KOLLIAS SA OKREM BUBNOVANIA PREZENTOVAL AKO SKROMNÝ ČLOVEK

Utorok 17. máj bol naozaj silným dátumom pre metalových fanúšikov. V Bratislave sa konal Apocalypse Death IX. na čele s Hate Eternal a Obscurou. Vo Zvolene zas vystúpil (vôbec po prvý krát) uznávaný bubeník George Kollias z americkej kapely Nile. Čo sa mi dostalo do uší, tak niektorí fanúšikovia si vybrali Bratislavu, iní zase Zvolen. Je to škoda, že obe dobré akcie sa konali v jedeň deň, ale v žiadnom prípade to nie je chyba organizátorov, pretože organizátor sa musí prispôsobiť voľným termínom hudobníkov. Keďže som bol veľmi zvedavý na Drum Clinic Georga Kolliasa a cestovať do Bratislavy sa mi nechcelo a v neposlednom rade bola Valhalla.sk mediálnym partnerom Kolliasovej Drum Clinic, moje nohy mali v ten deň večer namierené do Domu kultúry na Podborovej.
Hlavný organizátor Marián Serva z Total Music a bubeník kapely Mäso, šiel osobne autom pre Georga Kolliasa na letisko do Budapešti. Sympatický grécky hudobník si po príchode do Zvolena prezrel predajňu hudobnín a potom sa išiel ubytovať do hotela. Už prvý dojem z Kolliasa bol naozaj veľmi príjemný, čo sa neskôr aj potvrdilo.

Okolo 18. hodiny sa už okolo Domu kultúry na zvolenskom sídlisku Podborová začali zbiehať metaloví fanúšuikovia. Poväčšine ešte posedávali neďaleko miesta akcie a vychutnávali si pivečko. Väčšina z fanúšikov mala na sebe tričká Nile. Na parkovisku sme mohli vidieť ŠPZ z rôznych kútov Slovenska. Prišli fanúšikovia z Bánoviec nad Bebravou alebo aj z Trenčína.

Krátku pred 19. hodinou sa však nadšení priaznivci metalovej hudby sústredili už v Dome kultúry. Z avizovaných približne 150 hostí (podľa facebookovskej udalosti) sa nakoniec dostavila necelá stovka. Na úvod Drum Clinic George odbubnoval tri skladby skladby od jeho domovskej kapely Nile a už pri nich sa fajnšmekri nevedeli nabažiť pohľadu na jeho umenie. Jednou skladbou, ktorú som dokázal identifikovať bola Kafir z akutálneho albumu Those From the God Detest. Publikom prijalo Georga naozaj nadšene. Po odohratých skladbách prišiel čas na otázky z publika. Zo začiatku sa museli fanúšikovia osmeliť a neskôr sa rozprúdila vcelku zaujímavá debata, ktorá nezahŕňala len bubenícke postupy a techniky.

Kollias sa ukázal nielen počas Drum Clinic aký je skromný a vtipný človek. Na otázku, čo ho drží pri živote, keď je na turné, odpovedal naozaj zaujímavo: „Okrem vitamínov, sú to najmä cigarety, ktoré ma udržujú vo forme.“ Otázky sa týkali nielen jeho samotného, ale aj jeho kapely Nile. „Keď sme na turné, povedzme v Paríži, tak nás síce organizátor volá pozrieť sa napríklad na Eiffelovku, ale my to odmietame. Keď dorazíme do miesta, kde večer hráme, tak sa sústredíme výhradne na večerný koncert a po koncerte sa už väčšinou presúvame na ďalšie miesta,“ rozhovoril sa Kollias o tom ako to vyzerá na turné a pokračoval: „Takže nie je to výlet ako si mnohí myslia. Okrem samých seba vidíme akurát tak klub, v ktorom hráme. Takže nie je to také bezstarostné cestovanie okolo sveta. Ak by sme si chceli pozrieť napríklad spomínanú Eiffelovku, tak musíme prísť do Paríža mimo turné na výlet.“ Taktiež došlo aj na očakávanú otázku, že koho považuje samotný George Kollias za najlepšieho bubeníka. „Veľa mladých fanúšikov sa ma pýta na túto otázku. Mnoho ľudí považuje za najlepšieho Joeyho Jordisona. Áno, Joey je skvelý bubeník a je najlepší bubeník na svete, ale je najlepším na svete pre Slipknot. Vynikajúci bubeník je nepochybne aj Mike Portnoy. Avšak podľa mňa sa nedá povedať, kto je najlepším bubeníkom na svete. Každý jeden bubeník je jedinečný. Ako sa vôbec dá definovať najlepší bubeník? To je naozaj veľmi ťažké hodnotiť. Najlepším bubeníkom pre svoju kapelu, je aj hocikto z vás, kto tu dnes sedí…," vyjadril svoj názor na túto, nepochybne zaujímavú tému George Kollias. Po dlhšom prehováraní nakoniec Kollias podľahol a povedal meno bubeníka, ktorého uznáva najviac. Je ním Vinnie Colaiuta, ktorý funguje v rôznych alternatívnych, jazzových a bluesových spolkoch. Po otázkach dostali priestor opäť skladby v jeho podaní. Došlo aj na novú Treasures of Nemesis z jeho pripravovaného sólového albumu. Po dvojhodinovej Drum Clinic vyšli skoro všetci návštevníci za ním na pódium. Myslím, že sa nenašiel ani jeden fanúšik, čo by neodišiel bez fotky s ním a bez jeho podpisu.  Z Drum Clinic neodchádzali spokojní len fanúšikovia, ale aj samotný hudobník. Priemerne na jeho vystúpenia chodí okolo 50 ľudí, takže Zvolen sa zaradil medzi nadpriemer.

Priestor na zhodnotenie sme dali aj hlavnému organizátorovi Mariánovi Servovi: „Som maximálne spokojný, nielen z vystúpenia, ale aj z jeho profesionálneho prístupu. George je veľmi skromný človek, jediné, čo chcel, bola minerálka.“ Grécky bubeník pochválil aj našu krajinu: „Slovensko sa mu veľmi páčilo, dokonca povedal, že je u nás krajšie ako v Amerike a že nám Američania môžu závidieť,“ zhodnotil Serva. Po koncerte si George šiel ešte sadnúť na pizzu a pivko do neďalekej pizzerie, kde vyslovil taktiež spokojnosť s akciou na Slovensku. Pri pive dlho nepobudol, pretože ráno ho Marián Serva opäť viezol do Budapešti.

Kolliasova Drum Clinic bola naozaj vydarenou akciou. Viac zrejme zaujala bubeníkov, no myslím si, že zážitkom bola aj pre ostatných, ktorí tam v ten utorkový večer boli. Veď kedy budete mať možnosť vidieť tak blízko vedľa seba bubenícke umenie takého majstra svojho remesla akým je George Kollias? Navyše s ním prehodiť pár slov a odfotiť sa? Každý kto tam bol, tak určite neľutuje a odniesol si domov nezabudnuteľné zážitky.

PLUSY:
Kvalitná organizácia
Príjemný a skromný George Kollias
Pohodová atmosféra

MÍNUSY:
Dve akcie v jeden termín a tým pádom aj menšia návštevnosť

Autor: Stillborn

Foto: Stillborn a Shelvis