THE DEVIN TOWNSEND PROJECT – Transcendence

Devin Townsend, nesmierny workoholik, génius i šialenec v jednej osobe, vydáva presne po dvoch rokoch novučičký album, tentokrát pod hlavičkou svojho THE DEVIN TOWNSEND PROJECT. V poradí siedma štúdiovka dostala názov „Transcendence“ a na pultoch predajní leží nejakých pár týždňov.

Aktuálna zbierka plná spirituálnych a ako už napovedá samotný názov, transcendentálnych myšlienok, vznikla úplne po prvýkrát za pomoci externého producenta a ináč člena amerických PERIPHERY, Adama „Nolly“ Getwooda.

the-devin-townsend-project-transcendence

THE DEVIN TOWNSEND PROJECT – Transcendence

HevyDevy, ako si občas necháva naša hlavná postavička hovoriť, však nič neponechal na náhodu a smelo pokračuje v ceste predchádzajúcich počinov ala „Epicloud“ či „Z2“, kde sa k slovu dostávajú bohaté aranžmány, prepracované kompozície a bombastický zvuk. Nechýba taktiež ani tak trochu detská hravosť, zmysel pre teatrálnosť, ale aj nespochybniteľný hitový potenciál.

Žiaľ, na druhej strane dochádza na novinke k niečomu, na čo by sme pred pár rokmi ani nepomysleli – Devin sa voľáko pozabudol a začína sa mierne opakovať. Produkcia posledných albumov sa stáva čoraz väčšou sterilitou, o piesňach samotných ani nehovoriac. Je síce pravdou, že oproti spomínaným doskám tiahne „Transcendence“ k väčšej kultivovanosti (žeby azda HevyDevy na „staré kolená“ konečne zvážnel?) a rafinovaným progresívnym postupom, lenže na druhej strane  pôsobí miestami máličko  uťahane a lenivo, bez potrebnej energie, kde silno absentuje výrazný ťahák typu „Addicted“, „Bend It Like A Bender!“, „Universal Flame“, „Grace“, „Lucky Animals“ či „Juular“.

dtp2016

THE DEVIN TOWNSEND PROJECT

Hlava takisto priveľmi neberie zaradenie starej klasiky „Truth“ zo sólovej platne „Infinity“ (samozrejme v prerobenej verzií a poplatnej dnešným zvukovým nárokom) na úplný úvod desať položkového zoznamu. Pieseň je to samozrejme stále priam dychberúca, ale je azda v prípade THE DEVIN TOWNSEND PROJECT potrebná takáto recyklácia? Zvyšok (až na záverečný cover „Transdermal Celebration od WEED) je už samozrejme olepený nálepkou „made in 2016“ a aj napriek niektorým vyššie spomínaným výčitkám, sa je rozhodne na čo tešiť.

Výpravné duo „Stormbending“/„Failure“ poskytne množstvo pôsobivých gitarových melódií a sól, nasledujúca „Secret Sciences“ prezmenu hosťujúcu Anneke Von Giersbergen. Tá opäť podáva brilantný výkon a jej úsporné „šteky“ v „From the Heart“, svižnej „Offer Your Light“ alebo titulnej „Transendence“ skutočne potešia, ba až zahrejú pri srdci. K samotným vrcholom by sa určite dala zaradiť  opäť mierne zasnená „Stars“  s geniálnou vyhrávkou uprostred. Tú jednoducho nie a nie dostať z hlavy.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: progressive metal
Krajina pôvodu: Kanada
Vydavateľstvo: HevyDevy Records
Dátum vydania: 9.9.2016
Web: www.hevydevy.com
Zostava:
Devin Townsend – vokál, gitara, basgitara, klávesy
Brian Waddell  –  basgitara
Ryan van Poederooyen –  bicie
Dave Young – klávesy, gitary
Mike St.Jean – klávesy
Annekke Van Giersbergen – vokály
Tracklist:
Truth (4:47)
Stormbending (5:22)
Failure (6:02)
Secret Sciences (7:28)
Higher (9:40)
Stars (4:17)
Transcendence (5:54)
Offer Your Light (3:57)
From the Heart (8:23)
Transdermal Celebration (8:26)
Diskografia:
Ki  – 2009
Addicted – 2009
Deconstruction – 2011
Ghost  – 2011
Epicloud – 2012
Z2– 2014
Transcendence – 2016
Definitíva:
Kanadský „blázon“ Devin Townsend má síce patent na kvalitné nápady, čoho dôkazom je i nová kolekcia, ale predsa už je to zľahka kolovrátok, na čo sme  u neho v minulosti neboli veľmi zvyknutí. Známka „dobrá práca“ možno v tomto prípade nebude stačiť…

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla