IMMOLATION – Atonement

Rúhajú, rúhajú sa IMMOLATION na novinke „Atonement” preveľmi. Blasfemický death metal v ich podaní má ešte stále dosť ampérov nato, aby roztriasol základy všetkých náboženstiev.

Snáď žiadnemu vyznávačovi smrtiaceho kovu nie sú IMMOLATION neznámou bandou. Pôvodní členovia Ross Dolan a Robert Vigna to totižto tiahnu na scéne už úctyhodných 29 rokov. Kapela povstala zo zoskupenia s názvom RIGOR MORTIS a ohlásila sa v roku 1988 prvým demom, pričom prvý plnohodnotný počin „Dawn of Possesion” uzrel svetlo sveta v roku 1991.

IMMOLATION – Atonement

Osobne sa priznám, že vystúpenie IMMOLATION na Brutal Assaulte 2007 radím dodnes medzi jedno z najlepších živých koncertov v rámci žánru. Ingrediencie, z ktorých sa death metal v podaní pánov z New Yorku varí, mi je veľmi sympatický a som rád, že ani po rokoch nestráca na nápaditosti.

Na novinke „Atonement“ IMMOLATION nezabudli na žiaden zo svojich typických hudobných elementov a tak aj tu sa máme možnosť stretnúť s temným death metalom s dôrazom kladeným skôr na atmosféru, ako na rýchle blasty. Nechýbajú upískané sóla, sem-tam zabrnká čistá gitara, pričom celkový charakteristický ksicht kapely dotvárajú blackové elementy a Rossov hlas, ktorý rozhodne patrí na scéne k tým osobitejším.

IMMOLATION

Čo mi však na IMMOLATION imponuje najviac je schopnosť sa neponáhľať za každú scénu. Dokazujú tak, že death metal sa nemusí hrať ultra-rýchlo, aby bol zaujímavý. Príkladom je  skladba „Lower“, ktorá spolu s „Destructive Currents“ patrí medzi moje najobľúbenejšie. Kto má s IMMOLATION ako také poslucháčske dočinenie, vie, že tŕňom v oku kapely je náboženstvo. Téma ateizmu je na novinke prítomná tiež, napríklad v skladbe „Above All“:

„I am the Devil
I am their God
I hold the power
I hold their hearts
Die for me… Raise me above all“

„Atonement“ je po hudobnej stránke málinko ťažšie stráviteľným orieškom, na celkové napočúvanie treba vynaložiť istý čas. V jednotlivých skladbách je totižto vtesnaných veľa motívov, zmien tempa, vyhrávok a spomalení. Osobne mi na albume chýba akési osvieženie v podobe inštrumentálnej skladby, intra, alebo iné vybočenie z bežných koncepčných mantinelov kapely. „Útechou“ je však nanovo nahraná skladba „Immolation“ z kultového debutu. Inak je všetko v absolútnom poriadku.

Kto má záujem si novinku vypočuť naživo, má možnosť tak učiniť 20.4.17 v košickom Colloseu. Páni k nám zavítajú v rámci šnúry s poľskými VADER.

Hodnotenia autora: 8 / 10

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 24.02.2017
Web: http://www.everlastingfire.com/
Zostava:
Ross Dolan – spev/basgitara
Robert Vigna – gitary
Steve Shalaty – bicie
Tracklist:
The Distorting Light (03:14)
When the Jackals Come (03:54)
Fostering the Divide (03:27)
Rise the Heretics (03:41)
Thrown to the Fire (04:04)
Destructive Currents (04:26)
Lower (04:01)
Atonement (04:32)
Above All (04:55)
The Power of Gods (03:58)
Epiphany (04:22)
Immolation (04:13)
Diskografia:
Dawn of Possession – 1991
Here in After – 1996
Failures for Gods – 1999
Close to a World Below – 2000
Harnessing Ruin – 2005
Shadows in the Light – 2007
Majesty and Decay – 2010
Kingdom of Conspiracy – 2013
Atonement – 2017
Definitíva:
IMMOLATION  na novinke „Atonement“ ničím extra neprekvapujú, no na druhej strane ani nič nekazia. Studňa nápadov, z ktorej čerpajú, je ešte stále dosť bohatá na temné riffy a vyhrávky, ktoré vedia zaujať a upútať pozornosť. Kapela sa za každú cenu neponáhľa a prednosť dostáva atmosféra jednotlivých skladieb. „Atonement“ je jednoznačne výborným  a hlavne osobito zahraným death metalovým kúskom!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla