Brutally Deceased, Kampfar, Samael

V ďalších minirecenziách sa Stillborn obzrel za troma zaujímavými albumami. Najprv si vzal pod drobnohľad českú kapelu BRUTALLY DECEASED a ich debutový album Dead Lovers Guide. Ďalej sa venoval Nórom Kampfar a ich novinke Mare a na záver zrecenzoval novinku Lux Mundi od švajčiarskych SAMAEL.
Brutally Deceased – Dead Lovers Guide

Pražská partička BRUTALLY DECEASED vydala svoj debutový materiál už vlani v septembri a u našich západných susedov ju označujú za objav roka. Kapela vznikla v roku 2007 a Dead Lovers Guide je jej prvým albumom. V kapele je aj zaujímavá perzóna, ktorou je nepochybne bubeník Štefy, ktorý dakedy bubnoval v JIG-AI a je aj členom PSYHOTIC DESPAIR. Basák Patrik po nahraní kapelu opustil. Ale poďme už ku albumu samotnému. Ide o klasický „švédsky“ old school death metal v českom prevedení, BRUTALLY DECEASED jednoznačne vzdávajú hold tejto odnoži metalu. O tom svedčí aj cover verzia skladby Overrdrive of the Overture od DISMEMBER. Skladby majú trošku „špinavší“ old school zvuk, čo iba dotvára správnu old school amtosféru, a čo by som chcel vyzdvihnúť, sú jednoznačne Štefyho bicie. Hold tejto odnoži a „starým“ časom vzdáva kapela aj vďaka Tomášovým valivým riffom. Všetky skladby sú priamočiare a vaše ušné bubienky naozaj prevalcujú. Kapela si v Česku vyslúžila za tento album uznanie a rešpekt, treba napísať, že právom. Jedným dychom však dodávam, že bude určite zaujímavé sledovať ako si táto partia muzikantov bude počínať v budúcnosti a kam až svoj obdiv ku švédskej old school deathovej scéne rozvinie.

Žáner: old school death metal
Krajina pôvodu: Česká republika
Vydavateľstvo: Lavadome Productions
Dátum vydania: 17.9.2010
Web: http://bandzone.cz/brutallydeceased
Zostava:
Žlababa – vokály
Tomáš Halama – gitara
Štefy – bicie
Tracklist:
Lustful Sodomy in the House of God (2:49)
Dead Lovers Guide (2:23)
Blissful Desecration (4:23)
They Shall Feast (3:29)
…And Here I Die Forsaken (4:29)
A Life Once Aborted (3:00)
Demise of the Human Swine (4:38)
All That Rots and Withers (3:09)
Overrdrive of the Overture (4:48)
Diskografia:
Dead Lovers Guide – 2010

Hodnotenie autora: 7 / 10

Kampfar – Mare

Hneď v úvode tejto minirecenzie musím napísať, že predošlý album Heimgang som si zamiloval. Vďaka priamemu ťahu na bránu a ich svojráznemu poňatiu pagan black metalu s prvkami folku. Novinka Mare štartuje rovnomennou skladbou. Na moju radosť sa oproti predošlému albumu toho veľa nezmenilo, teda pokiaľ mám na mysli úvodnú skladbu. Hneď ďalšia za ňou Ildstemmer má nádherný pomalší klávesový a folkom nasiaknutý rozjazd, aby sa potom opäť rozpútalo „kampfarovské“ mohutné tempo. Zjednodušene sa dá napísať, že celý album sa opäť nesie v typickom atmosferickom blacku, ktorý má razanciu, silu a energiu. Azda jediné vydýchnutie ponúkne „miernejšia“ a o niečo pomalšia skladba Trolldomspakt. KAMPFAR aj na novinke predviedli opäť stopercentnú prácu a Mare sa im vydaril. V mojom ponímaní predchodcu Heimgang neprekonal, ale novinke, by fanúšikovia kapely a štýlu pozornosť venovať rozhodne mali. Ani po viacerých počutiach som sa však nemohol zbaviť pocitu menšej sústredenosti pri niektorých skladbách. A možno aj práve preto radím Heimgang v mojom osobnom rebríčku oveľa vyššie…

Žáner: pagan black metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 25.3. 2011
Web: http://www.kampfar.com/
Zostava:
Dolk – vokály
Jon Bakker – basgitara
Ask – bicie, doprovodné vokály
Tracklist:
Mare (6:24)
Ildstemmer (5:05)
Huldreland (5:19)
Bergtatt (5:28)
Trolldomspakt (5:41)
Volvevers (3:28)
Blitzwitch (6:16)
Nattgang (5:11)
Altergang (2:28)
Bergtatt (In D Major) /Bonus track/ (5:28)
Diskografia:
Mellom Skogkledde Aaser – 1997
Fra Underverdenen – 1999
Kvass – 2006
Heimgang – 2008
Mare – 2011

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Samael – Lux Mundi

Švajčiari SAMAEL sú už ostrieľanými harcovníkmi na metalovej scéne. Svoj typický zvuk a prelom zaznamenali vďaka albumu Passage z roku 1996 a vďaka tomuto albumu som sa aj ja zoznámil s ich tvorbou. Kapelu nesledujem po každom albume, ale skôr na preskáčku. Na novinke Lux Mundi nečakajte od týchto sympatických Švajčiarov niečo nové, ako práve na spomínanom Passage alebo Reign of Light. Novinka má v sebe typické znaky SAMAEL, teda elektronický a dark nádych, sekavé riffy a ich typickú atmosféru. To počuť najmä v skladbách Luxferre alebo Antigod. Lux Mundi, akoby v sebe niesol odkaz prelomového albumu Passage a aj jeho nasledovníka Eternal. Avšak cítiť trošku aj odkazy novších albumov ako Solar Soul a Above. SAMEL pokračujú v nastolenom trende a ich typických prvkoch. Neprajníci budú tvrdiť, že kapela hrá stále to isté. Ono, pravda to je, ale funguje to a má to svoje čaro. Pravdou však je, že na novinke som pár hluchých miest našiel aj ja a moje obľúbené albumy Passage a Eternal novinka neprekonala, ale Lux Mundi je naozaj stráviteľnou nahrávkou. Medzi najlepšie skladby patria Of War, The Shadow of the Sword, Mother Night, In Gold We Trust a posledná The Truth Is Marching On. SAMAEL si rozhodne vašu pozornosť zaslúžia. Nových fanúšikov by osloviť mohli a pre skalných je novinka povinnosťou.

Žáner: elektro dark metal
Krajina pôvodu: Švajčiarsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 29.4.2011
Web: www.samael.info, www.myspace.com/samael
Zostava:
Vorph – gitara, vokály
Makro – gitara
Mas – basgitara
Xytras – bicie, perkusie, klávesy, programovanie
Tracklist:
Luxferre (3:52)
Let My People Be! (3:49)
Of War (3:42)
Antigod (4:04)
For A Thousand Years (4:55)
The Shadow of the Sword (3:50)
In the Deep (4:01)
Mother Night (4:19)
Pagan Trance (4:20)
In Gold We Trust (3:29)
Soul Invictus (4:19)
The Truth Is Marching On (4:25)
Diskografia:
Worship Him – 1991
Blood Ritual – 1992
Ceremony of Opposites – 1994
Passage – 1996
Eternal – 1999
Reign of Light – 2004
Era One and Lesson In Magic 1 – 2006
Solar Soul – 2007
Above – 2009
Lux Mundi – 2011

Hodnotenie autora: 7 / 10

Autor: Stillborn


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla