CUT UP – Wherever They May Rot

Po veľmi vydarenom debute spred dvoch rokov prišli v marci švédski death metalisti CUT UP so svojou v poradí druhou radovkou, nazvanou „Wherever They May Rot“.

Kapela je na novom albume v rovnakej zostave a na rovnako naladenej vlne priniesť našlapaný kov smrti vo švédskom kabáte. Od úvodných tónov sa strhne poriadna divočina a na nejaké to zahriate sa nečaká, rovno vám naservírujú pecku medzi oči a nekompromisne sa drví. Tu si okamžite poviete, že CUT UP v podstate neuhli ani o milimeter a dávkujú rovnakú smrteľnú zmes, ktorá fungovala na debute.

CUT UP – Wherever They May Rot

Guľometné paľby, nekompromisné riffovačky v typickom švédskom zvuku a dvaja ničitelia hlasiviek sprostredkujúci vám témy okolo smrti, či skúmaní anatómie tela. Spomalenie zúrivého tempa prichádza až s titulnou „Wherever They May Rot“ a potom to  borci z Karlstadu začnú miestami mixovať aj s pomalšími pasážami a valivejšími riffmi. Nechýbajú ani tentokrát melodické vsuvky v podobe sólových vyhrávok, typických z čias VOMITORY.

V zásade tu ani nie je čo hodnotiť, pretože CUT UP ponúkli presne to, čo každý očakával. Avšak, treba podotknúť, že na aktuálnej doske sú zastúpené o čosi menej výraznejšie a zapamätateľnejšie momenty. Hlavne pri gitarách.

CUT UP

Debut „Forensic Nightmares“ bol v tomto ohľade o čosi silnejší a dotiahnutý do väčšej dokonalosti a aj keď sa na „Wherever They May Rot“ postupuje podľa rovnakého receptu, tak výsledok je tentokrát predsa len menej výraznejší. To však nič nemení na fakte, že ide o kvalitne urobený album, ponúkajúci energický death metal, častokrát poriadne zbesilým a útočiacim spôsobom. Nenájde sa tu skladba, ktorá by bola vyložene nudná a aj pri tých „oddychovejších“ sa nezabúda kopnúť do vrtule. Medzi moje najobľúbenejšie patria „From Ear to Ear“, „Psychosurgery“ a „Cranium Crusher“. Páni od mikrofónov si aj tentokrát podelili svoje časy zhruba narovnako, pričom Björte sa väčšinou ozýva pri divokejších pasážach, kedy sa aj jeho „revaný“ prejav k tomu hodí.

Textovo nejde o nič extra – témy mučenia, mrzačenia, odtrhávania končatín, nejaká tá zmienka o nekrofílii alebo apokalyptických výjavoch. Možno tak pred desiatimi rokmi, keď som bol mladší, by som si povedal super, teraz ma to však už necháva chladným. Mám rád, keď majú brutálne texty hlavu a pätu, v tomto prípade sú napísané dosť jednoduchou formou, miestami sa len pousmejete, ale neprekáža mi to.

CUT UP ponúkli aj tentokrát podobne presvedčivý výkon, ale je cítiť, že na debute si predsa len nejaké tie tromfy vystrieľali. Na novinke sú síce vo forme, ale nedá sa povedať, že vo vrcholnej.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 24.03.2017
Web: http://www.cutupofficial.com/
Zostava:
Erik Rundqvist – vokály, basgitara
Björte – gitary, vokály
Anders Bertilsson – gitary
Tobias Gustafsson – bicie
Tracklist:
From Ear to Ear (2:38)
Necrophagic Madness (2:17)
Behead the Dead (3:25)
Wherever They May Rot (3:49)
Vermin Funeral (3:48)
By Hatred Bound (2:43)
Psychosurgery (3:21)
In the Aftermath (4:26)
Master Dissector (3:42)
Cranium Crusher (3:14)
Raped by the Blade (4:53)
Diskografia:
Forensic Nightmares – 2015
Wherever They May Rot – 2017
Definitíva:
CUT UP sú na novom albume o čosi menej silnejší ako na debute, avšak stále dosť silní na to, aby sme mohli povedať, že ide o kvalitnú nahrávku ponúkajúcu energický a zúrivý death metal.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla