Thrash metalová párty na úvod týždňa: ONSLAUGHT si v Košiciach zaspomínali

Thrash metaloví nadšenci si úvodom pracovného týždňa mohli zatriasť makovicami vďaka kvartetu kapiel križujúcich Európu pod hlavičkou Thrash Mercenaries Tour 2016.

Štvornásobná dávka ostrých riffov, zakaždým majúca iný nádych, tak nakopla návštevníkov košického klubu Collosseum. Exoticky pôsobiaci BLAAKYUM, s death metalom paktujúci NO RETURN a v odkaze fínskej death melodickej školy pokračujúci MORS PRINCIPIUM EST, podporili na tomto turné britských ONSLAUGHT. Tí na ňom prehrávajú celý album „The Force“, ktorý sa dožíva okrúhlych tridsať rokov.

blaakyum-1

BLAAKYUM

Povinnosť dodržať nočný pokoj a teda ukončiť koncert do desiatej večer tak diktovala aj skorý začiatok z Libanonu pochádzajúcich BLAAKYUM. Ten padol takmer presne na šiestu hodinu, čo sa negatívne premietlo aj na počte ľudí pod pódiom. Sympaticky pôsobiaca kapela ozvláštnila svoje power/thrash metalové záseky o orientálne prvky nesúce sa nielen z gitarových partov, ale hlavne z pre tento žáner atypického nástroja darbuky.


Chalani čerpali hlavne z pár mesiacov starej novinky „Line of Fear“, ktorá pôsobí dravšie, priamočiarejšie a hlavne uvoľnenejšie, ako jej predchodca. Práve takto pôsobila aj samotná skupina,  ktorá si medzi skladbami dovolila pár žartovných komentárov a neustále nabádala ľudí prísť bližšie. Po necelej pol hodine sa kapela rozlúčila, nie však naposledy.

no-return-8

NO RETURN

Francúzi NO RETURN svojím vystúpením zaradili vyšší prevodový stupeň. Pridali na intenzite, nasadení a gitarovej razancii. Beštiálny vokál Michaëla Rignaneseho pridával thrashovým riffom deathový feeling. NO RETURN pôsobia na scéne už od začiatku 90. rokov a pýšia sa slušnou zbierkou albumov. Posledný zásek „Fearless Walk to Rise“ sa skutočne vydaril a tak sa z neho oprávnene hralo najviac.


Po albumovom intre „Ascent“ sme sa dočkali „Stronger Than Ever“, „Paint Your World“, „Sworn to Be“. Ešte stále aktuálna novinka posúva hudobný prejav kapely skôr k göteborského metalu. Opäť z posledného albumu odohraná „Submission Falls“ to len podčiarkovala. Dvoma záverečnými peckami „Rising“ a „Vision of Decadence“ ukončili veľmi vydarený set, ktorý vytiahol vpred aj väčšiu časť divákov.

mors-principium-est-4

Ville Viljanen z MORS PRINCIPIUM EST

Od fínskych death melodikov sa očakávalo minimálne udržanie našliapnutého tempa. To však neprišlo. Začiatok setu sa utopil v menšom dolaďovaní zvukových nastavení. Neskôr došlo aj k výmene gitary, taktiež sa kryštalizoval zvuk a intenzita vokálu, ktorá sa v úvode strácala. Teda pravdepodobne všetky technické problémy toho večera postretli práve MORS PRINCIPIUM EST, ktorí akosi nevedeli nadviazať na smršť a metalovú úprimnosť predchádzajúcej partie.


Prevetrali všetky doteraz vydané albumy, samozrejme s dôrazom aj na ešte stále aktuálny „Dawn of the 5th Era“. Dočkali sme sa tak „God Has Fallen“ a „Monster in Me“. Príliš profesorsky odohrané party nenachádzali hojnú odozvu u divákov. Práve tá mohla byť tým impulzom, ktorý partii z tisícich jazier tohto večera chýbal.

onslaught-3

Sy Keeler z ONSLAUGHT

Nige Rockett (gitara) a Sy Keeler (vokál) sú v momentálnej zostave ONSLAUGHT jediní pamätníci ich zásadného albumu „The Force“. Ten aj vďaka jeho okrúhlemu výročiu, ale aj nepopierajúcej kvalite tvoril výraznú časť setlistu. Rýchla jazda „Fight With the Beast“ či výplach „Thrash Till the Dead“ len dokázali, že materiál rokmi nestratil na sile. Bol odohraný bez zaváhania a nekompromisne trhal na franforce. Vokálne suverénny Sy s výrazným pričinením Jeffa Williamsa za basovou gitarou tlačili riedko zaplnený klub k väčšej odozve.

onslaught-16

Ku ONSLAUGHT sa v závere pridal aj vokalista z BLAAKYUM

Z post comebackových albumov sa odohrali vynikajúce kúsky ako ťažkotonážny „Destroyer of Worlds“, či šlapavá „66’Fucking’6“. Záver sa však už niesol v oldschoolovom duchu a z prvotiny odzneli „Power from Hell“ a „Angels of Death“.


Po kontrole ako stojíme s časom sa nám dostalo ešte intenzívnejšieho zážitku a to v skvelej „Children of Sand“ z posledného albumu „VI“. Tá bola však odohraná spoločne z chalanmi z BLAAKYUM a dostalo sa jej tak patričnej orientálnej výpravy. Takto nadupaný set nedával priestor na vydýchnutie, kapela nemárnila čas zbytočnými predslovmi a vyplnila ho zdrvujúcim thrashingom s nefalšovanými emóciami a uveriteľným nasadením.

Jedinou výraznejšou škvrnkou večera bola viackrát už spomínaná slabšia divácka účasť, ktorá mohla odhadom činiť zhruba 50-70 hláv.

PLUSY:
Skvelý výkon ONSLAUGHT a NO RETURN, sympatický prejav BLAAKYUM

MÍNUSY:
Skromná divácka účasť a jej slabšia odozva, príliš nezaujatý výkon MORS PRINCIPIUM EST