VADER – The Empire

Správne vychladená „dvanástka“ od VADER s výstižným názvom „The Empire“ práve leží na stole, bujná pena pomalý opadáva a po pár dúškoch si spokojne môžeme povedať – tá klasická, rokmi preverená chuť je tu opäť!

Poľská death metalová legenda so severného Olsztyna je skutočne ako obľúbené pivečko, pri ktorom dotyčný vždy dopredu dobre vie, čo od neho môže očakávať a kde sa nejaké tie nečakané prekvapenia tolerujú iba ojedinelo. Chalani totiž veľmi dobre vedia v čom je ich najsilnejšia zbraň, nič zbytočne nekomplikujú, a preto aj na spomínanej novinke prichádzajú s mierne vyšumeným, avšak ešte stále dobre osvedčeným receptom – vyhladzovať rýchlo a bezbolestne!

VADER – The Empire

Vyše polhodinová nahrávka ozdobená krásnym atworkom uznávaného umelca Joe Petagna (MARDUK, SODOM) je toho priamym dôkazom. Mnoho napovedá už úvodný, na kosť ohlodaný otvárak v podobe thrashovej „Angels of Steel“. Bez akýchkoľvek veľkolepých fanfár, epického intra či iných serepetičiek sa ide rovno na vec a za prosté dve minútky je komplet vymaľované.

Kapela odkrýva všetky svoje tromfy v úplnej nahote a nasledujúca „Tempest“ ide v rýchlosti ešte oveľa ďalej, lenže duo „Prayer To the God of War“/“Iron Reign“ nás opäť vracia na začiatok dávnych 80. rokov. Poznatok č.1 – thrash metal má na aktuálnej placke „The Empire“ svoje miesto viac než kedykoľvek predtým!

VADER

S „No Gravity“ a „Genocidius“ sa bleskovo vraciame späť ku klasickejším VADER, kde to síce Peter, Spider, Hal a James drvia ako sa len dá, ale všetko pôsobí nejak vyžuto, obyčajne a bez iskry. Rovnako fádne žiaľ znie i celková produkcia a mix z dielne bratov Wiesawskych a štúdia Hertz. Peter sa síce v rôznych rozhovoroch dušuje, že kvarteto pod ich vedením dosiahlo značne surový a neučesaný zvuk, no opak je smutnou pravdou. Poznatok č.2 – kolekcia „The Empire“ znie častokrát až nepríjemne umelo a uhladene.

Späť však k samotnej náplni. Po dvojici slabších položiek, nás z malej letargie vytiahne až ponurá „The Army-Geddon“. Pri počiatočných slovách „Brothers, Sisters! Now listen to me!“ jednoducho totiž musíte spozornieť, lebo čas na nútený nádych prichádza až na absolútnom konci. Čierny kôň kolekcie! Veľmi podobne je na tom aj záverečný buldozér „Send Me Back To Hell“, v ktorom naša partička opäť podradí o rýchlostný stupeň nižšie a pomaly dopláva až do vytúženého finále.

Suma-sumárum je tak novinka VADER v relatívnom poriadku, lenže chalani na posledných počinoch akosi zamrzli na jednom bode, a to čo ponúkajú na „The Empire“ už bolo počuté v omnoho záživnejších variáciách.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Poľsko
Vydavateľstvo:  Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 4. 11. 2016
Web: www.vader.pl
Zostava:
Peter – vokál, gitara
Hal – basgitara
Spider – gitara
James Stewart – bicie
Tracklist:
Angels of Steel (2:16)
Tempest (2:41)
Prayer To the God of War (2:47)
Iron Reign (4:37)
No Gravity (4:08)
Genocidius (2:59)
The Army-Geddon (4:10)
Feel My Pain (3:24)
Parabellum (2:28)
Send Me Back To Hell (3:32)
Diskografia:
The Ultimate Incantation – 1992
De Profundis – 1995
Black To the Blind – 1997
Litany – 2000
Revelations – 2002
The Beast – 2004
Impressions in Blood – 2006
Necropolis – 2009
Welcome To the Morbid Reich – 2011
Tibi Et Igni – 2014
The Empire – 2016
Definitíva:
Legendárni Poliaci sa po dvoch sezónach vracajú s ďalšou porciou ich svojského death metalu, tentokrát s citeľným oterom thrashovej nespútanosti. VADER sa však začínajú až nepríjemne opakovať… Žeby to chcelo nový impulz?

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články