Born Idiot (4:16)
Starseed (4:43)
Diskografia:
Pain – 1997
Rebirth – 1999
Nothing Remains the Same – 2002
Dancing With the Dead – 2005
Psalms of Extinction – 2007
Cynic Paradise – 2008
You Only Live Twice – 2011
Coming Home – 2016
Definitíva:
Peter Tägtgren sa ponoril do svojich myšlienok a svetlo sveta uzrel nový album „Coming Home“. Môžeme sa tešiť na jeho klasickú tvorbu pod hlavičkou PAIN.  Nechýba miestami až rádiová hitovosť, chytľavé a ľahko zapamätateľné refrény , v pomalších songoch všade prítomná atmosféra alá Mr. Tägtgren. Nemôžem sa však zbaviť pocitu, že sa Peter po hudobnej stránke trocha vystrieľal v projekte LINDEMANN.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články