MASTODON – Emperor of Sand

Svetoznámi drevorubači MASTODON, ťažko uchopiteľná partička chalanov z USA, prichádza po už klasickej trojročnej pauze s horúcim materiálom v podobe novučičkej placky „Emperor of Sand“. Čo nám momentálne ukuchtila táto originálna štvorica, sa dozviete hneď o niekoľko riadkov nižšie.

Kto aj tentokrát naivne dúfal v to, že skupina ustúpi z pevne nastolenej cesty započatej na kotúčiku „The Hunter“ z roku 2011, môže smelo zahodiť všetky svoje tajné očakávania a kliknúť myšou na krížik vpravo hore. Naša sludge/metalová sebranka z ďalekej Atlanty jednoducho pokračuje v línii posledných dvoch albumov, ktoré sú silno poznačené príklonom k stráviteľnejšej muzike, kde sa síce omnoho častejšie pracuje s pre nich tak typickou, lenže niekedy až priveľmi „juchuchu“ melodikou.

MASTODON – Emperor of Sand

Ako som už spomínal vyššie, na aktuálnej kolekcii preto suverénne, no určite celkom logicky nachádzame najviac paralel a styčných bodov so spomínanými predchodcami „The Hunter“/„Once More ´Round the Sun“, avšak aj tu je jedno veľké „ALE“.

Na novinke „Emperor of Sand“ totiž kvarteto prichádza s o niečo tvrdším, pochmúrnejším, resp. náladovejším prednesom. Samotné skladby sú zväčša priamočiare a hoc idú častokrát rovno na vec, neraz sa stretneme i s rozsiahlejšími, prepracovanými hymnami. Tie sú znovu korunované bezchybným výkonom ústrednej trojice spevákov (kiežby im táto štúdiová forma zostalo aj naživo…), z ktorých celkom suverénne, a tak trochu paradoxne opäť vyčnieva bicmen Brann Dailor so svojim jedinečným (chcem jeho sólovku, tu a teraz!), o niečo vyššie posadeným hlasom.

MASTODON

Práve jeho odzbrojujúce refrény hýria obrovskou chytľavosťou, čoho dôkazom je aj úvodná, zo všeobecného konceptu mierne vyčnievajúca hitovica „Show Yourself“. Nenáročná, skoro rádiová odrhovačka síce z počiatku vystraší aj toho najzarytejšieho fanúšika MASTODON, a veru niet sa čo čudovať, no ako uvítací „welcome drink“ pred omnoho vážnejším zvyškom, slúži viac než dokonalo.

Tým zvyškom mám na mysli hlavne klasické gitarové kladivá typu „Sultan´s Curse“, „Ancient Kingdom“, „Andromeda“ a „Scorpion Breath“, avšak najmä viaceré pochmúrne perličky ala „Steambreather“, „Jaguar God“ či „Root Remain“. Obzvlášť posledné dve menované patria ku skutočným ozdobám nielen tohtoročnej novinky, ale rovno celučičkého katalógu značky MASTODON! K nezabudnuteľným momentom môžeme taktiež smelo zaradiť vskutku originálne cybermetalové sólo v „Clandestiny“. Dobrá práca chalani!

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: sludge/rock/metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Reprise Records
Dátum vydania: 31.03.2017
Web: www.mastodonrocks.com
Zostava:
Troy Sanders – basgitara, spev
Brent Hinds – gitara, spev
Bill Kelliher – gitara
Brann Dailor – bicie, spev
Tracklist:
Sultan´s Curse (04:09)
Show Yourself (03:02)
Precious Stones (03:43)
Steambreather (05:03)
Roots Remain (06:30)
Word to the Wise (04:00)
Ancient Kingdom (04:54)
Clandestiny (04:28)
Andromeda (04:05)
Scorpion Breath (03:19)
Jaguar God (07:56)
Diskografia:
Remission – 2002
Leviathan – 2004
Blood Mountains – 2006
Crack the Skye – 2009
The Hunter – 2011
Once More ´Round the Sun – 2014
Emperor of Sand – 2017
Definitíva:
Žiarivý príklad zdanlivo menej výrazného, nepreniknuteľného monolitu, ktorý sa však po MNOHÝCH strastiplných pokusoch predsa len rozhodne pustiť svoje perie, čoho výsledkom je ďalší, vskutku brilantný počin od hošánkov našich „mastodonských“.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články