OBITUARY – Ten Thousand Ways To Die

Od výborného krvavého steaku „Inked in Blood“ už stihlo ubehnúť niečo vyše dvoch rokov, no nekonečné čakanie na ďalšiu štúdiovku OBITUARY si môžeme krátiť aj týmto aktuálnym live albumom s názvom „Ten Thousand Ways To Die“.

Aktuálny live album s dvoma novými piesňami je akýmsi milým predkrmom pred očakávaným albumom (podľa všetkých dostupných informácií by sa mala objaviť v obehu v prvej polovici roka 2017) a prináša hneď vskutku výživnú, takmer hodinu trvajúcu porciu pekne prehnitého materiálu, ktorý by mal spoľahlivo potešiť každého fanúšika tohto legendárneho zoskupenia zo slnečnej Floridy.

obituary-ten-thousand-ways-to-die

OBITUARY – Ten Thousand Ways To Die

Až trinásť skladbový komplet v sebe totiž ukrýva dve absolútne novučičké záležitosti – pomalý, vyše šesť minút trvajúci pľuvanec „Loathe“ a o niečo kratšiu a svižnejšiu titulnú pecku „Ten Thousand Ways To Die“ s parádnym gitarovým sólom.

Po hudobnej stránke sa už klasicky všetko nesie v tých najlepších tradíciách skúsených Američanov. Zvuk je síce možno na pomery OBITUARY až nezvyčajne krištáľovo čistý a spomínanej „Loathe“ by určite neuškodilo mierne zostrihanie (nekonečné omieľanie toho istého ríffu je v tomto prípade skutočne únavné) do prijateľnejšej formy, avšak aj napriek tomu vo výsledku ide o jednoznačne životaschopný materiál.

obituary-2016

OBITUARY

Zvyšok tohto zaujímavého materiálu následne tvorí parádna sonda do amerického turné a do miest ako Los Angeles, Atlanta, Chicago alebo San Diego. Áno, OBITUARY sa tentokrát rozhodli zdokumentovať a zachytiť atmosféru viacerých vystúpení, ktoré následne celkom šikovne pospájali do jedného celku.

Ja osobne razím zlaté pravidlo – ak živák, tak výhradne z jediného miesta, či už vďaka atmosfére, výslednému  soundu a celkovému vyzneniu, lenže OBITUARY si tieto aspekty do veľkej miery bez problémov stihli ustrážiť. Pomerne čerstvé brutalitky typu „Centuries of Lies“, „Visions In My Head“ stoja hrdo vedľa staručičkých klasík ala „Intoxicated“, „Dying“, „Don´t Care“, „Slowly We Rot“ a poslucháč musí byť aj vďaka veľmi priaznivej cene  viac než spokojný.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Relapse Records
Dátum vydania: 21.10.2016
Web: www.obituary.cc
Zostava:
John Tardy – vokály
Trevor Peres – gitara
Kenny Andrews – gitara
Terry Butler – basgitara
Donald Tardy – bicie
Tracklist:
Loathe (6:19)
Ten Thousand Ways To Die (3:17)
Redneck Stomp /live/ (4:11)
Centuries of Lies /live/ (2:15)
Visions In My Head /live/ (4:18)
Intoxicated /live/ (5:41)
Bloodsoaked /live/ (3:31)
Dying /live/ (4:38)
Find the Arise /live/ (2:17)
´Til Death /live/ (4:47)
Don´t Care /live/ (2:32)
Chopped in Half / Turned Inside Out /live/ (5:44)
Slowly We Rot /live/ (5:10)
Diskografia:
Slowly We Rot – 1989
Cause of Death – 1990
The End Complete – 1992
World Demise  – 1994
Back From the Dead – 1997
Frozen in Time – 2005
Xecutioner´s Return – 2007
Darkest Days – 2009
Inked in Blood – 2014
Ten Thousand Ways To Die – 2016
Definitíva:
Hojne natrieskaný live album „Ten Thousand Ways To Die“ má poslúžiť  ako ukážka momentálnej formy death metalovej legendy OBITUARY a zároveň skrátiť čakanie na nový album. Síce s miniatúrnymi výčitkami, ale v oboch prípadoch palec nahor!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla