PERVERSITY – Idolatry

Blahoslavení sú tí, ktorí šíria kov smrti od roku 1995. PERVERSITY na novinke „Idolatry“ death metal veru velebia a treba podotknúť, že so značnou dávkou úcty.

Prešovskí PERVERSITY sú banda, ktorá sa mi vybaví okamžite, ak zaznie pojem východoslovenská metalová scéna a pevne verím, že nie som jediný. S kapelou ako takou sa mi spájajú hlavne spomienky na stredoškolské časy. Počas nich mi v ušiach často hral „Beyond the Reach of Heaven“ a rovnako aj  „Illumination“ od spriaznených FONOPS, v ktorých pôsobili niektorí členovia PERVERSITY. „Ablaze“ (recenzia TU)som už preskočil, no „Idolatry“ som si veru nenechal ujsť. Placku vydávajú slovenskí Metal Age Production, ktorí si do svojej stajne len tak niekoho nepustia, očakávania preto boli obzvlášť vysoké.

PERVERSITY – Idolatry

Prvé, na čo som bol osobne v rámci novinky zvedavý, bol vplyv zmeny zostavy na celkové znenie kapely. PERVERSITY si pamätám ešte z čias, kedy rytmickej sekcii trónili Mystik a Sly. Nevravím, aj vtedy bolo všetko v poriadku, no nová zostava ma posadila na zadok. Páni znejú na novinke totižto veľmi profesionálne, čomu nepomáha iba výborný výkon všetkých muzikantov, ale určite aj zvuk, ktorému z môjho pohľadu nie je absolútne čo vytknúť.

Hudobne dostávam to, čo som asi aj očakával. PERVERSITY na  „Idolatry“ holdujú ortodoxnému pekelníckemu death metalu najhrubšieho zrna, v ktorom možno zacítiť vplyv IMMOLATION, MORBID ANGEL alebo aj SUFFOCATION. Rýchlejšie kúsky striedajú tie pomalšie, v oboch prípadoch neraz započuť motív opakovania jedného nápadu, ktorý kapela tvaruje, ohýba a necháva tak poslucháča v strehu (príkladom je koniec skladby „Discreated But Reborn”).

PERVERSITY

Priznám sa, že jednotlivé skladby sa mi po prvých dvoch vypočutiach zlievali do jednej, no postupným počúvaním som ich dokázal rozlíšiť a nájsť si svojich favoritov („Blackmoon Offerings“, „Sadistic Rites“). Trocha na škodu je fakt, že kapela sa striktne drží svojich zaužívaných mantinelov, čoho dôsledkom je, že celý album sa nesie v rovnakom, temnom duchu. Ja osobne by som privítal aj nejaké to „vybočenie“ v podobe melodiky alebo inštrumentálnych gitár. Na druhej strane predpokladám, že bolo zámerom kapely namiešať placku  zo svojich overených prísad a v takom prípade funguje „Idolatry“ vynikajúco.

Ak však ale mám byť úprimný, hudobne to u mňa na až 8 bodov nie je. PERVERSITY sú na môj vkus na novinke až moc ortodoxní a vsádzajú na rovnakú škálu nálad od začiatku po koniec, ale ide zrejme o zámer.  Avšak úroveň, na akej je album nahratý, zvuk a tiež vizuálne spracovanie bookletu ma skrátka utvrdzujú, že páni si zaslúžia nejaký ten bod pridať. Vidíme sa v pekle, priatelia!

Hodnotenia autora: 8 / 10

Žáner: brutal death metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Prešov)
Vydavateľstvo: Metal Age Production
Dátum vydania: 03.03.2017
Web: http://www.perversityband.com/
Zostava:
Juraj „Kazatel“ Handzuš – spev
Jozef „Dodi“ Kosc – spev/gitara
Martin „Fetus“ Calko – gitary
Peter „Oci“ Ocipa – basgitara
Peter „Necrocyklo“ Jakubík – bicie
Tracklist:
Blackmoon Offerings (03:11)
Inter-Sectioned (03:41)
Bloodletting Covenance (02:28)
Discreated But Reborn (04:56)
Altar of the Swine (04:58)
Necrobeast (02:48)
Sadistic Rites (03:09)
Ibex Cult Orgy (03:50)
Aphotic (02:11)
Womb of Abhorrence (04:04)
Diskografia:
In the Garment of Lust – 2003
Words like Poison – 2004
Beyond the Reach of Heaven – 2008
Ablaze – 2011
Idolatry – 2017
Definitíva:
Prešovskí PERVERSITY  na novinke „Idolatry“ ponúkajú presne to, čo sa od nich dá čakať. Ich striktný death metal sa rúha na všetky strany a poteší tak určite nejedného milovníka pekelného smrtiaceho kovu. V rámci žánru ničím neprekvapujú, no keď sa k tomu priráta ešte výborný zvuk, vysoké nasadenie všetkých muzikantov a prepracovaný booklet, je z toho výborná záležitosť.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla