BATTLE BEAST – Bringer of Pain

Fínska heavy metalová formácia BATTLE BEAST sa po dvojročnom mlčaní opäť prihlásila o slovo. Po poslednom veľmi úspešnom albume „Unholy Savior“, ktorý atakoval vo viacerých krajinách vysoké pozície v rebríčkoch (vo Fínsku bol dokonca číslom 1), prichádza v týchto dňoch na svet ich štvrtá štúdiovka pod názvom „Bringer of Pain“.

Tú produkčne zastrešil a nahral klávesák Janne Björkroth v spolupráci s Viktorom Gullichsenom a Mikkom Karmilom. Konečný mastering si vzal na starosti Mika Jussila vo Finnvox Studios.

BATTLE BEAST – Bringer of Pain

„Bringer of Pain“ je prvým albumom, pod ktorý sa nepodpísal dlhoročný skladateľ a gitarista Anton Kabanen (BEAST IN BACK, WISDOM), ktorý formáciu opustil v roku 2015, pre neustále nezhody s inými členmi kapely. Do skupiny tak prichádza nová tvár, Janneho brat Joona Björkroth (BRYMIR, FOR THE IMPERIUM), ktorý vypĺňa prázdne miesto a chopí sa druhej gitary.

Poďme však ale už na samotný album, ktorého kostru tvorí 10 trackov, ktoré sú v rozšírenej verzii doplnené ešte o 3 bonusové skladby. Otváracou skladbou „Bringer of Pain“ je song „Straight to the Heart“, ktorý je hneď od začiatku veľmi chytľavý vďaka Janneho klávesom. Tie výborne dopĺňa speváčka Noora Louhimo, ktorá naplno ukazuje svoj hlasový rozsah. Pieseň má vysoké tempo, ktoré ešte vygraduje nový gitarista Joona Björkroth s krásnym sólom uprostred skladby. Rovnomenná skladba „Bringer of Pain“ ponúka klasický heavy metalový prejav, akým sa BATTLE BEAST prezentovali i v minulosti. Má potrebnú tvrdosť či rýchlosť a tak sa pri jej počúvaní určite vybláznite.

Videoklipy už tradične sprevádzajú vydávanie nového albumu a ani BATTLE BEAST, tomu neboli výnimkou. Prvým, ktorý sa dostal von bol videoklip k skladbe „King For a Day“, ktorý približne o mesiac nasledoval „Familiar Hell“. Zaujímavým, jemne znejúcim začiatkom sa predstaví skladba „Beyond the Burning Skies“. Netreba sa však nechať pomýliť. Noora tu znova ukazuje čo dokáže s mikrofónom a stúpajúci charakter piesne dopĺňa aj Janneho krásna práca s klávesmi.

BATTLE BEAST

Jednou z mojich obľúbených skladieb sa hneď na prvé počutie stala „Bastard Son of Odin“, ktorá má v sebe nespútanú energiu. Tú jej okrem dravého spevu Noory určite dodávajú svojimi výkonmi aj bubeník Pyry Vikki a gitarista Juusso Soinio.

Úplne opačné pocity som mal po vypočutí „Dancing With the Beast“. Celá skladba na mňa pôsobila bizarným až divným dojmom. Ten dopĺňal výrazný elektronický zvuk, ktorý sa kapele tohto štýlu vôbec ale vôbec nehodí!

Iste so mnou budete súhlasiť, keď poviem, že každý dobrý album by mal obsahovať aj pomalšie skladby. „Far From Heaven“ je klasickou baladou, ktorá sa nesie v pomalom melancholickom duchu. Čo mi v nej však trochu vadí sú rezervy, ktoré v speve Noora má a od skupiny akou je BATTLE BEAST som čakal trochu viac aj keď samotný song je pekný.

Novinka „Bringer of Pain“ je slušnou porciou tvrdého, poctivého heavy metalu, ktorý je podpisom BATTLE BEAST už od ich začiatkov. Vysoké tempo niektorých skladieb dodáva albumu potrebnú dynamiku, je treba uznať, že napríklad taká pieseň „Dancing With the Beast“ veľa fanúšikom po chuti rozhodne nebude. Ale aj napriek tomto mínusu si myslím, že máme pred sebou slušný materiál, ktorý na istý čas určite poteší.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 17.02.2017
Web: www.battlebeast.fi
Zostava:
Noora Louhimo – vokály
Juuso Soinio – gitara
Joona Björkroth – gitara
Eero Sipilä – basgitara, vokály
Janne Björkroth – klávesy
Pyry Vikki – bicie
Tracklist:
Straight to the Heart (03:31)
Bringer of Pain (03:04)
King for a Day (04:33)
Beyond the Burning Skies (04:39)
Familiar Hell (04:04)
Lost in Wars (04:34)
Bastard Son of Odin (03:34)
We Will Fight (03:26)
Dancing with the Beast (03:42)
Far from Heaven (04:20)
Diskografiia:
Steel – 2011
Battle Beast – 2013
Unholy Savior – 2015
Bringer of Pain – 2017
Definitíva:
Chytľavé melodické skladby, tradične poctivý heavy metalový zvuk, energiou nabité gitarové sóla a charizmatický hlas Noory Louhimo dokáže strhnúť každého. Ten kto miluje v skladbách tvrdosť a slušné tempo, ktorým sa BATTLE BEAST „podpisujú“, si príde na svoje aspoň z väčšej časti albumu „Bringer of Pain“.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články