Primordial – Redemption At the Puritans Hand

Írska formácia Primordial zoskupená okolo vokalistu a lídra A.A. Nemtheangu vydala koncom apríla už siedmy štúdiový album. Od posledného To the Nameless Dead ubehli už štyri roky a tak nastal ten správny čas vydať sa na ďalšie dlhé putovanie naprieč nádhernou Írskou krajinou.
Hneď v úvode si dovolím tvrdiť, že Primordial sú dosť nedocenenou kapelou. Ich cit pre melódie, zmysel pre nezabudnuteľné prechody tempa a v neposlednom rade vynikajúci vokalista Alan „Nemtheanga“ Averill sú zárukou obrovskej kvality už na niekoľkých albumoch.

Akustická gitarová melódia otvára úvodnú skladbu No Grave Deep Enough. Tá sa postupne rozbehne až do blackovo folkového tempa. Nad tým všetkým vyčnieva vynikajúci kontrast Nemtheangovho blackového a čistého vokálu. Otváracia skladba vás prinúti pozorne počúvať nový album a vy sa vďaka tomuto super otváraku premiestnite mysľou do Írska. Celý album sa poväčšine odohráva v typickom strednom Primordialovskom tempe. Tu a tam album zrýchli a naopak tu a tam sa zas viac spomalí. Novinka je neuveriteľne pestrá a snáď v každej skladbe vyčnieva Nemtheangov naozaj famózny emotívny čistý vokál, ktorý vdychuje nahrávke dušu. Najmä vďaka nemu, ale aj celkovému konceptu albumu prežijete pri počúvaní Redemption At the Puritans Hand nával emócií. Na celom albume Nemtheanga spieva najmä čistým spevom, no, keď príde tá správna chvíľa, neváha použiť ani blackový vokál.

Novinka sa už po prvom počutí dostáva pod kožu. Jej krásy však budete odhaľovať postupne. Skladby sa vyznačujú aj skvelými melódiami a zmenami tempa. Nový materiál je kvalitný aj po textovej stránke. Kto pozná Primordial, tak vie, čo má od albumu očakávať a novinka splnila všetky očakávania do bodky. Skladby sa pomalšie rozbiehajú, nazval by som to, že každá má svoj premyslený úvod  a postupne potom kapela pridáva na obrátkach a všetky prvky do seba ideálne zapadajú, doplňujú sa v podstate fungujú v dokonalej harmónii. Album treba brať ako celok, no najviac z neho vyčnievajú skladby No Grave Deep Enough, Bloodied Yet Unbowed, The Mouth of Judas, The Puritans Hand a Death of the Gods. Možno si niektorí z vás poviete, že vás odradí dĺžka skladieb, ale zaručujem vám, že ani nestihnete zaregistrovať a už ide ďalšia skladba. Celkovo je hodinka strávená pri Primordiale ozajstným balzamom na dušu. Ja sám verím, že Primordial sa po tomto albume konečne stanú uznávanou a docenenou kapelou, pretože si to ozaj zaslúžia.

Tento album vrelo odporúčam každému, po jeho počúvaní budete mať zvláštny pokoj na duši a budete ho chcieť počúvať znovu a znovu. Štyri roky trvdej práce premenili Primordial na naozaj strhujúce a nezabudnuteľné dielo. Novinku spoločne s predošlým albumom To the Nameless Dead radím medzi to najlepšie, čo kapela nahrala.

Žáner: Celtic/Folk/Black metal
Krajina pôvodu: Írsko
Vydavateľstvo: Metal Blade
Dátum vydania: 23.4.2011
Web: www.primordialweb.com
Zostava:
A.A. Nemtheanga – vokály
Ciáran McUiliam – gitara
Micheál O Floinn – gitara
Pól MacAmlaigh – basgitara
Simon O Laoghaire – bicie
Diskografia:
Imrama – 1995
A Journeys End – 1998
Spirit the Earth Aflame – 2000
Storm Before Calm – 2002
The Gathering Wilderness – 2005
To the Nameless Dead – 2007
Redemption At the Puritans Hand – 2011
Tracklist:
No Grave Deep Enough (7:10)
Lain With the Wolf (8:25)
Bloodied Yet Unbowed (8:48)
Gods Old Snake (6:25)
The Mouth of Judas (8:53)
The Black Hundred (6:19)
The Puritans Hand (8:36)
Death of the Gods (9:21)
Definitíva:
Fantastický Nemtheanga za mikrofónom,
skvelé melódie a dokonalá súhra skladieb.
Redemption At the Puritans Hand je ďalším
 pohladením duše od Primordial.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla