BÖLZER – Hero

Švajčiarske duo BÖLZER funguje od roku 2008 a púta zaslúženú pozornosť už nejaký ten čas. Do väčšieho povedomia sa u mňa začali dostávať vďaka spoločnému turné s BEHEMOTH počas jari minulého roka.

Počas spomínanej šnúry ešte prezentovali svoje EP-čka „Aura“ a „Soma“. Na konci tohto roka im však vyšiel dlhohrajúci debut nesúci názov „Hero“. Predošlé dve kratšie nahrávky si držia status kvalitnej tvorby, no dokázali si svoje kvality obhájiť a udržať aj na dlhohrajúcom počine?

bolzer-hero

BÖLZER – Hero

To, že sme vo svete BÖLZER vás hneď upozorní výborné intro, ktoré nie je určite len tak do počtu, pretože jeho pískajúci motív tak trochu mrazí a hneď na to na vás táto dvojica muzikantov zhodí závoj temného vnímania ich hudobného sveta. Tvorba Švajčiarov spadajúca do škatuľky black/death metalu má opäť temnú atmosféru navodzujúcu cez zaujímavé gitarové postupy a melódie.

Blackové motívy, ťažké riffy, minimalistické vybrnkávanie či harmónie na to správne dosiahnutie nálady. Tentokrát však to už nie je až taký pekelný chaos ako na predchádzajúcich EP-čkách, čomu dopomohol aj zvuk. Ten prešiel zmenou, čo počuť najmä pri bicích. Bubny dostali tentokrát rovnocenné postavenie ku gitare a celkovo je zvuk čistejší.

Vokalista KzR (vlastným menom Okoi Thierry Jones) pracuje so svojím hlasom tiež v inej pozícii a to v dvoch hlavných úrovniach. Vo väčšine prípadov drsný chraplák, pripomínajúci Nocturna Culta, a miestami s ním narába v odlišnom zafarbení, ale hlavnou zmenou je tentokrát svojsky uchopený čistý vokál, pôsobiaci majestátne gotickým dojmom, vďaka čomu tak využívajú rôznu paletu nálad v jednotlivých skladbách. A už teraz je jasné, že tieto polohy nesadnú úplne každému. Ja tiež z neho neskáčem od radosti, no ani vyslovene pri ňom netrpím.

bolzer-hero-promo-shit

BÖLZER

Najsilnejšie skladby na prvom dlhohrajúcom počine sú určite „The Archer“ so silnou melancholickou atmosférou, ktorá navyše opantá svojou mágiou hlavne v refréne. Práve tu pôsobí najlepšie spomínaný čistý vokál. Mierne nazvyš je zas v predposlednej „Chlorophyllia“, tam si však zas užijete skvelé zvolávanie „Oaken Heart!“ v texte. Druhým kandidátom na piedestál slávy a asi aj víťazom je pieseň „Phosphor“. Víchrica s mocným riffom zablúdeným až k djentu a krátkou vokálnou linkou v zúrivom prevedení odspievanou v islandčine, veľká vec! Na konci je ešte vyšperkovaná do meditatívneho opojenia spirituality.

Keď už spomínam spiritualitu, tak tá je vo veľkom obsiahnutá v skladbe „Decima“, teda ak sa to vôbec dá nazvať tento počin piesňou. Ide o výlet do východného sveta a tvorí akýsi predel medzi pomyselnou prvou a druhou časťou nahrávky. Zaujímavý ťah. Aj toto sú BÖLZER na svojom debute „Hero“.

Druhá polovica albumu mi príde o trošku slabšia, avšak stále dokáže upútať pozornosť. Treba však povedať, že každý song je vlastnou entitou s jasnými poznávacím znakmi a osobitým charakterom. Určite sa nájdu poslucháči, ktorí nebudú schovávať prekvapenie a menšie rozpaky z toho ako sa na novom albume kapela prezentuje. Ono je to ten BÖLZER ako ho poznáme, aj keď už menej démonický, no zároveň sú tam prvky, ktoré sa predtým u nich neobjavili. Viem si do budúcnosti predstaviť, že pre nejaké ďalšie experimentálne výlety toto duo nepôjde zas až tak ďaleko.

Novinka „Hero“ má svoje kvality a aj keď BÖLZER posunuli svoju hudbu trochu iným smerom (už to nie je taká démonizujúca špinavosť), tak ide o veľmi zaujímavý počin.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: death/black metal
Krajina pôvodu: Švajčiarsko
Vydavateľstvo: Iron Bonehead Productions
Dátum vydania: 25.11.2016
Web: https://www.facebook.com/erosatarms/
Zostava:
KzR – vokály, gitary
HzR – bicie
Tracklist:
Urðr (1:04)
The Archer (6:12)
Hero (7:29)
Phosphor (7:47)
Decima (0:52)
I AM III (9:23)
Spiritual Athleticism (5:49)
Chlorophyllia (7:20)
Atropos (0:42)
Diskografia:
Hero – 2016
Definitíva:
BÖLZER majú vonku dlhohrajúci debut „Hero“ vyznačujúci sa kvalitným materiálom s pre nich typickou tvárou, avšak tentokrát aj s prvkami, aké sme doteraz u tejto formácie nepočuli.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla