SYMBIOSIS – Inertia

„Symbióza je obojstranne výhodné spolunažívanie. Symbióza je ochrana a život. Symbióza je cesta, ktorou by sme sa mali uberať, aby sme vlastne prežili.“

Mám pocit, že práve toto je to, na čo chcela slovenská skupina SYMBIOSIS poukázať výberom na svojom debutovom albume nazvanom „Inertia“. Korešponduje s tým samotný názov nahrávky, jej obal, ale aj hudobná náplň.

SYMBIOSIS – Inertia

Päť rokov od vzniku tejto bratislavskej skupiny uzrel svetlo debutový album, ktorý zaujme „devino-townsendovským“ obalom a desiatimi piesňami. Do víru moderného progresívneho metalu vás vtiahne krátke intro, po ktorom už nasleduje hitová skladba „Bleak Void of Emptiness“.

Ak by som mal hudbu SYMBIOSIS ku niečomu prirovnávať, tak mi napadá zvláštny mix kapiel THE DILLINGER ESCAPE PLAN a SUPPORT LESBIENS. Zapríčinené to je predovšetkým Shortyho vokálnym prejavom a taktiež melodickými linkami, ktoré sú pre metalovú hudbu netypické. Ďalšou príčinou je trochu uhladená produkcia, ktorá hudobné vyznenie zjemňuje.

SYMBIOSIS

Samozrejme, je tu prítomný prog metalový chaos a časté djentové záseky. Nápadité rytmy a gitarové vyhrávky však vôbec nedávajú tušiť, že ide o debutový album. Piesne znejú  zrelo a vyspelo. Zrejme to bol aj zámer a tým pádom sa dlhé, päťročné čakanie fanúšikov na plnohodnotný album vyplatilo, pretože tento počin netrpí mladíckou pubertálnosťou začínajúcich kapiel. Ono, zas treba aj podotknúť, že SYMBIOSIS tvoria skúsení hudobníci.

Najzaujímavejšími momentmi na „Inertia“ sú pútavá kompozícia „Unsubstantiated Grounds“ s prepletanými gitarami a zložitými rytmami, kusavá basgitara v „Broken Windows“, ktorá je zároveň aj najjemnejšou skladbou na albume. Mimochodom, tá sa v druhej polovici prehupne až do industriálneho pochodu. Za zmienku stojí aj vydarená a intenzívna pieseň „Silver Lining“.

Napriek všetkým pochvalám, však musím dodať, že táto tvár moderného, progresívneho metalu mi osobne nie je až taká blízka. V každom prípade dajte novým SYMBIOSIS šancu! Zaslúžia si to a možno sa vám zapáčia viac ako mne…

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: progressive metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Bratislava)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 19.6.2016
Web: symbiosisproject.bandcamp.com
Zostava:
Shorty – spev
Alex – gitara
Viktor – gitara
Stanko – basgitara
Bucko – bicie
Tracklist:
Intro (0:46)
Bleak Void of Emptiness (4:37)
WTF (4:39)
The Bottom of the World (4:40
Unsubstantiated Grounds (4:19)
The Crawl (5:02)
Broken Windows (5:18)
Nature (4:27)
Pedestal (3:34)
Silver Lining (4:16)
Diskografia:
Inertia – 2016
Definitíva:
SYMBIOSIS a ich debut s názvom „Inertia“ vystrkuje rožky a dáva tušiť, že nám toto zoskupenie ešte bude mať v budúcnosti čo povedať. Prog metalový chaos a časté djentové záseky, nápadité rytmy a gitarové vyhrávky, čisté i extrémne vokály, dodávajú pestrosť ich prvotine. Fanúšikovia moderného metalu budú určite príjemne prekvapení.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články