Žiačky NERVOSA predčili svojho učiteľa, DESTRUCTION v Košiciach zaostali za očakávaniami

Tak sa nám v ďalekých Košiciach po dlhej dobe opäť poriadne thrashovalo. Na otvorení koncertnej sezóny na samom východe našej republiky sa tento rok podujala nemecká legenda DESTRUCTION.

DESTRUCTION propagujú svoj stále aktuálny počin, a to pod záštitou mamutieho turné „Europe Under Attack 2017“, kde sa im o príjemnú spoločnosť tentokrát starali sympatické dievčence z brazílskej skupiny NERVOSA a pomerne neznámi krajania REZET. V októbri to síce s nimi v Prahe odpálila i nemenej slávna kultovka FLOTSAM AND JETSAM z USA, ale i napriek tomu išlo o vskutku výživný balíček hodný návštevy, čo poviete?

Vo štvrtok sa začína  v naozaj šibeničnom termíne. Harmonogram vycapený na sociálnej sieti hlási nekompromisne – „REZET = 18:30“, čo pre nás ďalekých cezpoľných znamená rýchle „obliecť, navoňať a von“. Žiaľ, vďaka neuveriteľnej hmle na cestách a treskúcej zime stačím zazrieť až úplne posledný song, čo asi nemôže slúžiť na komplexnejšie hodnotenie. Obrovské pozitívum však udrie do očí už po samom vstupe do útrob Collossea – dnes bude plný dom! Veru thrash metalu sa v Košiciach darí priam ukážkovo (spomínate na parádnych EXODUS alebo DR.LIVING DEAD?) a niekoľko stovák platiacich je jasným dôkazom, že tu nabudúce chceme ďalšie známe mená tohto nesmrteľného žánru.

NERVOSA

Poďme ale honem k NERVOSA, ktorá pozná tunajšie pódium viac než dobre. Toto je totiž za posledné dva roky v poradí ich tretia návšteva a na tomto mieste sa patrí i rázom dodať – vskutku opäť vydarená. Niet sa čo čudovať, trio roztopašných žienok vstúpilo na scénu o sile neľútostného hurikánu a svojím šťavnatým, energickým a hojne nariffovaným prejavom so sebou strhli snáď každého v klube. Aj s náhradníčkou v podobe šikovnej gitaristky Simone zo SISTERS OF SUFFOCATION, išlo trio ako jeden výborne namazaný stroj a skladby z dvojice albumov „Victim Of Yourselft“/“Agony“ preto zneli patrične výživne.

Približne štvrťhodinku trvajúcemu vystúpeniu dominuje sympaťáčka a  spievajúca basgitaristka v jednej osobe, Fernanda Lira. Toto útle žieňa rozhodne nepôsobí ako niekto, kto si na turné práve odskočil od sporáka a žehličky, ba skôr naopak. Hojne potetovaná dračica tvrdila muziku a svojím hrubým vokálom skryla do vrecka aj mnohých mužských kolegov. K tomu si pripočítajme výborný zvuk, besniace obecenstvo a hľa, máme tu koncert jak remeň!

Legendárny frontman DESTRUCTION v Košiciach

Niečo podobné, ba možno aj lepšie, sa čakalo aj od headlinera dnešného večera, slávnych „skazonosičov“ z maličkého mestečka Weil Am Rhein. Dvaja Nemci a jeden Poliak prifrčali na scénu za zvukov titulnej piesne z posledného výtvoru „Under Attack“, ktorá otvára približne sedemdesiat minútový program plný toho najrýdzejšieho thrash metalu z celej, vyše tridsaťdvaročnej kariéry DESTRUCTION. Setlist čítajúci štrnásť položiek (vrátane celkom zbytočného sóla na bicie) by síce určite zniesol niečo málo navyše, žiaľ nebola to jediná škvrna na výkone hlavných aktérov.

Viacerí možno nebudú súhlasiť, ale vo štvrtok to proste nebolo ono a žiačky tentokrát plne prevýšili svojho učiteľa. Oproti odovzdanej NERVOSA chýbala Schmierovi a spol. väčšia energia, intenzívnejší kontakt s fanúšikmi a celková uveriteľnosť. DESTRUCTION jednoducho nestrhli tak akoby sa patrilo, čo dokazoval pohľad na zväčša statické publikum a sťa profesorsky pôsobiace združenie okolo frontmana Schmiera. Charizmatický krikľúň totiž úplne sám pôsobil odhodlaným dojmom, zvyšok sťaby plniaci si iba svoje vopred naordinované povinnosti. Oproti tomu aspoň znovu potešil vynikajúci sound (až na nepríjemný výpadok gitary v „Dethroned“) a zaujímavo premiešaný setlist, zložený z veci pomerne mladých („The Butcher Strikes Back“, „Nailed To the Cross“, „Pathogenic“) i omnoho starších („Thrash Attack“, „Life Without Sense“, „Black Death“).

PLUSY:
Krásne zaplnené Collosseum, NERVOSA, bohatý merch za skvelé ceny (trička už od smiešnych 10 eur!), bezchybná organizácia a zvuk

MÍNUSY:
Nie tak celkom najlepší výkon DESTRUCTION a dĺžka ich setu