Fekal Party 9

Už neodmysliteľnou jednodňovou akciou konanou vždy v poslednú augustovú sobotu je Fekal Party, ktorá tento rok napíše už svoje trináste pokračovanie. Organizátorom tohto jednodňového festivalu zameraného prevažne na extrémny grind sa podarilo počas tohto roka vydať prvé oficiálne DVD z festivalu. Hlavný materiál sa natáčal ešte v roku 2007, no vo fotogalérii nájdeme fotky napríklad aj z minulého ročníka. Ale späť k hlavnému obsahu tohto DVD. Lákadlom 9. ročníka boli vtedy kapely GUT, BLOOD, HOLOCAUSTO CANIBAL, SQUASH BOWELS alebo MALIGNANT TUMOUR.
Tí, ktorí ste boli na Fekal Party, tak viete o čom tento festival je. Preto hneď na obale DVD je jasne znázornené, že tento záznam nie je vhodný pre osoby mladšie ako 18 rokov. Za všetko hovorí aj oficiálne varovanie: „Toto DVD se nedoporučuje na veřejné recepce, rauty a společenské akce a není vhodné jako masturbační předloha!“.

Štyri roky trvalo pokým sa obrazový záznam a celé DVD dostalo do obehu. Hlavný materiál disku tvorí film, v ktorom nám organizátori ponúknu pohľad do kreslenia „svojských“ tematických plagátov (tentokrát ide o ten z 9. ročníka), ktorému dokonca vdýchli život. Z kreslenej podoby plagátu sa stane animovaná, pomedzi, ktorú sa presunieme pomocou obrazu a zvuku do Modrej Vopice. Každý úcinkujúci dostal priestor na tomto DVD nielen záznamom jednej skladby (hlavné kapely majú väčší priestor), ale aj formou krátkeho rozhovoru, s akýmsi kvázi redaktorom celého festivalového DVD. No nielen kapely dostali svoj priestor. DVD často skúma aj návštevníkov festivalu. S niektorými prehodil redaktor nejaké to slovko, iných stačilo iba natáčať. Na mysli mám jedného fanúšika, ktorý sa doslova „odložil“ do smätného koša plného prázdnych plastových pohárov od piva. Pomedzi jednotlivé kapely sa vraciame späť do továrne na hovná, v ktorej sa odohrávajú pokusy na ľuďoch a zvieratách. Najhoršie si to v animácii odniesla opička a jeden chlapík, ktorému poriadne „natrhli“ jeho anál. Ale nemusíte sa báť, toto „laboratórium“ v závere exploduje vinou ožiarenia skúmaného hovna a spravodlivosť vyjde najavo. Vhodne je pri animácii zvolená forma rozhovoru postavičiek, pretože v bublinke vyskočí napísaný text a neruší to tak pôsobivé zvuky. Apropó, už keď som pri zvukoch. V hlavnom menu nám to pekne „bublá“ a žblnkoce a bzučia nám okolo hlavy muchy, pardón, okolo nášho hovna.

O jednotlivých kapelách sa rozpisovať nejdem, ale z tohto záznamu vidieť, že medzi topky 9. ročníka patrili ISACAARUM, TREPAN DEAD, MALIGNANT TUMOUR, SQUASH BOWELS, HOLOCAUSTO CANIBAL a dve nemecké legendy žánru BLOOD a GUT. Ono, pekne podľa záznamov vidieť aj rastúci počet fanúšikov pod pódiom. Napríklad na prvú kapelu DESTRUCTIVE EXPLOSION OF ANAL GARLAND, boli priamo pod pódiom dvaja pogujúci fanúšikovia, pár ich bolo opodiaľ a zvyšok sedelo pri pive. Ale už od ISACAARUM sa to začalo plniť a pri GUT už bol dvor Modrej Vopice zaplnený nakomplet. Priestor je vhodne rozdelený medzi všetky kapely a ako dokumentárna forma to bola vhodná voľba. Naozaj kladne hodnotím ako je tento film zostrihaný. Nudiť sa rozhodne nebudete, pretože film je dynamický a pestrý a čo je najdôležitejšie, zaujať toto DVD môže aj človeka, ktorému je grind a príbuzné žánre cudzie, samozrejme, len ak si dotyčný nájde čas na jeho pozretie.

Ďalej na DVD nájdeme aj sekciu kapely, v ktorej sú tie isté vystúpenia kapiel a rozhovory s nimi ako vo filme, ale ak máte záujem o konkrétnu formáciu rovno sa môžete ku nej dostať. V bonusoch nájdeme pekne zotrihaný tralier z celého DVD, ktorý slúžil predtým ako upútavka na tento disk. Ako dobrý nápad hodnotím aj filmovo spracovanú ukážku, mimochodom vždy vydarených plagátov z predchádzajúcich ročníkov, pretože práve plagáty ku tejto akcii sú naozaj veľmi nápadité. Naskytne sa nám aj pohľad do tlačiarne, kde sa to všetko tlačilo. Pri takomto DVD nesmie chýbať ani fotogaléria, ktorá je prepletená nielen fotkami účinkujúcich a fanúšikov v roku 2007, ale nájdeme tu aj fotky kapiel a návštevníkov akcie aj z ročníkov 2008, 2009 a 2010, medzi, ktorými sa dostalo pocty aj našej redaktorke Agátočke, ktorá sa objavila v tejto fotogalérii aj s neodmysliteľnou kačičkou Anežkou. Naozaj veľkým paradoxom je, že Agátočka nosila tričko práve z ročníka, z ktorého je toto DVD. Akcie sa však zúčastnila až v roku 2010. Aj keď tento disk už nestihla uvidieť, tak je naozaj viac ako milé, že sa dostala na oficiálne DVD Fekal Party, pretože tento festival bol jednou z jej najobľúbenejších akcií…

Zhrnuté a podčiarknuté. Tvorcovia DVD odviedli veľmi dobrú prácu, či už z hľadiska obrazu alebo zvuku. Natrafil som aj na pár chybičiek, ale tie nestoja za reč a nie sú až tak podstatné. Materiál je naozaj kvalitne zostrihaný, nenudí a nie je zybtočne natiahnutý. DVD je naozaj dynamické a okrem krásnej spomienky (nielen pre tých , ktorí boli v roku 2007 na Fekal Party, ale aj pre tých, čo tam boli aspoň raz) slúži aj ako vhodná prezentácia tejto ojedinelej a naozaj výborne zorganizovanej akcie.

 Žáner: prevažne grind a jemu príbuzné žánre
Krajina pôvodu: Česká republika
Vydavateľstvo: L Inphantile Collective
Dátum vydania: 2011
Web: www.fekalparty.cz
 
 Zostava:
Viacero kapiel kapiel a fanúšikov
Diskografia:
Fekal Party 9 – 2011

 

 Tracklist:

Destructive Explosion of Anal Garland (Cze)

BBYB (Cze)
Uprise (Cze)
M.A.C. od Mad (Cze)
Isacaarum (Cze)
Cerebral Turbulency (Cze)
Trepan Dead (Fra)
Herpes de Crachat de Fillette (Fra)
Malignant Tumour (Cze)
Holocausto Canibal (Por)
Blood (Ger)
Gut (Ger)

 Definitíva:
Vkusne a humorne spracované DVD
 z 9. ročníka kultovej grindovej akcie Fekal Party.
Každá kapela dostala svoj priestor nielen na pódiu,
 ale aj formou rozhovoru. Taktiež množstvo priestoru
 dostávajú aj návštevníci festivalu a všetko
 to vyšperkuje nádherný animovaný film, s tematikou
 9. ročníka Fekal Party nazvaný V zájmu lidstva.
Naozaj vydarené DVD určené nielen na propagačné účely.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla