Randal zažil príjemný večer v spoločnosti šiestich semifinálových kapiel Wacken Metal Battle Slovakia

Druhá aprílová sobota patrila v bratislavskom klube Randal prvému semifinále Wacken Metal Battle Slovakia. Do celoslovenského finále postúpili tri.

Po ročnej vynútenej pauze, na Slovensku opäť súťažia skupiny vo Wacken Metal Battle, víťazná si zahrá v lete na legendárnom Wackene, kde bude navyše súťažiť v celosvetovej konkurencii. Už v máji spoznáme po RUST2DUST, MIDNIGHT SCREAM, ANSTRATUS a RENAISSENSE meno piatej slovenskej kapely, ktorá bude hrať na Wackene.

Porota pri rozhodovaní

Dovtedy však päťčlenná porota (Stanislav Černák, Michal Roháč, Lukáš Polák, Dodo Ďatel a Rudi Rus) bude mať ešte veľa práce. Z nultého kola posunula do semifinále dokopy 12 kapiel, prvých šesť sa predviedlo v Randali. Porotcovia sa zameriavali najmä na pódiový prejav, komunikáciu s publikom, hudobné zručnosti, ale taktiež v neposlednom rade na hudobnú originalitu, atmosféru, schopnosť zaujať nemecké publikum a svetovú porotu, a pocity, ktoré išli z vystúpenia danej kapely.

Ťažko je písať report, keďže som bol jedným z porotcov, ale pokúsim sa vám teda aspoň priblížiť moje rozhodovanie a vysvetliť moje bodovanie. Každá z kapiel mala k dispozícii 30-miútový hrací čas, ktorý bolo treba striktne dodržať.

DYSANCHELY

Ako prví sa pred ešte preriedené publikum postavili Trnavčania DYSANCHELY, hrajúci melodický death metal a prezentujúci aktuálnu albumovú novinku „Reborn“. DYSANCHELY odohrali dobrý koncert, asi tak by som zhrnul ich vystúpenie. No, dobrý predsa znamená v škole na trojku. Ich vystúpenie bolo však dosť statické, medzi piesňami boli miestami zbytočne dlhé prestoje.

Žiaľ, ich koncert by som zaradil do kategórie, na ktoré po odohraní setu ľahko zabudnete. Chýbal tomu výraznejší a zapamätateľný moment. Samozrejme, hudba DYSANCHELY má svojich fanúšikov, ktorých istotne potešili, ale na celoslovenské finále to v tomto prípade nebolo.

REVENGE DIVISION

Ako druhí sa na pódiu predstavili Považania REVENGE DIVISION, ktorým predčasom vyšiel nový album „The Grey Eminence“. Od úvodu to bolo nesmierne energické vystúpenie, hýbali sa všetci, najviac neudržateľný bol basák a spevák. REVENGE DIVISION rozprúdili v klube oveľa lepšiu zábavu ako ich predchodcovia.

Kapela prešla nielen zmenou štýlu, ale s príchodom nového frontmana aj imidžom. Mimochodom, jeho podoba s legendárnym Udom Dirkschneiderom v oveľa mladšom vydaní je zrejme čisto náhodná. Ale späť k ich koncertu. Sami sa označujú škatuľkou deathcore metal, ale pozorné ucho istotne spoznalo, že v ich hudbe sa mieša mnoho štýlov. A to je trocha aj kameňom úrazu. Čo najrýchlejšie, najúdernejšie, ale naživo zneli ich piesne po kompozičnej stránke, akoby sami nevedeli, čo chcú hrať. A vznikol z toho v konečnom výsledku až prílišný chaos. Tvrdé pasáže šli vokalistovi veľmi dobre, ale akonáhle začal do toho miešať čistý vokál, už to vôbec nebolo ono. Polhodinka v spoločnosti REVENGE DIVISION však ubehla rýchlo a bavili sa aj ľudia pod pódiom.

SYMFOBIA

S treťou kapelou prišla výraznejšia zmena štýlu. Na pódiu sa predstavili ostrieľaní harcovníci a dve krásne speváčky z Nitry – symfonici SYMFOBIA. Koncert tejto kapely som mal možnosť vidieť už viackrát. Na kapele vidieť neuveriteľný posun vpred, najmä čo sa týka pódiového prejavu. Ich koncerty ma bavia. Tieto moje riadky potvrdili aj v Randali. Len škoda nie dobrého zvuku a slabých svetiel. Keďže je v kapele až sedem členov, pódium im bolo mierne primalé, ale aj tak predviedli veľmi kvalitný koncert.

Speváčky Erika s Peťou sú výborne zohraté, okrem dobrého spevu sa prezentovali aj novými kostýmami, a keď nespievajú, na pódiu sa dobre bavia spoločne s ostatnými členmi. Na skupine vidieť, že fungujú ako správna partia. Pozitívnu energiu opäť preniesli z pódia na ľudí. Nový , mladý a šikovný bicmen Vilo už do skupiny dobre zapadol, má správny cit pre hudbu SYMFOBIE. Okrem známych piesní z debutu „Way of the Queen“, zaznela v Bratislave aj zbrusu nová, ktorú hrali Nitrania naživo prvýkrát. Tejto kapele to napokon na postup do slovenského finále nestačilo, keď skončili tesne za postupom. Čo ma mrzí, pretože do slovenského finále podľa mňa patrili. Hold, v porote sme piati a podľa bodov to nakoniec vyšlo takto.

LANDLESS

Semifinále sa prehuplo do druhej polovice s mladou žilinskou víchricou LANDLESS. Týchto borcov som videl po prvýkrát a ich koncert by som rozdelil na dve časti. V prvej mi ich vystúpenie prišlo mierne nudné, ale potom sa nakopli k skvelým výkonom a rozprúdili fanúšikov v klube.

Energický metalcore reznutý s hardcorom, ťažké gitarové postupy, nezastaviteľný frontman a skákajúci gitarista. Aj tak by sa dal zhrnúť ich koncert. Ich bubeníka neminuli ani malé technické problémy, čo LANDLESS zvládli veľmi dobre a niekto si to možno práve vďaka tomuto ani nepostrehol. V Žiline nám veruže vyrástla veľmi zaujímavá a nádejná kapela, ktorej to napokon stačilo aj na postup do finále.

SIGNUM REGIS

Predposlednou skupinou večera sme opäť zabrdli do melodických vôd, na scénu sa dostali ostrieľaní hudobníci zo SIGNUM REGIS. Na kapele bolo od začiatku vidieť, že koncerty ich nesmierne bavia a na pódiu sú ako ryby vo vode. V dobrom svetle sa predviedol rodený frontman Mayo Petranin, čisté pasáže zvládal s prehľadom a keď bolo treba mierne pritlačil na pílu. Okrem toho zaujal aj „prezliekaním“. Najskôr spieval v kabáte, neskôr v košeli, aby si potom na seba navliekol plášť s kapucou.

Hudba SIGNUM REGIS je založená na zapamätateľných melódiách a silných refrénoch, čo sa ukázalo aj v Bratislave ako plus, pretože fanúšikov si omotali okolo prsta. Aj keď ich muzika v power metalových mantineloch neprináša nič inovatívne, robia ju so srdcom a ide z nich pozitívna energia. Chalani sú kvalitní hudobníci a je radosť sa na nich pozerať.

MORNA

Víťazom nultého kola sa stali držitelia Radio_Head_Award v kategórii hard & heavy – MORNA. Hneď v úvode musím napísať, že mali asi ako jediná kapela dobrý zvuk. Naposledy som naživo túto kapelu videl pred dvoma rokmi a vidieť, že prešli ďalším vývojom a kusiskom poctivej práce. O ich hudobných kvalitách sa baviť nemusíme, tentokrát som bol zvedavý, ako to bude vyzerať ako celok… a bolo to výborné!

Z ich hudby šla elektrizujúca atmosféra, frontman Robo dokázal rozprúdiť Randal, celá kapela popracovala na pódiovom prejave. Bola to radosť počúvať ich a pozerať sa na nich. Mierne staticky pôsobil basák Tomáš a aj keď to nemá nič spoločné s výkonom kapely, jeho biele tričko pôsobilo ako päsť na oko. Páni, bolo by dobré zladiť sa imidžovo, nech vyzeráte súdržnejšie. Piesne z oceneného albumu „Nuissance“ mali naživo poriadne gule!

Po šiestich koncertoch to porota nemala ľahké pri hodnotení a bodovaní jednotlivých kapiel. Poradie a výsledky sú už známe, ja ešte len dodám, že každý z porotcov udelil podľa neho najlepšej skupine večera 6 bodov, druhej najlepšej 5 a podľa neho najslabšej 1. Poradie sa napokon oproti nultému kolu nezmenilo. Do májového finále tak postúpili LANDLESS, SIGNUM REGIS a MORNA. Celkové bodovanie nájdete TU.

PLUSY:
Kapely, dobrá atmosféra

MÍNUSY:
Nie príliš vydarený zvuk u takmer všetkých kapiel

Foto: Luss