CITRON – Rebelie Rebelů

Legendárni CITRON si za posledné roky prešli priam turbulentnými udalosťami, ktoré by možno stačili na spísanie napínavého scenára k poriadne výživnému akčnému thrilleru. Razantným koncom tohto neuveriteľného divadla by preto mala byť novinka „Rebelie Rebelů“.

Mierna rekapitulácia vecí minulých by asi nebola na škodu, lenže kto aspoň z časti sleduje dianie na domácej scéne, tomu určite neušli všadeprítomné informácie o obrovskom rozkole u bratov Čechov. Tie začali opätovným a prekvapujúcim návratom Láďu Křížka a okamžitou výpoveďou pre zvyšnú štvoricu muzikantov (momentálne pôsobiacich pod hlavičkou LIMETAL). Následne sa pokračuje razantným omladením zostavy, mnohými turné a z priam nechutnej mediálnej masáže (hlavne tv Rebel a časák Spark) má nezaujatý poslucháč pocit, že má dočinenia s comebackom tisícročia. Hoci si o celej situácií myslíte čokoľvek, zahoďme aspoň na malú chvíľu všetku nenávisť, či už k jednej alebo druhej strane.

CITRON – Rebelie Rebelů

Dvojica minialbumov s názvom „Rebelie Vol.1 – 2“ silne naznačila o čo tu dnes pôjde, nech už sa bavíme o aktuálnom zvuku, inštrumentálnych schopnostiach a Křížkovom vokály. Ten je v nižších partiách ako doma, problém sa vynára až s prechodom do vyšších polôh, v ktorých znie Láďa neraz zbytočne preafektovane.

Malým kameňom úrazu môže byť taktiež i priveľmi moderne znejúca produkcia z dielne Rolanda Grapowa (MASTERPLAN), čo nemusí vyhovovať najmä starším fanúšikom. Mladšie ročníky si naopak budú oblizovať  prsty, aj vďaka početnej omladine v radoch CITRONU, kde trio gitaristov prinieslo zápal, energiu aj potrebnú šťavu.

CITRON

Po spomínanej sérii EP-čok tak pred sebou konečne máme vytúženú placku s trinástkou novučičkých skladieb. A placku so zrejme najohyzdnejším obalom v histórii… Nasleduje hlboké nadýchnutie a „play“, lenže ani samotný úvod nie je celkom podľa predstáv.

Pomerne slušnú titulku si viem predstaviť bez vypožičaného motívu („Man on the Mountain“ od RAINBOW) a iritujúcej „angličtiny“, nasledujúca „Kain a Abel“ iba bez záujmu prefrčí, takže veci sa začnú diať až s „Jednou“ či baladickou „Píseň ztracených“. Stred albumu preto smelo znesie označenie – najsilnejšia časť, lebo práve tam sa takisto vyníma heavy „V řetězech spoutaný“, no hlavne dvojica hitoviek „C´mon“ a „Na křídlech andělů“.

Deviata „Hodiná dvanácta“ opäť začína „nádhernou“ vykrádačkou – tentokrát sú obeťami ňemčúrici zo SCORPIONS a ich „Blackout“, ale už s nasledujúcou akustickou „Schoulená“ sa kráča do mohutného finišu. Že vám doposiaľ niekto chýbal? Ak je odpoveďou meno Tanja Kauerová, hádate správne. Táto ultrasexy dračica je aj po päťdesiatke veľmi schopnou pevkyňou a jej sólo pod názvom „Má spověď“ môžeme spolu so záverečnou „Supi se slétají“ zaradiť k vrcholom aktuálnej nahrávky.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Česká republika
Vydavateľstvo: vlastné vydanie
Dátum vydania: 15.11.2016
Web: www.citron-group.cz
Zostava:
Ladislav Křížek – vokály
Pavel Hanus – gitara
Djordje Erič – gitara
George Rain – basgitara
Radim Pařízek – bicie
Tracklist:
Intro (1:44)
Rebelie Rebelů (03:50)
Kain a Ábel (04:40)
Jednou (03:49)
Píseň ztracených (04:34)
V řetězech spoutaní (03:59)
C´mon (04:31)
Na křídlech andělů (05:00)
Hodina dvanáctá (04:21)
Schoulená (04:32)
KarmaGetOn (03:33)
Má zpověď (03:35)
Supi se slétají (05:18)
Diskografia:
Obratník raka – 1983
Plní energie – 1986
Radegast – 1987
Vypusťte psy! – 1990
Sex bomby – 1992
Síla návratu – 2001
Bigbítový pánbů – 2010
Rebelie rebelů – 2016
Definitíva:
Dlho očakávaná doska chalanov z Ostravy je konečne von a ako sa dalo čakať, ide o vskutku kontroverznú udalosť. Netypický moderný sound, zaujímavé aranžmány, pár koncertných tutoviek, ale aj viacero nenápadných vecí. Kyslastá chuť sa vo výsledku nie a nie stratiť, avšak fanúšikovia si môžu s čistým svedomím prirátať jeden, dva body naviac…

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla