SERIOUS BLACK – Mirrorworld

Medzinárodná melodická úderka SERIOUS BLACK nenecháva nič na náhodu, snažiac sa využiť pozitívne ohlasy ich prvotiny a úspešného turné nám v krátkom čase ponúka ďalšieho albumového nasledovníka zvaného „Mirrorworld“.

Projekt Maria Locherta (EMERGENCY GATE, ex-VISIONS OF ATLANTIS) pútal pozornosť už od svojho počiatku hlavne trojicou mien. Thomen Stauch (ex-BLIND GUARDIAN, SAVAGE CIRCUS), Roland Grapow (ex- HELLOWEEN, MASTERPLAN) a v neposlednom rade Urban Breed (ex-BLOODBOUND, ex-TAD MOROSE) boli práve tie osobnosti, ktoré okamžite zvýšili komerčný potenciál projektu.

serious-black-mirrorworld

SERIOUS BLACK – Mirrorworld

Takmer ihneď po vydaní prvého albumu sa však s kapelou porúčali oba tromfy Thomen a Roland. Vtedy na práve prebiehajúcom turné ich nahradil svetobežník za bicími Alex Holzwarth (RHAPSODY OF FIRE) a nemenej skúsený, minimálne čo sa týka počtu kapiel, v ktorých pôsobí, Bob Katsionis (FIREWIND) za gitarou. O tom, ako sa tieto zmeny premietli do kvality materiálu hovorí aktuálny zásek.

Novinka „Mirrorworld“ ustúpila o kúsok z metalových pozícií, ktoré kapela hájila na prvom albume „As Daylight Breaks“. Nestratila ale na melodickosti, ktorou je opätovne naprataná až po okraj. Väčšina piesní sa pohybuje na pomyselnom pomedzí takmer rádiového rocku a power metalu. Je tomu tak aj vďaka vľúdnejšiemu gitarovému ostriu, rockovej nuanse v Urbanovom vokáli a mixu ako celku. Skladby pôsobia až príliš vyleštene, bez akéhokoľvek škrabanca, ktorý by im dodal na drzosti.

serious-black-mirrorworld-promo-band-pic-2016-mo99ilmfnso33366

SERIOUS BLACK

Chýba mi tu Thomenova nátlaková hra s tak povestnými brejkmi, ktorá by hnala vpred, jej absencia sa premietla do variability bicích. Urban je bezchybný, vokálne linky a vyznenie piesní ho však netlačia pridať na dravosti. Postrehnúť možno aj úbytok akéhosi gitarového šarmu, vďaka ktorému by sa podarilo vyplniť skladby sólami, ktoré by tam patrili akosi prirodzene a strhávali motívmi.

Úvodná, svižne odsýpajúca, „As Long as I’m Alive“ s osemdesiatkovými  klávesmi a singlový rýchlik „Castor Skies“ s razantným tempom a odvážnejšími gitarami patria k výrazne lepším skladbám aktuálnej nádielky. Za nimi v tesnom závese, kvality sa týkajúc, tu máme „You’re Not Alone“. Tá je ozvláštnená prítomnými hamnondami, ale inak zosobňujúca typické power metalové klišé.

Titulná „Mirrorworld“ je zase prešpikovaná gitarovým rockovým drajvom. Limitovaná edícia dopĺňa regulárnu verziu o ďalších sedem kúskov. Z tých práve dvojica „This Machine is Broken“ a „Hello Noon“ si svojou kvalitou strháva nálepku len akéhosi bonusu.

Keď som hovoril o absencii dravosti, energie, či akéhosi momentu, ktorý by strhol, tak tento pocit vyplýva priamo zo spôsobu akým sú kompozície tvorené. Kapela je vedomá svojej poslucháčskej obce a rozdáva karty takpovediac na istotu. Produkcia s výsledným mixom sú krištáľové, dobre sa počúva, znie melodicky ale všetko je to príliš prístupné a rýchlo odznieva.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Nemecko/Švédsko/Rakúsko/Česká republika/Grécko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 9.9.2016
Web: http://www.serious-black.com/
Zostava:
Urban Breed – vokály
Dominik Sebastian – gitary
Bob Katsionis – gitary
Mario Lochert – basgitara
Jan Vacik – klávesy
Alex Holzwarth – bicie
Tracklist:
Breaking the Surface (1:52)
As Long as I’m Alive (4:01)
Castor Skies (4:23)
Heartbroken Soul (3:45)
Dying Hearts (5:02)
You’re not Alone (3:41)
Mirrorworld (5:01)
State of my Despair (4:27)
The Unborn Never Die (3:52)
Diskografia:
As Daylight Breaks – 2015
Mirrorworld – 2016
Definitíva:
Novinka „Mirrorworld“ od SERIOUS BLACK zachováva príjemne sa počúvajúcu melodiku predchádzajúceho albumu. Dokazuje, že chalani dokážu napísať ľúbivo znejúce motívy, avšak bez žiadajúcej sa nadstavby v podobne trvácnejších hudobných momentov vychádzajúcich z väčšej dravosti a chuti po razancii.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla