OBSCURA v Košiciach: Fanúšikovia si vychutnali inštrumentálne dokonalý death metal

Východoslovenská metalová bašta, košický klub Collosseum, privítala v strede týždňa štvorlístok death metalových kapiel, ktoré okrem zvukovej brutality a smrtiacej nekompromisnosti spája aj technickejšie poňatie žánra, pri ktorom ich inštrumentálne pasáže častokrát presahujú hranice death metalu ako takého.

Nemecká OBSCURA, ako hlavná hviezda večera, sa obklopila trojicou severoamerických kapiel RIVERS OF NIHIL, BEYOND CREATION a REVOCATION. Atraktívnosť zostavy potvrdzoval aj od samého začiatku slušne zaplnený klub, ktorý tak vytvoril uspokojivú divácku základňu už pre prvú skupinu večera.

rivers-of-nihil-1

RIVERS OF NIHIL

Tou boli, RIVERS OF NIHIL z americkej Pennsylvánie. V krátkom, pol hodinovom, sete prevetrali oba svoje albumy „The Conscious Seed of Light“ a „Monarchy“.

Z kapiel daného večera boli práve títo Američania tými, ktorí sa svojou hrou držali hutného, drevitého death metalu s menším počtom alternatívnych momentov.

beyond-craetion-6

BEYOND CREATION

Osobným favoritom večera boli však kanadskí BEYOND CREATION. Albumom „The Aura“ z 2011 a aj ďalším v poradí „Earthborn Evolution“ (2014) sa zaradili k špičke na scéne. Svojim niekedy až profesorským prístupom vedia spriadať pavučinu hudobných postupov, do ktorých sa človek s radosťou nechá zamotávať.

Z posledne menovaného albumu sa hralo najviac. Zaznela samotná titulná skladba alebo aj „Theatrical Delirium“. Kúskom „Fundamental Process“ ukončili vystúpenie, ktorému slušal skvelý zvuk. Čitateľnosť nástrojov zvýrazňovala inštrumentálny perfekcionizmus borcov, basový prstoklad nováčika v zostave Huga Doyon-Karouta strhával a zamotával hlavy.

revocation-2

REVOCATION

Američania REVOCATION, tentokrát však z Bostonu, majú za sebou už šesť radových albumov a teda bolo z čoho vyberať. Prirodzene sa dostalo aj na ten najčerstvejší, tohtoročný zásek „Great is Our Sin“. Z neho sme sa dočkali „Arbiters of the Apocalypse“ alebo „Crumbling Imperium“.

Predviedli najmelodickejší set večera, na ich hudbe bolo možné badať, samozrejme okrem death metalového kumštu, prvky US power metalu či thrashových postupov, ktoré sa dali postrehnúť aj v „Scorched Earth Policy“.

obscura-11

Steffen Kummerer z OBSCURA

Členovia OBSCURA, odetí v elegantnej čiernej, nás v poslednom sete večera previedli hlavne skladbami z aktuálneho skvelého albumu „Akróasis“. Či už to bola melodická „Ten Sepiroth“, ťažkotonážna hymna „Ode to the Sun“ alebo samotná titulná skladba novinky. Nezabudlo sa ani na staršie albumy „Omnivium“ a „Cosmogenesis“, z posledne menovaného došlo na skladbu „Incarnated“. Tá bola uvedená ako pocta a inšpirácia zároveň v legende deathového žánru Chucka Schuldinera (DEATH), ktorá je v diskografii sympatických Nemcov evidentná.

Okrem strojovo presnej inštrumentálnej ekvilibristiky celé vystúpenie sprevádzala hlavne ľahkosť a uvoľnenosť. Dôkazom toho bola aj prirodzená komunikácia Steffena Kummerera (vokál, gitara) s publikom a jeho častý úsmev na tvári. Linus Klausenitzer neúprosne masíroval struny basovej gitary, nováčik za gitarou Rafael Trujillo sústredene súkal gitarové riffy a strojovo presný Sebastian Lanser za bicími dával vystúpeniu punc smrtiacej dokonalosti.

Po prídavku „Centric Flow“ bolo dokonané za nadupaným metalovým večerom, v ktorom organizácia fungovala bez meškaní a kapely predviedli skvelé výkony pri sympatickom diváckom záujme.

PLUSY:
Skvelý výkon OBSCURA, REVOCATION, BEYOND CREATION a RIVERS OF NIHIL, bohatý merch, slušná fanúšikovská účasť

MÍNUSY:
žiadne