OBITUARY – Obituary

Americká death metalová legenda nám po vydarenom EP „Ten Thousand Ways To Die“ konečne servíruje aj horúci novučičký album, tentokrát s vcelku výstižným pomenovaním „Obituary“. Ten by mal prinajmenšom taktiež potvrdiť fakt, že úspech predchádzajúcej štúdiovky nebol iba obyčajným dielom náhody.

Pôsobivým artworkom ozdobená minulá placka „Inked In Blood“ bola totiž po predlhom čase ozajstným návratom ku kvalite, tak zúfalo chýbajúcej na prvých troch postcomebackových doskách – tým mám na mysli najmä neuveriteľne uťahané „Executioner´s Return“ a „Darkest Day“. Práve tam, akoby OBITUARY nevedeli „kudy-kam“, lenže bol to až príchod Kenny Andrewsa (ex-AZRAEL), sympatického strunobijca, ktorý päticu nakopol k omnoho lepším  výkonom, čoho nespochybniteľným dôkazom je i aktuálna rovnomenná novinka.

OBITUARY – Obituary

Tú si kapela ukuchtila prakticky svojpomocne v domácom chlieviku RedNeck Studios (Gibsonton, Florida) a hoc výsledný zvukový kabátik pôsobí v určitých momentoch jednoducho a akosi „lacne“ (v niektorých chvíľach sa to týka hlavne bicích), k týmto Floriďanom tá ozrutná špinavosť predsa tak trochu patrí. Niečo podobné môžeme bez okolkov dodať i  k samotnej hudobnej náplni – desať skladbová kolekcia je vlastne typickou ukážkou smrtiaceho štýlu alá OBITUARY so všetkým, čo k nim patrí. A na samom začiatku hneď s malým bonusom navrch!

V úvodných dvoch paľbách chalani výrazne kopli do vrtule a agresívne duo „Brave“ / „Sentence Day“  patrí suverénne k tomu najlepšiemu, čo táto legendárna partička za dlhé roky vyprodukovala. Palec nahor, hoc obrovská škoda, že sa v podobnom tempe, až na mierne výnimky, nepokračuje aj po zvyšok stopáže.

OBITUARY

Od „hevíkového“ odpočinku „A Lesson in Vengeance“ totiž OBITUARY preradzujú nižší prevodový stupeň a citeľne spomaľujú. Skladby preto občas začínajú trochu splývať, lenže aj tu sa nájde pár chuťoviek, ktoré ozaj stoja za to – či už ide o ďalšiu neľútostnú mordu „End It Now“ (koncertná tutovka ako prasa!), choroboplodnú „It  Lives“ inšpirovanú staručičkými CELTIC FROST, groovy „Betrayed“ alebo dobre známu „Ten Thousand Ways To Die“ so znamenitým sólovaním. To je však prípad viacerých položiek – gitarová práca spomínaného Kennyho je neraz priam ukážková!

Po sľubných novinkách od IMMOLATION či SINNISTER tu tak máme ďalšieho zaujímavého kandidáta na koncoročný titul pre najlepší old school death metalový album 2017.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Relapse Records
Dátum vydania: 17.03.2017
Web: www.obituary.cc
Zostava:
John Tardy – vokály
Trevor Peres – gitara
Kenny Andrews – gitara
Terry Butler – basgitara
Donald Tardy – bicie
Tracklist:
Brave (02:14)
Sentence Day (02:49)
A Lesson in Vengeance (03:07)
End It Now (04:02)
Kneel Before Me (03:04)
It Lives (03:24)
Betrayed (03:01)
Turned to Stone (04:13)
Straight to Hell (03:57)
Ten Thousand Ways To Die (03:17)
Diskografia:
Slowly We Rot – 1989
Cause of Death – 1990
The End Complete – 1992
World Demise  – 1994
Back From The Dead – 1997
Frozen In Time – 2005
Xecutioner´s Return – 2007
Darkest Days – 2009
Inked in Blood – 2014
Obituary  – 2017
Definitíva:
OBITUARY ľavou zadnou potvrdzujú, že výborný predchodca nebol iba ojedinelou trefou do čierneho, ale kapela jednoducho chytila druhý dych a je vo forme. Rovnomenná doska Floriďanov je opäť kvalitne odvedené smrtiace remeslo!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články