MEMORIAM – For the Fallen

Hovorí vám niečo meno MEMORIAM? Že nie? Malo by! Ide totiž o jeden z posledných megaprojektov na scéne, ba čo viac, jeden z najkvalitnejších za posledné roky. Horúca novinka „For the Fallen“ je toho priamym dôkazom.

Angličanom z BENEDICTION sa do novej muziky akosi nechce (posledný počin vyšiel ešte v roku 2008), nemenej legendárni BOLT THROWER sa kvôli úmrtiu bicmena Martina Kearnsa dokonca rozpadli, lenže ak začne byť na metal chuť veľká, túžba po extrémnom rámuse sa odopiera iba veľmi ťažko. Nejako podobne to asi prebiehalo aj v hlavách niektorých členov spomínaných zoskupení a hľa, rázom tu máme liek na ubolené srdcia všetkých verných fanúšikov v podobe novej superskupiny s názvom MEMORIAM.

MEMORIAM – For the Fallen

Tú tvorí štvorica hudobníkov v podobe vokalistu Karla Willettsa, basáka Franka Healyho, bicmena Adrewa Whalea a gitaristu Scotta Fairfaxa, teda v podstate všetko dobre známe ksichty, z ktorých je asi pochopiteľne najľahšie rozpoznateľný spomínaný frontman so svojim špecifickým hlasovým prejavom. Aj vďaka tomu sa pri počúvaní dosky nevyhnete silným narážkam na jeho bývalú domovskú kapelu, no voľajaký pochabý plagiát nečakajte ani náhodou. Potenciálny slogan na reklamnej nálepke zdobiacej aktuálne cd by však znel asi nasledovne: „pre všetkých milovníkov death metalovej starej školy a vecí ala ASPHYX, HAIL OF BULLETS a BOLT THROWER!“

Po takýchto muzikantoch rozhodne nemožno chcieť náhle vpády do moderny, či naopak rôzne technické serepetičky. Album „For the Fallen“ je jednoducho ten najväčší old school, aký si len viete predstaviť. Gitary drnčia, zavíjajú, sekajú telá na drobné časti a následne z nich robia mäsokostnú múčku. Rytmika je zväčša prostá, lenže o to viac smrtiaca a so záľubou v strednom tempe, pripomínajúce brodenie zapáchajúcim bahnom.

MEMORIAM

Kto má rád rýchly náklad a s ním spojené klepačky, ten nech sa poobzerá po niečom inom – MEMORIAM sú totiž o pomalom, veľmi bolestivom trýznení, k čomu dopomáha i hojne skúsený growler Karl. Z jeho výkonov v minulosti som síce nikdy nešiel do kolien, avšak na novinke vrčí s obrovským prehľadom, a to aj napriek pokročilému (50!) veku.

Osmička vojnou inšpirovaných piesní pri sebe drží maximálne súdržne, takže vypichnúť jedno, dve, tri najlepšie čísla, by bolo značne skresľujúce a neobjektívne. Je ale pravda, že temná titulka „Memoriam“ mohla byť, čo dĺžky, omnoho výdatnejšia. Ostrými nábojmi sa preto páli až v nasledujúcej koncertnej delovke „War Rages On“. Spomínané blato zacítime v ťažkonážnej „Reduced To Zero“, ktorá je v priamom protiklade s punkom nasiaknutým nárezom „Corrupted System“. Rozsiahla „Flatline“, to je najmä ukážka bezchybnej gitarovej práce pána Fairfaxa a duo „Surounded (By Death)“/„Resistance“ „iba“ akýmsi predkrmom pred hlavným chodom v podobe záverečnej suity „Last Words“. Lepší koniec, ako túto takmer deväťminútovú hymnu sme si nemohli predstaviť. Skladba predstavuje zhrnutie toho najlepšieho z „For the Fallen“.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: death/doom metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 24.03.2017
Web: www.memoriam.uk.com
Zostava:
Karl Willetts – vokály
Scott Fairfax – gitara
Frank Healy – basgitara
Adrew Whale – bicie
Tracklist:
Memoriam (02:50)
War Rages On (04:09)
Reduced to Zero (06:37)
Corrupted System (06:38)
Flatline (07:35)
Surrounded (By Death) (03:10)
Resistance (03:52)
Last Words (08:45)
Diskografia:
For the Fallen – 2017
Definitíva:
Hľa, karty sú opäť poriadne zamiešané a na obzore tu máme nového adepta na tohto sezónny death metalový number one! Členovia BOLT THROWER a BENEDICTION vydali výborný debutový album pod názvom MEMORIAM.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla