SYMPHONITY – King of Persia

S nepriazňou osudu zápasiaci českí SYMPHONITY, ktorí svojou aktuálnou novinkou „King of Persia“ zavŕšili dlhých a hlavne strastiplných osem rokov čakania na ďalší radový album.

Počas tohto obdobia určite nejedného fanúšika ich skvelej prvotiny „Voice from the Silence“ prepadli momenty skepsy nad ďalším fungovaním tejto z Brna pochádzajúcej power metalovej bandy. Jazýčkom na váhach bola tragická strata v radách kapely, keď neúprosná rakovina zobrala život basgitaristu Tomáša Čelechovského.

symphonity-king-of-persia

SYMPHONITY – King of Persia

Udalosti dní minulých nemožno zmeniť a vie to aj sám líder SYMPHONITY Libor Křivák. Oprášiac tak zostávajúcu víťaznú zostavu prichystal novinku, od ktorej oprávnene možno očakávať veľa. Priam k tomu nabáda aj kvalita zúčastnených borcov. Za bicími tu máme opäť medzinárodne známeho Martina Škaroupku (CRADLE OF FILTH, MASTERPLAN, TITANIC), čierno-biele klapky zastáva Ivo Hofmann. Vokálne party si rozdelili v poslednej dobe už nie príliš aktívny Olaf Hayer (DIONYSUS, LUCA TURILLI) a Herbie Langhans. Ten sa vďaka svojmu energickému vokálu stáva čoraz známejším, či už pôsobením v SINBREED alebo najnovšie aj v AVANTASII.

Mix a mastering si vzala na starosti známa dvojka Sascha Paeth a Miro Rodenberg, milovníci nostalgie pookrejú nad obalom albumu od Andreasa Marschalla. Účasť súrodeneckej dvojice Ronnieho Königa (basgitara) zo slovenských SIGNUM REGIS a Tommyho Königa, podieľajúceho sa na niektorých textoch pridáva na atraktívnosti tohto albumu aj v našich končinách.

Novinka je takmer pozbavená esencie pôvodných STRATOVARIUS, hlavne nálad z čias „Visions“ a „Destiny“. Samozrejme, klávesy samotné, či ich častý súboj s gitarami môžu skĺzať do týchto polôh, avšak už nie tak výrazným spôsobom ako na ich prvotine. Pomenej je tu prítomných neo-klasických motívov nesúcich sa gitarovými, či klávesovými sólami.

„King of Persia“ je hlavne moderným power metalovým albumom plným rôznych nálad, so záplavami emócií, ktorý je korunovaný skvelým zvukom, inštrumentálnymi výkonmi a vynikajúcimi vokálnymi súbojmi. Hneď v úvode nás čaká najdlhšia položka albumu, titulná skladba, ktorá nenechá priestor na poľavenie pozornosti. Miesia sa tu orchestrácie s dravým metalovým švihom, plazivo hrozivé Olafove a Herbieho vokály sú neskôr násobené mezzo-sopránom Jany Hrochovej, ktoré explodujú v majestátnom refréne. Číro inštrumentálne party sú zase ozvláštnené orientálnymi hudobnými motívmi podporujúce striedavá gitarovo klávesové zápolenie.

symphonity-promo-2016-1-no-logo

SYMPHONITY

Mať k dispozícii dvoch takýchto skvelých vokalistov a nevyužiť ich v tvarovaní nálad jednotlivých skladieb by bolo hriechom. Herbie svojim silovým, dravým a jemne rockovým vokálom zapasoval do čírych metalových jázd. Energická a rázna „The Choice“, rockovo stavaná „Flying“, rýchlik bohatý na gitarové ornamenty pripomínajúci prvotinu „Children of the Light“, a úderná  „Live to Tell the Tale“ potvrdzujú vyššie spomenuté.

Naopak, hlas Olafa Hayera tentokrát našiel uplatnenie v skladbách, ktoré sa skôr držia pri zemi, za to ale rozkvitajú do širšej palety emócií a nálad. Svedčí o tom máličko progresívnejší kúsok „In the Name of God“, či baladické polohy skladieb „A Farewell That Wasn’t Meant to Be“ a „Siren Call“. V power metalovej smršti aktuálnej novinky prichádza zvoľnenie prostredníctvom prvej spomenutej skladby, ktorá je venovaná zosnulému basgitaristovi. Tento fakt pridáva na emotívnosti inak celkom príjemne sa počúvajúcej sa piesne.

Zaujme hlavne jej inštrumentálna časť, kedy gitarové sólo a dramatický nádych klávesov akoby zosobňovali priam dych berúci zápas o život človeka. Osobnou výhradou je použitie zvuku bijúceho srdca kardiografu, ktorý pôsobí skôr rušivo. Naposledy sa oba vokály prepletú  v „Unwelcoming“, v ozlomkrky upaľujúcej skladbe okorenenou „Strato“ esenciou. Záverečná „Out of this World“ už len podčiarkuje gitarový um Libora Křiváka.

„King of Persia“ sa veľmi dobre počúva, päťdesiat minút ubehne ako voda a človek chce viac. Skvelé aranžmány obohacujú skladby, pridávajú na sýtosti. Album hýri všakovakými parádičkami gitár a klávesov, ich sóla sú vrcholom každej piesne. Vokálna rôznorodosť robí počúvanie tohto power metalového kúska priam sviatkom.

Hodnotenia autora: 8,5 / 10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Česká republika plus international
Vydavateľstvo: Limb Music
Dátum vydania: 23.9.2016
Web: http://www.symphonity.com/
Zostava:
Olaf Hayer – vokály
Herbie Langhans – vokály
Libor Křivák – gitary
Ronnie König– basgitara
Ivo Hofmann – klávesy
Martin Škaroupka – bicie
Tracklist:
King of Persia (9:06)
The Choice (4:15)
In the Name of God (4:11)
Flying (4:38)
A Farewell That Wasn’t Meant to Be (6:33)
Children of the Light (7:08)
Siren Call (2:54)
Live to Tell the Tale (6:32)
Unwelcome (5:14)
Out of this World (2:32)
Diskografia:
Voice from the Silence – 2008
King of Persia – 2016
Definitíva:
Osemročné čakanie na novinku power metalových SYMPHONITY sa oplatilo. „King of Persia“ od našich západných susedov prekonáva svojho predchodcu takmer v každom aspekte. Ubudlo inšpirácií fínskymi STRATOVARIUS, skladby strhávajú inštrumentálnym kumštom, suverénnymi vokálmi Olafa Hayera a Herbieho Langhansa. Bohatosť aranžmánov a ich prirodzené preplietanie sa s úžasnými sólami gitár a klávesov núti k opakovanému vypočutiu. Skvelý power metalový album, ku ktorému svojou troškou prispeli aj borci zo Slovenska.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla