TESTAMENT – Brotherhood of the Snake

Rok 2016 je pre celučičký metalový žáner ozajstným obrodením, a to do bodky svojou aktuálnou novinkou potvrdzujú aj legendárni Američania. Dámy a páni, nekompromisná kanonáda s názvom „Brotherhood of the Snake“ už nejaký ten čas okupuje naše predajne, takže hor sa na ňu!

Od kapely posilnenej o legendárnu rytmickú zložku Hoglan/DiGiorgio sa snáď nedá očakávať ani len priemerná doska, čo je aj prípad aktuálneho „hadieho bratstva“ od TESTAMENT, kultového zoskupenia zo slávnej oblasti Bay Area.

testament-brotherhood-of-the-snake

TESTAMENT – Brotherhood of the Snake

Chlapi sú od neslávneho hudobného pôstu (1999 až 2008, ak nerátame ojedinelú, avšak famóznu kolekciu „First Strike Still Deadly“) opäť ako znovuzrodení, a hoc nemastná/neslaná predchodkyňa „Dark Roots of Earth“ priveľa vody nenamútila a pôsobila až nezdravo strnulo, čerstvá novinka je niekde úplne inde a prináša neskutočne výživnú porciu toho najšťavnatejšieho thrashu pod slnkom.

Pod nádherným artworkom z ceruzky uznávaného umelca Elirana Kantora (KATAKLYSM, SOULFLY) sa totiž skrýva desiatka dynamitových náloží, medzi ktorými tentokrát veru nenájdete žiadne precítené balady či miesta na malý odpočinok. Partička okolo charizmatického frontmana Chucka Billyho si pre túto chvíľu jednoducho povedala, že na to pôjde prudko, bez zbytočných komplikácií a hľa – rázom tu máme ďalšieho z horúcich kandidátov na album roka!

testament-2016

TESTAMENT

Skúsení chalani vo svojej možno najsilnejšej zostave bez problémov potvrdzujú, čo je známe už dlho. Slávnej thrashovej „Big Four“ by teda určite viac slušalo „Big Five“ a od úvodnej, priam až death metalom nasiaknutej titulky, do toho hrnú hlava-nehlava. Štart štyridsaťpäťminútovej novinky je skutočne dychberúci, takže klipovku „The Pale King“ (tu „Čaki“ podáva jeden zo svojich najlepších výkonov) a groovy „Stronghold“ môžeme smelo zaradiť do zlatého fondu TESTAMENT. Aj vďaka znamenitej produkcií z dielne Juana Urteagea (MACHINE HEAD, HEATHEN), ktorá necháva vyniknúť každého z hlavných protagonistov.

Zdanlivo mierne spomalenie prichádza pri dvojici chytľavých „Seven Seal“ / „Born In A Rut“ (ten refrén, ten refrén!), aby nám hneď na to Alex Skolnick predviedol svoje majstrovské šesťstrunné umenie v ďalšej z hitoviek, skladbe „Neptune´s Spear“. O ojedinelý prípad ale nejde ani náhodou – celá kolekcia je doslova pretkaná prvotriednymi gitarovými sólami a vyhrávkami. Agresívnejšiu a najmä rýchlejšiu tvár pätica opäť ukáže v nárezoch typu „Centuries of Suffering“, „Black Jack“ alebo „Canna Business“, aby vzápätí ukončila celé dianie pomocou ďalšej nezabudnuteľnej položky, a to kvalitne nariffovanej „The Number Game“.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 28.10.2016
Web: www.testamentlegions.com
Zostava:
Chuck Billy – vokál
Eric Peterson – gitara
Alex Skolnick – gitara
Steve DiGiorgio – basgitara
Gene Hoglan – bicie
Tracklist:
Brotherhood of the Snake (4:14)
The Pale King (4:51)
Stronghold (4:00)
Seven Seals (5:38)
Born In A Run (4:57)
Centuries of Suffering (3:34)
Neptune´s Spear (5:27)
Black Jack (4:21)
Canna-Business (3:46)
The Number Game (4:38)
Diskografia:
The Legacy – 1987
The New Order – 1988
Practice What You Preach – 1989
Souls Of Black – 1990
The Ritual – 1992
Low – 1994
Demonic – 1997
The Gathering – 1999
The Formation of Damnation – 2008
Dark Roots of Earth – 2012
Brotherhood of the Snake – 2016
Definitíva:
V poslednom období sa to len tak hemží výbornými nahrávkami a hľa, kalifornská úderka TESTAMENT neostáva nijak pozadu. Album „Brotherhood of the Snake“ je výstavnou ukážkou celého thrash metalového žánru i silným dôkazom jeho životaschopnosti.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla