IRON REAGAN – Crossover Ministry

V roku 2012 si borci z kapiel MUNICIPAL WASTE, CANNABIS CORPSE a DARKEST HOUR založili bočný projekt nazvaný IRON REAGAN, ich preniknutie do popredia záujmu bolo zo začiaktu menej nápadne, avšak v súčasnosti sú už pomerne známym pojmom.

Môžu za to kvalitné nahrávky a určite už aj podpora známeho vydavateľstva Relapse Records, ktoré ich zobralo pod ochranné krídla od druhého albumu. A nazvanie tejto smečky ako „bočný projekt“, je zdá sa už akési pritesné.

IRON REAGAN – Crossover Ministry

Začiatkom roka 2017 vydali v poradí tretiu štúdiovku s príznačným názvom „Crossover Ministry“. Na ploche menej ako tridsať minút zaútočia s osemnástimi zásekmi kombinujúcimi thrash/hardcore/punk a celé je to zabalené aj do pekného artworku. O produkciu a mastering sa opäť postaral Kurt Ballou. Zvuk je na výbornej úrovni, znie to kvalitne, ale sterilita sa nekoná, zvukovo to zodpovedá muzike akú IRON REAGAN hrajú.

Album sa vyznačuje všadeprítomnou energiou, surovosťou, údernými a chytľavými riffovačkami (sólové vyhrávky takisto neurazia). Určite treba spomenúť aj bubeníka Ryana Parrisha, ten celú túto tryskajúcu energiu drží pokope a zároveň udáva jej tempo kvalitným spôsobom. Všetko sa deje pod dohľadom známeho krikľúňa za mikrofónom Tonyho Foresta (MUNICIPAL WASTE). Tomu ešte sekundujú v old-schoolovo ladených skandovačkách jeho kolegovia od nástrojov.

Texty a ich obsah neprekvapí, pričom platí, že táto formácia sa vážne neberie ani náhodou, no ide o kombináciu sociálnych problémov a pohľad na spoločnosť („A Dying World“, „More War“) spolu s vtipne ladenými témami napríklad v hymnickej „Fuck the Neighbors“ či v krátkom päť sekundovom výplachu „Parents of Tomorrow“ obsahujúcim text „Mom´s On the Internet!“.

IRON REAGAN

Nahrávka nemá šancu nudiť a veru na tak krátkej stopáži by to ani nebola dobrá vizitka. Ide o materiál ako stvorený na to, aby ste pod pódiom vypľuli dušu v moshovačkách, circle pitoch a popri tom si aj zahulákali. Nájdete tu aj pár experimentov, ako použitie klavíra alebo elektroniky, ale to len v dvoch skladbách a fakt len na moment. Album je to kvalitatívne vyrovnaný, ale aj napriek tomu sa nájdu songy, ktoré sa dajú extra vyzdvihnúť.

Mojou úplnou top záležitosťou vhodnou na piedestál slávy je najdlhší song na albume „Dead with My Friends“ začínajúci trošku prekvapivo už spomínaným klavírom, no potom sa rozpúta taká tancovačka, za akú by sa nehanbili ani „tanečné“ grind kapely navyše s údernou dvojitou vokálnou linkou. Ďalšiu možno spomenúť „Condition Evolution“,  parádna jazda s našlapaným surovým vokálom v prvej a druhej slohe. Zaujímavou je aj pieseň „Megachurch“ so sekajúcim riffom, avšak je tu dosť svojský spev, možno niekomu pripomenie formáciu GHOST. Za mikrofónom v nej hosťuje Andreas Sandberg, bývalý člen crossover/thrash metalovej kapely DR.LIVING DEAD!.

Novinka „Crossover Ministry“ splnila to čo sa očakávalo, ukazuje kapelu v parádnej forme, schopnej priniesť v uvoľnenej atmosfére šťavnatý crossover/thrash metal. Teraz už ostáva iba čakať na prebudenie a nový materiál od MUNICIPAL WASTE.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: crossover/thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Relapse Records
Dátum vydania: 03.02.2017
Web: https://www.facebook.com/IRONREAGAN
Zostava:
Tony Foresta – vokály
Landphil Hall – gitary
Mark Bronzino – gitary
Rob Skotis – basgitara
Ryan Parrish – bicie
Hostia:
Dave Wood – vokály v „No Sell“
Andreas Sandberg – vokály v „Megachurch“
Marissa Paternoster – vokály v „Eat or Be Eaten“
Tracklist:
A Dying World (2:24)
You Never Learn (0:43)
Grim Business (2:29)
Dead with My Friends (3:35)
No Sell (0:12)
Condition Evolution (1:56)
Fuck the Neighbors (1:50)
Power of the Skull (0:49)
Crossover Ministry (2:03)
More War (1:36)
Blatant Violence (1:23)
Parents of Tomorrow (0:05)
Bleed the Fifth (2:01)
Megachurch (1:36)
Shame Spiral (1:36)
Dogsnotgods (1:18)
Eat or Be Eaten (0:31)
Twist Your Fate (2:41)
Diskografia:
Worse Than Dead – 2013
The Tyranny of Will – 2014
Crossover Ministry – 2017
Definitíva:
Partia z Richmondu IRON REAGAN opäť nesklamala a s novým albumom „Crossover Ministry“ servíruje našlapanú a energiou nabitú muziku, ktorá si zaslúži vašu pozornosť.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články