Astral Doors – Requiem of Time

Švédska heavy metalová formácia Astral Doors na čele s frontmanom Nilsom Patrickom Johanssonom sa rozhodla po troch rokoch od posledného albumu opäť potešiť fanúšikov v poradí piatym štúdiovým albumom.
Album otvára skladba Testament of Rock pomalým a krátkym gitarovým sólom s baladickým spevom, čo ma trochu prekvapilo. Vybrať hneď ako úvodnú skladbu baladu, ale z omylu som bol vyvedený po úvodnej minúte, keď sa tempo konečne rozbehlo. Treba však povedať, že úvod skladby sa vydaril, pomalý, až baladický spev Nilsovi rozhodne ide.
Po rozbehnutí tempa sa konečne dočkáme heavy klasiky. Celkom chytľavé refrén masívne doprevádzaný bicími a neskôr aj gitarovým sólom poslucháča naladí na správnu vlnu. V tempe síce Astral Doors nezaostávajú, no miestami album znie skôr ako speedový a melodický. Zišlo by sa viac tvrdosti, hlavne v refrénoch, tie sú chytľavé a zaujímavé už na prvé počutie (skladba Power and the Glory je toho dôkazom, ako aj pár ďalších). Skladby sa vyznačujú podobnými črtami, stredne dlhé intrá (okolo 30 sekúnd) s rôznym tempom (niektoré sú pomalšie, v niektorých zas Joachim a Martin za gitarami a Johan za bicími na nič nečakajú), po nich nastupuje Nils, masívna podpora gitár a hlavne bicích však neustáva. Miestami započuť aj Joakima, ktorý má na starosti organ (Rainbow Warrior) a keď má prísť na refrén, ktorý je väčšinou spievaný zborovo, príde rad opäť na niekoľko sekundové sóla.

Skladby mi prídu miestami zbytočne príliš dlhé (päť minútová skladba na albume vôbec nie je výnimkou) a zbytočne natiahnuté, bez nových elementov. Nie raz som sa pristihol, že som už za polovicou piesne poriadne nevnímal, pretože neprichádzala žiadna zmena a tempo stagnovalo. V niektorých skladbách, ako napríklad  St. Peters Cross naberalo zostupné tempo a snaha o návrat do normálu prišla až po dobrých troch minútach. Podľa mňa nie veľmi úspešná. Moje uši boli odmenené šiestou skladbou v poradí s názvom So Many Days So Many Nights. Aj keď by názov mohol dávať tušiť, že by mohlo ísť o baladu, nenechajte sa zmýliť. Podľa mňa jedna z troch najlepších skladieb na albume. Konečne poriadne nastúpené a od začiatku udržané správne tempo počas celej skladby, ktorá má navyše „normálnu“ stopáž. Nie je najmenšia šanca, že by vás tento song nudil. Refrén mohol byť síce možno o niečo dlhší, ale ako som už spomenul, jedná sa o jednu z najlepších skladieb na albume.
Po ťahavej a opäť raz nekonečnej (aj keď refrén sa snažil to zachrániť) skladbe Blood River sa album dostáva do druhej polovice. V tej to začína celkom sľubne, Metal DJ a hlavne Anthem of the Dark dokazujú, že banda okolo Nilsa Johanssona sa nechystá vyhlásiť si po polovici prestávku, práve naopak. Potvrdzujú to aj vypalovačky Fire and Flame a Greenfield of Life, ktoré poslucháča zaručene prebudia z letargie. Škoda, že takýchto skladieb nebolo viac, hlavne v prvej polovici albumu.  Záver už neprináša nič prevratné, aj keď snahy o spaľujúci koniec sú badateľné, opäť sa prejavil fakt dlhej stopáže skladieb, ktoré síce v úvode upútajú, ale neskôr je to už len čakanie na koniec. Album končí baladická When Darkness Comes, kde ale treba vyzdvihnúť Nilsove vokály.

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Metalville, 2010
Web: www.astraldoors.com
Zostava:
Nils Patrick Johansson – vokály
Joakim Roberg – organ
Martin Haglund – gitara
Joachim Nordlund – gitara
Johan Lindstend – bicie

Diskografia:
Of the Son and the Father (2003)
Evil is Forever (2005)
Astralism (2006)
New Revelation (2007)
Requiem of Time (2010)
Tracklist:
Testament Of Rock (5:31)
Power and the Glory (4:10)
Rainbow Warrior (3:43)
Call the Wild (3:22)
St. Peters Cross (5:02)
So many days so many nights (3:49)
Blood River (4:30)
Anthem of the Dark (4:06)
MetalDj (3:43)
Fire and Flame (4:21)
Greenfield of Life (3:36)
The Healer (3:57)
Evil Spirits Fly (4:12)
When Darkness Comes (5:04)
Definitíva:
Album Requiem of Time si dovolím
označiť, za akýsi hybrid, kde sa až
príliš často striedajú dobré skladby s tými,
ktoré neočaria. Poslucháčovi neprinesie
nič nové a aj keď sa patrí oceniť,
že tvorcovia na album umiestnili
až 14 skladieb, z ktorých
je väčšina dosť dlhých,
odporučil by som im starú známu frázu,
že menej je niekedy viac.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 4,5 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla