SOEN – Lykaia

SOEN, čoraz známejšia nádej zo Švédska, prednedávnom vypustila do sveta svoj už tretí dlhohrajúci album s názvom „Lykaia“ a pre milovníkov progresívnej muziky je to opäť pomerne veľkolepá udalosť.

Keď zaujímavá pätica v roku 2012 vyrukovala s debutovým materiálom, razantne zasiahla pomerne široké spektrum metalových poslucháčov. Môže za to najmä výborný mix OPETH a TOOL (aspoň ako taká náplasť na ubolené srdcia fanúšikov tejto aktívno-neaktívnej legendy), ale i vskutku parádne ryby v zostave.

SOEN – Lykaia

Veď posúďte sami – na bubenícku stoličku vtedy zasadol Martin Lopez (dlhý čas pôsobil u spomínaných OPETH) a o basgitarovú stránku sa staral legendárny workoholik Steve DiGiorgio (TESTAMENT, ex-DEATH). Prvý menovaný v SOEN búcha dodnes a na novinke znovu predvádza priam vynikajúci výkon.

Tá vracia kapelu späť do hry. Máličko chaotická a experimentálna dvojka „Tellurian“ (2014) totiž do sveta veľkú dieru neurobila, a tak časom trochu zapadla, lenže „Lykaia“ už od prvého momentu budí obrovský rešpekt a necháva všelijaké rozpaky stranou. Klasické ingrediencie ostali na svojom mieste, chalani na určitých miestach mierne zvoľnili/spomalili (v týchto pasážach občas cítiť závan neskorších PINK FLOYD) a so záverečným výsledkom sa viac pohrávajú, ba dokonca maznajú. Celková stopáž jednotlivých trackov, aj kvôli tomu vo všetkých prípadoch rázne presahuje hranicu piatich minút, ale poslucháč sa pri osmičke tu ponúkaných veci rozhodne  nenudí.

SOEN

Síce sa nám na novej doske razantne premiešala zostava, kvalitu však vystriedala kvalita. Pomerne neznámy basgitarista Stefan Stenberg vyšíva priam ukážkovo a v ničom nezaostáva za svojím slávnym predchodcom, čo sa týka aj gitarového mága Marcusa Jidella. Skúsený svetobežník (AVATAR, ex-EVERGREY) ma v rukáve viacero silných es, od jemných jazzových vyhrávok, cez tvrdé ríffy až po prenádherné sóla. Po tejto stránke sa SOEN skutočne vytiahli! Znamenitý hlasový prejav čoraz sebavedomejšieho frontmana Joela je preto iba akousi čerešničkou na takto vkusne dochutenej torte.

Vypichnúť z takmer päťdesiatminútovej nahrávky nejaké tie záchytné body bude možno malým orieškom, keďže všetky skladby držia neuveriteľne pohromade a teda vytvárajú jeden nepriechodný monolit. Dynamická „Orison“, balada „Lucidity“, orientálnymi motívmi pretkaná „Jinn“, či chytľavá „Stray“ by ale mohli smelo poslúžiť ako návod k ich aktuálnej tvorbe. A nezabudnite, už v apríli sa SOEN ukážu v košickom Collosseu!

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: progressive metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: UDR Music
Dátum vydania: 03.02.2017
Web: www.myspace.com/soenmusic
Zostava:
Joel Ekelöf – vokál
Marcus Jidell – gitara
Stefan Stenberg – basgitara
Lars Ahlund – klávesy
Martin Lopez – bicie, perkusie
Tracklist:
Sectarian (05:53)
Orison (07:06)
Lucidity (06:35)
Opal (06:44)
Jinn (05:49)
Sister (05:29)
Stray (05:37)
Paragon (06:23)
Diskografia:
Cognitive – 2012
Telurian – 2014
Lykaia – 2017
Definitíva:
Náladotvorcovia zo SOEN prichádzajú so svojim tretím zásekom v ich diskografii, na ktorom sa pokúšajú opäť oživiť ducha TOOL a iných známych veličín. Chalani sa však aj napriek tomu snažia budovať vlastný ksicht, čo sa im pomerne darí.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články