GRINDING JESUS BROTHERS: Nemyslite si, že sme nejaká kresťanská kapela

Aj keď stropkovská grindová úderka GRINDING JESUS BROTHERS sa na slovenskej scéne pohybuje niekoľko rokov, debutový album vydali až vlani. Viac o skupine, albumoch, jej plánoch prezradil jej basák Jozef v našom rozhovore.

Slovenská grindcorová úderka so zaujímavým názvom GRINDING JESUS BROTHERS zo Stropkova je na scéne už nejaký ten rôčik. Avšak, plnohodnotný debutový album sa im podarilo vydať až v apríli 2016. Dostal názov „Reign of Evil“ a o jeho vydanie sa postaral uznávaný český label Bizarre Leprous Production.

Nahrávka obsahuje 8 úderných a krátkych skladieb (vrátane intra) typických pre tento žáner. Fanúšikovia i kritika ho veľmi kladne. My sme sa porozprávali o kapele, vzniku debutového albumu, ale aj o českej a slovenskej hudobnej scéne s basgitaristom tohto zoskupenia Jozefom Korádym.

GRINDING JESUS BROTHERS v akcii

Na úvod nám povedz niečo z histórie kapely GRINDING JESUS BROTHERS. Vznikli ste v roku 2009, koho to bola myšlienka a s akými ambíciami ste vstupovali na scénu?
Nazdár. Kapela vznikla v roku 2009 ako si uviedol, myšlienka to bola Vladova (gitara, vokál), skupinu založil s bratom Marekom (bicie). Ja som sa pridal ku kapele na basu niekedy v roku 2011. Ambície boli zahrať si hudbu, ktorú máme radi, sem-tam nejaký koncert po okolí a keby sa podarilo, tak možno aj niečo nahrať, čo sa nám minulý rok aj podarilo.

Istotne každého zaujme hneď váš názov. Prezraď nám, ako vznikol …
No, to je otázka, na ktorú nevieme s určitosťou odpovedať, ale legenda hovorí, že to vzniklo takto. GRINDING – akože hráme grind, BROTHERS – podľa toho, že to založili bratia a JESUS je odvodený od obrazu Ježiša, čo máme zavesený v skúšobni. Nemyslite si ,že sme nejaká kresťanská kapela, ale skúšame v dome po Vladových prarodičoch.

Grindcore, surový grindcore od podlahy. Nie nepodobný velikánom žánru ako MAGRUDERGRIND a podobne. O čom sú vaše texty, na čo sa v nich zameriavate?
Snažíme sa hrať grindcore, či už je surový, to necháme na poslucháčoch, ale tvoje prirovnanie ku spomenutej kapele nám lichotí. Texty si nepíšeme sami, na náš album nám ich napísal náš kamarát Bubo . Apelujeme nimi na niektoré životné situácie alebo problémy. Ale necháme to aj na fanúšikoch, nech si pod tým vysvetlia čo chcú, aj keď sú napísane priamo…

V roku 2016 vám vydalo debutový album „Reign of Evil“ uznávané české žánrové vydavateľstvo Bizarre Leprous Production, ako došlo k tejto spolupráci?
K spolupráci došlo tak, že nám to v podstate dohodol jeden náš kamoš, ktorý sa pozná s vedením Bizarre Leprous Production. Povedal im, že pozná kapelu, ktorá niečo nahrala a že hľadá vydavateľa. Následne sme dostali pokyn, že im to máme poslať. Nahrávka sa im páčila a chceli s nami spolupracovať.

Pri stolíku s merchom

A aké sú všeobecne ohlasy na váš debut? Od fanúšikov, kritikov?
Nato že je to naša prvotina, hoci po dosť dlhej dobe fungovania kapely, tak ohlasy sú zatiaľ  dobré. Čo sme posielali cédečka na recenzie, tak sme sa o albume dočítali pozitívne veci, čo nás veľmi teší. Od fanúšikov počúvame ohlasy hlavne po koncertoch a tiež nám to chvália, takže to asi robíme dobre.

Aké kapely vás ovplyvnili vo vašej tvorbe asi najviac?
Tých kapiel je viac, tak poviem, že nás ovplyvnili hlavne grindcorové a death metalové skupiny, trocha toho crustu a punku. Niekde sme sa dočítali, že sme podobní ako ROTTEN SOUND, tak možno to bude práve ten severský  grind, ktorý máme radi a ku ktorému sa snažíme priblížiť  hlavne zvukovo. Takže napríklad aj kapely NASUM, FEASTEM, THE APRSON PROJEKT a tak ďalej.

Akí ste v súkromí? Istotne nie nasrdení, ako je vaša muzika. Prezraď niečo viac o sebe a tvojich hudobných kolegoch…
V súkromí…, hmm…, tiež sa vieme nasrdiť  (smiech) . Všetci pracujeme. Vlado je učiteľ, Marek robí stále niečo iné, a ja tak isto. Nemáme stály  flek , raz tu-raz tam, raz doma na stavbe, inokedy zahraničie. A vždy sa to snažíme  nejako skombinovať,  aby sme sa mohli venovať kapele.

Basgitarista Jozef Korády

Aké sú vaše sny, čo by ste chceli s kapelou dosiahnuť? Vysnívaný koncert, festival, prípadne je nejaká kapela, s ktorou by ste chceli hrať na jednej akcii?
Nejaké extra špeciálne sny nemáme. Sme skôr realisti a hráme v rámci našich možností. Takže vysnívanú akciu alebo festival nemáme, možno Obscene Extreme. Ja osobne by som si chcel ísť zahrať do Ameriky.

Aké sú plány do budúcna v GRINDING JESUS BROTHERS?
Zahrať dobré koncerty, vyjsť za hranice východného Slovenska (môžete nás vidieť na Flesh party),  poskladať  pár nových vecí a na ďalší rok ich nahrať.

Nakoľko sú dôležité v grindcore texty? Veľa neprajníkov si povie, že aj tak im nie je rozumieť …
V grindcore sú texty podľa mňa dôležité, hoci paradoxne sa pri tom nezhodnem s našim vokalistom (smiech). Osobne považujem grind za hudbu, ktorá vyšla z punku a hardcore, ten bol vždy o nejakej myšlienke alebo posolstve. Neprajníkom odkážem, aby si kupovali cédečka alebo platne, tam sú texty napísané, môžu si ich prečítať.

Čo myslíš, prečo sa tak darí grindcoru najmä v Čechách? Či už vydavateľstvo, ktoré vám vydalo album, uznávaný festival Obscene Extreme, kultovka Fekal Party a podobne. Čím to podľa Teba je, že tento extrémny žáner má na ružiach ustlané práve v Česku?
Neviem, možno preto,  lebo Česi sú grindoví národ (smiech). Ale je to hlavne o ľuďoch a každý robí to čo ho baví. U nich to vyšlo tak, že je tam na hlavu viac kapiel, ale hlavne kvalitných kapiel.

Skupina počas jedného z koncertov

V Česku ešte ostaneme chvíľu. Vo svete sa presadili skupiny ako SPASM, GUTALAX a podobne. Mnoho grindocorých fajnšmekrov však tieto kapely neuznáva, pretože je to grind „na zábavu“. Aký máš názor ty na takéto kapely? Máš radšej „vážny“ grindcore alebo ten „veselý“?
Ja mám radšej ten „vážny“ grind.  Skupiny, ktoré si spomenul sú podľa mňa dobré, pretože som mal možnosť  ich vidieť a sú to profíci, ktorí vedia čo robia. Zase na druhej strane, ostatné kapely v  gore štýle, ktoré som mal možnosť vidieť napríklad na Obscene Extreme sú totálne bludy, lenže každému sa páči niečo iné. Ale všetko je to v podstate „rokenrol“ a ten tu máme hlavne od toho, aby sme sa bavili a zabúdali pri ňom na všetky tie pičoviny spojené s realitou (úsmev).

Sleduješ domácu scénu? Čo hovoríš na slovenský underground, ktorý čoraz viac naberá na sile? Nielen, čo sa kapiel týka…, je mnoho akcií, viacero webov, ktoré podporujú výhradne slovenskú scénu …
Domácu scénu sledujem, teda keď hovoríme o grindcore, metal už ide trochu mimo mňa. Slovenský UG bol na tom vždy dobre a dobre aj bude, nie je to síce ako v Čechách, ale my tu máme srdciarov, čo robia aj z mála a to sa cení najviac. Hlavne musím spomenúť  kapelu ATARAXIA, tí chlapi sa mi veľmi zapáčili či už naživo, keď sme mali tú česť si s nimi nedávno zahrať, alebo z nahrávky. Čo sa týka webov,  tak tých je tu dosť, no ja čítam len dva až tri.

Nový album si môžete vypočuť na TOMTO ODKAZE.