CHARRED WALLS OF THE DAMNED – Creatures Watching Over the Dead

Len nedávno sme na našich stránkach písali o horúcej novinke superprojektu SINSAENUM, ktorá predsa len tak trochu zaostala  za vysokými očakávaniami. Lenže dnes, práve tu a teraz máme ďalšie veľmi podobné zoskupenie. Dámy a páni, americkí CHARRED WALLS OF THE DAMNED a ich „Creatures Watching Over the Dead“.

Kým známi černokňažníci zo spomínaných SINSAENUM platia za mladučičkú svorku špinavých psov s jedným jediným dlhohrajúcim albumom vo svojej diskografii, chalani z CHARRED WALLS OF THE DAMNED (ďalej len CHWOTD)  už majú na svojom konte rovno kúsky tri.

charred-walls-of-the-dead-creatures-watching-over-the-dead

CHARRED WALLS OF THE DAMNED – Creatures Watching Over the Dead

Poodhaľme však konečne rúško tajomstva a povedzme si s kým vlastne dnes máme tu česť. Nie, s nikým iným než basgitarovým mágom Steve DiGiorgiom (TESTAMENT, ex-DEATH), neprekonateľným Richardom Christym (ex-DEATH) a Timom „Ripper“ Owensom, večným to náhradníkom v legendárnych  JUDAS PRIEST alebo ICED EARTH. Pomerne zaujímavá zmes, čo poviete? Toto preslávené trio smelo dopĺňa šikovný gitarista a producent v jednej osobe, vždy dobre naladený pohoďák Jason Suecof (CHIMAIRA, TRIVIUM, DEATH ANGEL).

Ak ste aj napriek týmto menám  o CHWOTD ešte nepočuli, tak vedzte, že štvorica umne kombinuje americkú verziu power metalu s občasnými výpadmi do thrashového teritória. Úprimne, s prihliadnutím na bohaté kariéry hlavných protagonistov, očakával by som o niečo tvrdšiu a nekompromisnejšiu nahrávku, možno až s maličkým presahom do smrteľného kovu.

charred-walls-of-the-damned_photo02

CHARRED WALLS OF THE DAMNED

Opak je ale pravdou a kapela si to brúsi v štýle ICED EARTH, približne v období  ich návratového cd „The Glorious Burden“. Tim pochopiteľne peje nadmieru spoľahlivo ako v dobách najväčšej slávy u  heavy metalových kráľov z Birminghamu. Jason kúzli jeden melodický nápad za druhým a zozadu celú mašinériu istí neuveriteľná rytmická sekcia, ktorá podľa očakávaní patrí k zlatým klincom aktuálnej dosky „Creatures Watching Over the Dead“.

Najmä basgitara majstra DiGiorga je nazvučená priam ukážkovo (úvodný sólový výstup v „Time Has Passed“ zaručene vyráža dych!), ale to vlastne platí o celej kolekcii – v tomto smere si dali chalani na výsledku skutočne záležať. Ako som už možno naznačil vyššie, štvorica operuje s množstvom rôznorodých nápadov, ani náhodou sa nebojí rôznych melódií či častých gitarových výhravok. Tento fakt smelo podporuje i časté využívanie klasickej „španielky“. Aj vďaka tomu patria skladby ako „Afterlife“ a „Lies“ k tým najlepším, aké placka ponúka, no opomenúť rozhodne nemožno ani kvalitný otvárak „My Eyes“ či rýchle pecky „The Souless“ a „Reach Into The Light“.

Len tridsaťtriminútová (!) novinka od CHWOTD preto ubehne ako voda a hoci sa zdá táto stopáž  až prehnane skromná (pár minút naviac by zniesol asi každý), vedzte, že v dnešnej uponáhľanej dobe, kde sa to paradoxne iba tak hemží neúmerne natiahnutými nahrávkami, si budete pripadať ako v siedmom nebi a pomyselne krochkať blahom.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: US power/thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 23.9.2016
Web: https://www.facebook.com/charredwallsofthedamned
Zostava:
Tim „Ripper“ Owens – vokál
Steve DiGiorgio  –  basgitara
Jason Suecof – gitara
Richard Christy –  bicie
Tracklist:
My Eyes (4:30)
The Soulless (4:03)
Afterlife (2:53)
As I Catch My Breath (5:03)
Lies (3:31)
Reach Into the Light (2:39)
Tear Me Down (3:50)
Living in the Shadow of Yesterday (3:36)
Time Has Passed (3:16)
Diskografia:
Charred Walls Of The Damned – 2010
Cold Winds On Timeless Days – 2011
Creatures Watching Over the Dead – 2016
Definitíva:
Zoskupenie CHARRED WALLS OF THE DAMNED prináša vskutku príjemnú dávku US power/thrashu, kde kĺbi  moderný zvuk s klasickými postupmi. Síce nič nového na svete, avšak poctivá dávka kvalitného metalu od tých najpovolanejších muzikantov ako Steve DiGiorgio či Tim „Ripper“ Owens.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla