OPERATION: MINDCRIME – Resurrection

Geoff Tate, charizmatický odpadlík z radov legendárnych QUEENSRŸCHE, sa pred pár rokmi ako tak znovu postavil na nohy, urovnal súdne spory a vydal sa do sveta so svojou začínajúcou formáciou, príznačne nazvanou OPERATION: MINDCRIME. A práve s ňou vypustil pred pár dňami  horúce dielko „Resurrection“.

Kto aspoň trochu sleduje hard´n´heavy scénu a nestrávil posledných tridsať sezón  v umelom spánku, musí pri vyslovení názvu OPERATION: MINDCRIME ihneď spozornieť. Presne podľa legendárneho koncepčného bestselleru z roku 1988 a bez okolkov najslávnejšej dosky „progerov“ zo Seattlu, je totiž pomenovaný aj tento projekt, na ktorý má po novom plné autorské práva spomínaný spevák a frontman v jednej osobe, Geoff Tate.

operation-mindcrime-resurrection

OPERATION: MINDCRIME – Resurrection

Album „The Key“, debutová záležitosť z konca septembra minulého roka, síce na scéne veľa vody nenamútila, aj napriek pomerne známym tváram v zostave Američanov. Väčšina z nich sa však takisto predstavila na novinke nazvanej „Resurrection“. Tá je už druhým dielom rozsiahlej trilógie a človek by si pri pohľade na bohatý zoznam skúsených muzikantov (máme tu dokonca muzikantov z AC/DC, DISTURBED či WHITESNAKE),  jednoznačne povedal – toto nemôže skončiť fiaskom!

Žiaľ, mnohé napovedá iba letmý pohľad na riadne nepodarený, ba priam ohyzdný artwork. Poďme ale radšej urýchlene k hudobnej náplni, ktorá snáď prvotný, nie celkom najlepší dojem, bez problémov vylepší. Nie, nie, nie! Ani tadiaľ jednoducho cesta nevedie, ba čo viac – po väčšinu  stopáže je počúvanie dosky „Resurrection“ vyložene ťažká a strastiplná prechádzka nekonečnou púšťou. Záchytný bod je v prípade tejto recenzovanej placky len vysnívanou osviežujúcou oázou, avšak takýchto momentov je na „vzkriesení“ ako šafránu. Väčšinu z nich totiž musíte hľadať mikroskopom!

operation-mindcrime

OPERATION: MINDCRIME

Priveľký zmysel nedáva ani samotná dramaturgia, keďže úvodné štyri (!) položky  tvoria akési krátke a najmä podivné intra. Pomyselný začiatok sa preto skrýva až pod číslom päť a hneď tu máme jednu z najlepších prítomných skladieb, singlovku „Left for Death“. Tá je spolu s výbornou „Taking on the World“, kde zdarne hosťujú Blaze Bayley (ex-IRON MAIDEN)/Tim Owens (ex-JUDAS PRIEST) a baladou „The Fight“, tým suverénne najzdarnejším, čo nám aktuálna novinka ponúka. Sem tam sa síce ešte tu a tam mihne niekoľko zaujímavých melodických motívov („Healing My Wounds“, „Invincible“, „Live From My Machine“), no to všetko sú len malé hviezdičky na skoro úplne zamračenej oblohe.

Kde teda tkvie hlavný problém tak nabúšenej a slávnej zostavy OPERATION: MINDCRIME? Určite v snahe priniesť poslucháčom čo najkomplexnejšiu a najprepracovanejšiu nahrávku, lenže bez ozaj kvalitných nápadov, chytľavých záchytných bodov a potrebnej energie to jednoducho nejde. Hudbe na „Resurrection“ chýba náboj, zápal a celá masa sa neuveriteľne vlečie. Nuda je občas iba slabé slovo a vám sa chce pri posledných minútach tohto nepodarku skutočne spáchať samovraždu. Bohužiaľ…

Hodnotenie autora: 4,5 / 10

Žáner: progresívny metal/hard rock
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Frontiers Records
Dátum vydania: 23.9.2016
Web: www.operationmindcrime.com
Zostava:
Geoff Tate – vokál, klávesy, saxofón
Kelly Gray – vokál
Scott Moughton – gitary
John Moyer  –  basgitara
Randy Gane – klávesy
Simon Wright –  bicie
Brian Tichy – bicie
Tracklist:
Resurrection (1:45)
When All Falls Away (2:26)
A Moment In Time (0:30)
Through the Noize (1:11)
Left For Dead (4:28)
Miles Away (4:42)
Healing My Wounds (5:31)
The Fight (5:20)
Taking on the World (5:45)
Invincible (7:32)
A Smear Campaign (6:29)
Which Side You´re On (6:09)
Into The Hands of the World (7:17)
Live From My Machine (6:13)
Diskografia:
The Key – 2015
Resurrection – 2016
Definitíva:
Vskutku nemastná, neslaná zbierka progresívnych záležitostí na nahrávke „Resurrection“, ktoré sa tvária ako slávne hymny z ďalekej minulosti, avšak opak je tentokrát pravdou. Väčšinou nudia k smrti! Geoff Tate a spol. opäť sklamali.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla