Saxon – Call To Arms

SAXON už dávno patria k osvedčeným istotám. A rozhodne nič na tom nezmení ani novinka Call To Arms. U tejto kapely je vždy všetko dopredu nalajnované a máte istotu, že budete počuť poctivý heavy metal. Vždy len záleží na tom, aké silné skladby sa Biffovi Byfordovi a jeho partii podarí dať dohromady. Štýlové návyky, ako tomu bolo v ich americkom období albumov Rock The Nations alebo Destiny, sú už nenávratne preč a dnes SAXON znejú rovnako ako v roku 1981, samozrejme s moderným zvukom.
Ani Call To Arms v sebe nezaprie fakt, že SAXON boli jednými z pionierov tzv. N.W.O.B.H.M. (novej vlny britského heavy metalu). SAXON možno nemali také šťastie ako JUDAS PRIEST a IRON MAIDEN, takže sami si dnes môžu ťažko dovoliť sólový koncert vo veľkej hale (o štadióne ani nehovoriac), ale na druhú stranu sa im podarilo oproti iným formáciám typu DIAMOND HEAD (tí boli skvelí), SAMSON, TYGERS OF PAN TANG a ďalším preraziť a udržať si svoj štandard počas dlhej kariéry. SAXON sú proste tu a stále vydávajú albumy pre svojich verných fanúšikov. Napriek tomu, že to istý čas vyzeralo (práve v období albumov Rock The Nations a Destiny), že sa im práve tí verní fanúšikovia nadobro odklonia. Kapela to, ale ustála a najneskôr od albumu Dogs Of War z roku 1995 je definitívne späť v plnej sile.

Na novinke sa žiadne experimenty nediali. Od úvodnej Hammer Of The Gods je všetko dopredu nalajnované. Otvárak má ostré tempo ako kedysi Motorcycle Man a nechýbajú mu všetky atribúty tvorby SAXON. Cez „drnčivé“ gitary až po charakteristický hlas Biffa Byforda. Ďalšia skladba Back In 79 je skutočným hudobným návratom na koniec sedemdesiatych rokov, so všetkými kladmi aj zápormi rodiaceho sa heavy metalu. So Surving Against The Odds sa kapela dostane (po trochu pomalšej Back To 79) znovu do poriadnych otáčok a z nich už nepovolí.

Call to Arms, Chasing the Bullet, No Rest For The Wicked sú klasické saxonovské skladby. Piesne s podobnou štruktúrou ste mohli počuť na aj na predošlých albumoch, avšak ako väčšina z nich, tak aj tieto si udržiavajú svoj štandard a ukazujú, že páni muzikanti to proste stále vedia a dokážu zaujať. Zaujme aj When Doomsday Comes, čo by mohla byť jedna z najlepších skladieb tohto albumu, nebyť až hanebne vykradnutého motívu z „párplovskej“ Perfect Strangers.

SAXON natočili ďalšiu svoju klasiku, ktorá fanúšika kapely rozhodne poteší. Je úplne jedno či je na obala albumu orlica alebo Stalin, hudba sa nemení. Kto mal SAXON rád do súčasnej doby, rozhodne nos nad Call To Arms ohŕňať nebude. Komu SAXON nevoňal dodnes, ten si novinku ani nepustí.

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavatelstvo: Soulfood
Dátum yvdania: 3.6.2011
Web: http://www.saxon747.com/
Zostava:
Biff Byford – spev
Paul Quinn – gitara
Doug Scarratt – gitara
Nibbs  Carter – basgitara
Nigel Glocker – bicie
Diskografia:
Saxon – 1979
Wheels Of Steel – 1980
Strong Arm Of Law – 1980
Denim And Leather – 1981
Power & The Glory – 1983
Crusader – 1984
Innocence Is No Excese – 1985
Rock The Nations 1986
Destiny – 1988
Solid Ball Of Rock – 1990
Forever Free – 1992
Dogs Of War – 1995
Unleash The Beast – 1997
Metalhead – 1999
Killing Ground – 2001
Lionheart – 2004
The Inner Sanctum – 2007
Into The Labyrinth – 2009
Call To Arms – 2011
Tracklist:
Hammer Of The Gods (4:23)
Back In 79 (3:28)
Surviving Against The Odds (3:01)
Mists Of Avalon (5:02)
Call To Arms (4:29)
Chasing The Bullet (4:14)
Afterburner (3:06)
When Doomsday Comes /Hybrid Theory/ (4:29)
No Rest For The Wicked (3:09)
Ballad Of The Working Man (3:48)
Call To Arms /orchestral version/ (4:28)

Definitíva:
Klasická saxonovská nahrávka v duchu tradičného
 heavy metalu rozhodne poteší skalných fanúšikov.
Kapela si drží svoj štandard už neuveriteľných
 34 rokov a to dokazuje aj na novom
 albume Call To Arms.

Autor: Pyži

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla